KCK, Nevruz'u sokaklara taşıyor!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-13-2011 (13:54)   Son Mesaj: 03-13-2011 (13:54)    Cevap: 0    Gösterim: 729  

    03-13-2011

    KCK, Nevruz'u sokaklara taşıyor!

    KCK, Nevruz'u sokaklara taşıyor!


    Terör örgütü PKK'yı da bünyesinde barındıran KCK, her yıl on binlerce kişinin katılımıyla alanlarda kutlanan Nevruz'u bu yıl sokaklara taşımaya hazırlanıyor.

    Aziz İstegün'ün haberi
    Özellikle Diyarbakır'daki kutlamaların bir haftaya yayılması hedefleniyor. 15 Mart'tan itibaren her mahallede Nevruz ateşi yakılacak. Sokaklarda lastikler ateşe verilecek. Özellikle Bağlar ve Suriçi'nde bir hafta boyunca yoğunlaştırılacak gösteriler, 20 Mart Pazar günü kitlesel eyleme dönüştürülecek.

    KCK'nın Nevruz programını seçim öncesi bölgeyi karıştırma planının parçası olarak gören güvenlik güçleri, mahalle aralarında yapılacak programların her zaman provokasyonlara açık olduğu uyarısında bulunuyor. KCK'nın, Diyarbakır'da kepenk kapattırmayı ve polisin muhtemel müdahalelerini propaganda olarak kullanmayı planladığına dikkat çekiliyor.

    Resmi organizasyonunu Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile BDP'nin yaptığı Nevruz kutlamalarında seçilmişler için 'yöresel kıyafet giyme zorunluluğu' getirildi. Etkinliklerde 'Ji bo jiyanek bi rûmet an azadî an azadî (Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük)' sloganı kullanılacak. Nevruz, son yıllarda şenlik havasında kutlanıyordu.

    Doğu ve Güneydoğu'da BDP'ye yakın çevreler, birkaç gün öncesinden kendi kutlamalarını yaparak 21 Mart'ta Diyarbakır'da gerçekleştirilen programa katılıyordu. Diyarbakır'da belediye tarafından Nevruz kutlamaları için özel olarak hazırlanan Nevruz alanına akın eden on binler, gün boyunca bir şölen havasında bayramı kutluyordu.

    1990'lı yıllarda 'yasak' olduğu için sokak ve caddelerde kutlanan Nevruz'larda çok sayıda insan hayatını kaybederken özellikle Cizre ve Nusaybin, günlerce süren çatışmalara sahne oldu. 2000 yılından itibaren ise tüm bölgede kitlesel etkinliklerle alanlarda kutlanan Nevruz'da herhangi bir olay ya da gerginlik yaşanmadı.

    12 Haziran'da yapılacak genel seçimler sebebiyle bu yılki Nevruz büyük önem taşıyor. Korku atmosferi oluşturmayı amaçlayan KCK'nın, bölgede gerginlik çıkarmak ve şiddeti tırmandırmak için Nevruz planını devreye soktuğu ileri sürülüyor. Bu hedef doğrultusunda, Nevruz'un il ve ilçelerde mahalle aralarında kutlanmasına karar verildi. Böylece sokaklarda toplanan kitlenin güvenlik güçleriyle karşı karşıya getirilmesi, olay çıkartılması amaçlanıyor. Diyarbakır'daki mahalle kutlamalarının başlamasının ardından DTK, ilk Nevruz ateşini Şırnak'ta yakacak.

    Bunun gerekçesi ise, '1992 yılındaki 3 gün süren Nevruz kutlamalarında çıkan olaylarda hayatını kaybeden onlarca kişinin anısına bağlılık' olarak açıklandı. 17 Mart'ta Iğdır ve Şırnak'ta yakılacak Nevruz ateşi, 18 Mart'ta Silvan, Bismil, Eruh, Beytüşşebap, 19 Mart'ta Çukurca, Halfeti, Lice, Kulp, Tarsus, Muş, Şemdinli, Kulu (Konya), Kocaeli-Gebze, Mardin, Ağrı, Bandırma, 20 Mart'ta Diyarbakır, Ankara, Cizre, Hakkari, Nusaybin, Erzincan, İskenderun, Bitlis, Batman, Adana, Antalya, Mersin, İzmir, Çanakkale, Bursa, Bingöl, Tunceli, İstanbul, Yalova, Eskişehir, Osmaniye, Elazığ, Sakarya, Manisa, Malatya, Kırşehir, Denizli, Erzurum, Aydın, Burhaniye, 21 Mart'ta ise Van, Yüksekova, Kızıltepe, Ardahan, Çorlu, Dörtyol, Kars, Söke, Didim, Kuşadası, Nazilli, Silopi, Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman ve Gaziantep ile sona erecek. DTK'nın kutlamalara, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yi de davet ettiği öğrenildi.

    Zaman




    KCK, Nevruz'u sokaklara taşıyor! Yorumları