Kaddafi, Türkiye için yardım paketi taşımış!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-26-2011 (16:54)   Son Mesaj: 03-26-2011 (16:54)    Cevap: 0    Gösterim: 819  

    03-26-2011

    Kaddafi, Türkiye için yardım paketi taşımış!

    Kaddafi, Türkiye için yardım paketi taşımış!


    Ünlü Tarihçi Orhan Koloğlu, Kaddafi'nin Türkiye'ye Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Amerikan ambargosunu bozarak tek yardım eden kişi olduğunu belirterek, yardım paketlerini Kaddafi'nin de sırtında uçağa taşıdığını söyledi.

    Libya"nın ilk Başbakanı Sadullah Koloğlu"nun oğlu, gazeteci, yazar, tarihçi Orhan Koloğlu, 1974 sonrasındaki Kıbrıs Barış Harekatı sonrası CHP Dış İlişkiler Danışmanı olarak sağladığı temasları anlatırken "Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Kaddafi"den muazzam bir yardım geldi. Yoksa uçaklarımızın hiçbiri hareket edemeyecekti. Hatta Kaddafi uçağa sırtına paketleri alıp taşıdı. Bir gösteri ayrı mesele ama emir vermesi önemli tabii ki" dedi.
    Orhan Koloğlu, Habertürk televizyonunda yayınlanan "Teke Tek Özel" programında Fatih Altaylı ve Murat Bardakçı"nın Libya tarihi ve bu ülkeyle Türkiye"nin ilişkileri konusundaki sorularını yanıtladı. Babası Sadullah Koloğlu"nun 1948 yılında Libya"nın ilk başbakanı olarak görev yapmasından öncesi ve sonrasını yakından tanık olduğu örneklerle anlatan Koloğlu, Libya"nın 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı"nı yapan Türkiye"nin başta ABD olmak üzere karşılaştığı uluslararası ambargo sonrasında Türkiye"ye büyük yardımı dokunduğunu anımsattı. Koloğlu şunları söyledi:

    "Muazzam bir yardım geldi. Yoksa uçaklarımızın hiçbiri hareket edemeyecekti. Hatta Kaddafi"nin o zaman gösteri şeyi de vardır. Uçağa sırtına paketleri alıp taşıdı. Bir gösteri ayrı mesele, ama emir vermesi önemli tabii ki. Büyük yardımı oldu. Türkiye"ye tek yardım. Amerikan ambargosunu bozan adamdır, çünkü bakın açıkçası. Arkasından da Callud geldi, ben bütün o şeylerde bulundum."

    Dışişleri Bakanlığı"nın resmi görevi dışında CHP"nin Dış İlişkiler Danışmanı olarak birçok lider ve partiyle doğrudan genel başkan adına ikili görüşmeler yaptığını ve bu görüşmelerde edindiklerini aracısız aktarma olanağı bulduğunu, bu sistemin birçok ülkede ve Türkiye"de uygulanmaya devam edildiğini belirten Orhan Koloğlu şunları söyledi:

    "Hatta ben Yeşil Kitap kongresi düzenledim. Ve açık söylüyorum, Yeşil Kitabı beğenmek meselesi değil. Ben ne olduğunu çok iyi biliyorum, ayrı mesele. Bizim ekonomi açısından şirketlerimizin dünyaya açılması Libya sayesindedir. Bütün şirketlerimiz için böyledir. İş yapmayı orada öğrendik ondan sonra dünyaya açıldık. Şimdi bunu kaybetmeyelim havasında, ben kongre yaptım İstanbul"da. Profesör arkadaşları da çağırdım, gayet açık söyledim, bunu övecek mövecek değiliz ayrı mesele ama "enayice" karşı çıkmayalım. Bu sadece bir gösteri ve Libya bize lazım ve bu hakikaten çok da başarılı oldu, çok da işimize yaradı. Böyle bir ilişkinin içine girildi ve bizim şirketler dünyaya oradan açıldılar. Ve Kaddafi"nin bu yardımı muazzamdır Türkiye için ekonomikman çok sıkıntılı dönemde en büyük desteği sağlamıştır."

    1970"lerdeki petrol krizi sırasında Türkiye"ye ucuz petrol veren tek ülke Libya olmuştu. Petrol üreten Arap ülkeleri multimilyarder Arap şeyhi Suudi Arabistan petrol bakanı Zeki Yamani öncülüğünde petrol fiyatlarını aşırı yükseltince başta batıda olmak üzere ekonomiler büyük zarar görmüş, örneğin Almanya gibi ülkelerde otomobiller için kimi kentlerde tek-çift plaka uygulaması başlamıştı. Libya, CHP-MSP hükümeti ve sonrasında MC hükümetleri döneminde büyük ekonomik bunalım yaşayan Türkiye"ye dünya fiyatlarının çok altında petrol satmıştı.




    Kaddafi, Türkiye için yardım paketi taşımış! Yorumları