Selanik'ten Davutoğlu'na cami sözü   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-10-2011 (21:57)   Son Mesaj: 03-10-2011 (21:57)    Cevap: 0    Gösterim: 479  

    03-10-2011

    Selanik'ten Davutoğlu'na cami sözü

    Selanik'ten Davutoğlu'na cami sözü


    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Atina, Batı Trakya'nın Gümülcine ve İskeçe şehirleri ile Kavala ve Selanik'in ardından 3 günlük Yunanistan gezisini akşam saatlerinde tamamladı.

    Selanik Belediye Başkanı Yanis Butaris, şehirde Müslümanlar için bir ibadet mekanı ve bir mezarlık yapılması için elinden geleni esirgemeyeceğini ifade etti.
    DAVUTOĞLU, TÜRKÇEYE ÇEVRİLMEYEN KİTABININ YUNANCA BASKISINI İMZALADI
    Geceyi Kavala'da yaklaşık 10 yıl önce restore edilerek otel olarak hizmet veren Kavalalı Mehmet Ali Paşa Külliyesi'nde geçiren Davutoğlu, sabah kahvaltısının ardından 19. yüzyılın başında inşa edilen külliye hakkında bilgilendirildi.

    Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ve külliyenin işletmecisi Ana Misiryan ile birlikte yürüyerek Kavalalı Mehmet Ali Paşanın konağını ziyaret etti. Tarihi evi dikkatle inceleyen Davutoğlu'na burada bir sürpriz yapıldı. Ana Misiryan, Davutoğlu'nun henüz İngilizce'den Türkçe'ye çevrilmeyen "Alternatif Paradigmalar" kitabının Yunanca baskısını görünce hayretini gizleyemedi. Bakan Davutoğlu, kitabını, Misiryan için imzaladı.

    Burada Ana Misiryan, Davutoğlu'na gümüşten bir yelkenli gemi, Davutoğlu'da Misiryan'a gemi figürü olan gümüş bir tabak hediye edince karşılıklı gülüşmeler yaşandı.

    Daha sonra Yunanistan Gezisine ilişkin bir değerlendirme yapan Davutoğlu, üç günlük gezisinin çok verimli ve faydalı geçtiğini söyledi. Türk-Yunan dostluğunun gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Davutoğlu, hem Atina'da hem de Batı Trakya'da kendisine gösterilen misafirperverlik ve yakın ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Dışişleri Bakanı, geleceğin çok daha iyi olacağını ve bu konuda çok iyimser olduğunu anlattı.

    Davutoğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra 16. yüzyılda inşa edilen Halil Bey Cami (Alaca) ziyaret etti. Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'na camiye ilişkin bilgi verildi.

    SELANİK TEMASLARI
    Kavala ziyaretinin ardından karayolu ile Selanik'e geçen Davutoğlu, önce Selanik Başkonsolosluğunu ziyaret etti. Selanik'te yaşayan soydaşlarla bir süre görüştü. Daha sonra Atatürk'ün Evi'ni ziyaret eden Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'na Atatürkün kullandığı eşyalar hakkında bilgi verildi. Protokol defterine duygularını ve memnuniyetini yansıtan Davutoğlu, "Büyük bir liderin hayat izlerini taşıyan bu ortamda bulunmak bana ve heyetime büyük bir enerji ve hizmet azmi vermiştir" görüşünü yazdı.

    Davutoğlu daha sonra geçen yıl Selanik Başkonloslosluğu'nu yakma girişimi sırasında ateşi söndüren yakınlardaki bir kafeteryayı ziyaret etti ve işyeri sahibine bu davranışı sebebi ile hem teşekkür etti hem de fotoğraf çektirdi. Davutoğlu, Başkonsolosluk yakınında az sayıda kişi tarafından protesto edildi. Yunan polisinin geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.

    "SELANİK TARİHİNİ ANLAYAMAYANLAR İNSANLIK TARİHİNİ ANLAYAMAZ"
    Bakan Davutoğlu, Kasım ayında belediye başkanı seçilen PASOK destekli Selanik Belediye Başkanı Yanis Butaris'i ziyaret etti. Yaklaşık 1 saatlik görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Selanik'in tarihini anlayamayanların insanlık tarihini anlayamayacaklarını söyleyen Davutoğlu, Selanik'in çokkültürlü ve dini hoşgörünün merkezi olduğuna ve bundan sonra bu misyonunu yeniden kazanabileceğine dikkat çekti. Selanik belediye başkanı Butaris ile tanışmış olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Davutoğlu, Butaris'e "Dünyanın her yerinde Selanik'in tanıtıcısı olacağım." sözünü verdi.

    Davutoğlu, Selanik ile İzmir'in kardeş şehirler olması ile iki şehir arasında deniz, hava ve karayolu bağlantısı için gerekli çalışmaları başlatmak için yardım sözü de verdi. Dışişleri Bakanı, bir sonraki ziyaretinde Aristo ve Selanik üzerine bir konferans vermek istediğini ifade etti.

    BUTARİS'TEN CAMİ VE MEZARLIK SÖZÜ
    "Türk kardeşlerim" sözleri ile konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Butaris de, Selanik'in çokkültürlü ve iki ülke arasındaki ortak mirasa dikkat çekti. İzmir başta olmak üzere diğer şehirler ile kardeş şehir projelerinin gündeme geldiğini anlatan Butaris, belediye başkanı seçilmeden önce dile getirdiği ve eleştirilen Selanik'e cami ve Müslüman mezarlığı konusunu tekrarladı: "Butaris, "Şu teminatı da verdim; Müslümanlar için bir ibadet mekanı ve bir Müslüman mezarlığı tesis edilmesinde kolaylık göstereceğim." dedi.

    Selanik'e Türk turistleri ve iş adamlarını beklediklerini belirten Butaris, "Selanik Türk kardeşlerimize açıktır." dedi.

    Bakan Davutoğlu, temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye hareket etti.




    Selanik'ten Davutoğlu'na cami sözü Yorumları