Uçaklarda kara karşı alkollü önlem   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-09-2011 (14:54)   Son Mesaj: 03-09-2011 (14:54)    Cevap: 0    Gösterim: 752  

    03-09-2011

    Uçaklarda kara karşı alkollü önlem

    Uçaklarda kara karşı alkollü önlem


    İstanbul'u etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda pistler ve uçaklar buzlanmaya karşı alkol ve glikoz karışımı sıvıyla ''de-icing'' işleminden geçiriliyor.

    Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, Atatürk Havalimanı'nda kar yağışı nedeniyle bir olumsuzluk yaşanmaması ve anında müdahale için 50 personelden oluşan ekibin 3 gündür 24 saat vardiya halinde aralıksız çalıştığını bildirdi.

    Atatürk Havalimanı pistlerinde gece buzlanmaya karşı, gündüz de uçaklardaki buzlanmaya karşı park alanlarında de-icing işlemi, uçuşa hazırlanan uçaklardaki buzlanmaya karşı da pist başlarında anti-icing işlemleri yapılıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda bu sabaha karşı saat 04.30 sıralarında pist frenlemesinin zayıflaması nedeniyle 3 uçağın Atatürk Havalimanı'na yönlendirildiğini de ifade eden yetkililer, Atatürk Havalimanı'nda şu anda uçuşların normal seyrinde devam ettiğini belirtti.
    Öte yandan yurdun bazı bölgelerinde etkili olan soğuk ve yağışlı hava nedeniyle THY'nin TK-2654 İstanbul-Erzincan, TK-2602 İstanbul-Diyarbakır, TK-2050 İstanbul-Eskişehir, TK-2032 İstanbul-Konya, TK-2576 İstanbul-Denizli ve Onur Air'in 8X-032 İstanbul-Diyarbakır seferleri karşı meydanlardaki elverişsiz hava koşulları nedeniyle karşılıklı olarak iptal edildi.

    ''DE-ICING'' İŞLEMİ

    Alkol ve glikoz karışımı sıvıyla yapılan ''De-Icing'' işlemiyle uçakların aero dinamik yapısı buzlanmadan kaynaklanabilecek olumsuzluklara karşı korunuyor. Sefere gidecek uçaklar, ''De-Icing'' işlemiyle buz çözücü özel sıvılarla yıkanıyor. Kanatlar ve gövde üzerindeki gizli buzlanmayı çözen alkol ve glikoz karışımı sıvı, uçağa forklift üzerindeki operatör tarafından püskürtülüyor. Bu işlemle, uçağın özellikle kanat, motor, kuyruk ve gövdesi püskürtülen kimyasal karışımla buzlanmaya karşı korunuyor.

    ''De-icing'' ve ''anti-icing'' işlemi hava durumuna göre kısa sürede özelliğini kaybettiği için bu işlem sefere gidecek uçakların yanı sıra seferden dönen uçakların üzerindeki kar ve buz kütlelerinin temizlenmesinde de kullanılıyor.




    Uçaklarda kara karşı alkollü önlem Yorumları