Oy kullanmak için yeni ikamet adresi nasıl alınır?   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-14-2011 (14:54)   Son Mesaj: 03-14-2011 (14:54)    Cevap: 0    Gösterim: 1138  

    03-14-2011

    Oy kullanmak için yeni ikamet adresi nasıl alınır?

    Oy kullanmak için yeni ikamet adresi nasıl alınır?


    12 Haziran'daki genel seçimler için seçmen listeleri 18 Mart'ta muhtarlıklarda askıya çıkacak, 31 Mart'ta indirilecek. Listelerdeki yanlışlık ya da eksiklikler bu süre içinde düzeltilebilecek. Yeni ikamet adresi için hangi belgeler gerekiyor?

    Muzaffer Salcıoğlu'nun haberi
    Özellikle ev değiştirenlerin yeni adreslerini 31 Mart'a kadar nüfus müdürlüklerine bildirmeleri gerekiyor. Aksi halde seçmen kaydı olmadığı için oy kullanamayacaklar. Bu sıkıntıyı referandumda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yaşamıştı. Adres değişikliğini bildirmediği için oy verememişti. Kapı kapı dolaşan muhtarlar da vatandaşları bu konuda uyarıyor: "Mutlaka listelere bakın. 20 yıldır aynı adreste otursanız da kaydınız çıkmayabilir."

    Başkent Muhtarlar Federasyonu Genel Sekreteri Serpil Erenoğlu, adresini değiştirmeyen vatandaşlarda bile seçmen kaydının çıkmadığı durumlarla karşılaştıklarını söylüyor. 18 Mart'ta askıya çıkacak seçmen listelerinin önemli olduğunu kaydeden Erenoğlu, "20 yıldır aynı adreste otursanız da seçmen kaydınızın çıkmama ihtimali var." diyor.

    Sarıyer'in Yeşilköy Mahallesi Muhtarı Bülent Yurtsever de bazı vatandaşların, yanlış adres bildiriminde bulunabileceğini ifade ediyor. Bu durumda o ikamette oturan gerçek kişilerin mağdur duruma düştüklerini kaydeden Yurtsever, "Bir kişi, nüfus müdürlüğüne kasıtlı veya yanlışlıkla bir başkasının adresini beyan ettiği ve nüfus memurunun bunun farkına varmaması halinde asıl adreste oturan kişinin kaydı siliniyor. Bu durumda da asıl kişinin seçmen kaydı çıkmıyor." şeklinde konuşuyor.

    Adres değişikliği meselesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu "seçimde oy kullanamayan parti lideri" konumuna düşürmüştü. Kılıçdaroğlu, 12 Eylül anayasa değişikliği referandumunda 'hayır' oyu kullanmaya çağırmış, ancak kendisi oy kullanamamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na adaylığını koyduğu 2009 yerel seçimlerinde ikametini Kağıthane'de gösteren Kılıçdaroğlu, seçimlerden sonra Ankara'ya döndü.

    Adres değişikliğini nüfus müdürlüğüne bildirmedi. Nüfus idaresi yetkilileri, elindeki ilk adres bilgisinden hareket ederek, CHP liderinin daha önce bildirimde bulunduğu adreste olup olmadığını tespit amacıyla emniyete bildirimde bulundu. Emniyet tahkikatı sonucunda, Kılıçdaroğlu'nun nüfusa bildirilen adreste yaşamadığı tespit edildi. Bunun üzerine nüfus dairesi, ilk adres bilgisini sildi. Yeni adres bilgisini ilgili nüfus müdürlüğüne bildirmediği için de seçmen kâğıdı gönderilmedi. Kılıçdaroğlu, seçmen kâğıdı olmadığı için de oy kullanamadı.

    Başvuru için kimlik ve fatura yeterli

    Eski muhtarlıktan herhangi bir belge almak gerekmiyor. Yeni ikamet adresinizin bağlı bulunduğu ilçe nüfus müdürlüğüne nüfus cüzdanınızı ibraz ederek başvurmak yeterli.

    Nüfus müdürlüğü, yeni ikamet adresinizi belgelendirmenizi istiyor. Bunun için yeni adresinize ait noter tasdikli kira kontratı, tapu veya isminize ait elektrik-su-doğalgaz faturalarından birinin bulunması gerekiyor.

    Yurtta kalan öğrenciler, yurt müdürlüğünden orada kaldıklarına dair bir yazıyla nüfus müdürlüğüne başvurabilir.

    Akrabasının, arkadaşının veya bir yakınının yanında ikamet edenler, yanında ikamet ettikleri kişi ile birlikte nüfus müdürlüğüne gitmeli.

    İkametini bir önceki seçimlere göre değiştirmeyenler de muhtarlıkta askıya çıkan seçmen listesini kontrol etmeli.

    Aile bireyleri aynı adreste ikamet ediyorsa ikamet değişikliği için aile reisinin tek başına nüfus müdürlüğüne müracaat etmesi yeterli oluyor.

    ZAMAN




    Oy kullanmak için yeni ikamet adresi nasıl alınır? Yorumları