'Kahraman' Çanakkale'de törenle karşılandı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-08-2011 (17:58)   Son Mesaj: 03-08-2011 (17:58)    Cevap: 0    Gösterim: 747  

    03-08-2011

    'Kahraman' Çanakkale'de törenle karşılandı

    'Kahraman' Çanakkale'de törenle karşılandı


    Kocaeli Gölcük Donanma Komutanlığı Tersanesi'nde orijinaline sadık kalınarak bire bir benzeri yapılan Nusret mayın gemisi, Boğaz Komutanlığına bağlı Nara İskelesi'nde törenle karşılandı.

    Saatteki hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan şiddetli fırtına sebebiyle geminin konuşlanacağı Çimenlik Kalesi girişindeki yerde yapılması planlanan karşılama töreni, alınan kararla Boğaz Komutanlığına bağlı Nara İskelesi'nde gerçekleştirildi.
    Çanakkale Vali Vekili Hüseyin Kulözü, Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman ile çok sayıda askeri ve mülki erkanın katıldığı karşılama töreninde bir konuşma yapan Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercüment Tatlıoğlu, Nusret mayın gemisinin önemine değinerek, "1912 yılında Almanya Kiel'de inşa edilerek 1913 yılında Osmanlı Donanması'na katılan Nusret, 8 Mart 1915 günü sabaha karşı Karanlık Liman bölgesine döktüğü 26 mayın ile 18 Mart Deniz Zaferi'nin Türk milletine armağan edilmesinde büyük rol oynamıştır. Aslına uygun olarak inşa edilen Türk Deniz Kuvvetleri'nin en anlamlı gemisi TCG Nusret'i tekrar asıl yuvası olan Çanakkale'de görmek ve Çanakkale Boğazı sularında haklı bir gurur ile mayın döktüğü tarihten tam 96 yıl sonra dolaşacak olmasını bilmekten büyük bir kıvanç duymaktayız" dedi.

    Çanakkale'nin geçilmezliğinde önemli bir yere sahip olan ve bire bir orijinaline sadık kalınarak yapılan Nusret mayın gemisi, özel günlerde Çanakkale Savaşları sırasında izlediği rotayı takip edip ziyaretçilere adeta o dönemi yeniden yaşatacak. Diğer günlerde limanda bağlı kalacak gemi, isteyen ziyaretçiler tarafından gezilebilecek. Yaklaşık 40 metre uzunluğunda, 6 metre eninde, 180 ton ağırlığında ve 12 knot hız yapabilen gemide, görsel ve işitsel olarak Çanakkale Savaşları anlatılacak. Çanakkale Savaşları sırasında başarı gösteren diğer Türk gemilerinin bilgilerinin de yer alacağı gemide, interaktif masa sayesinde Çanakkale Deniz Zaferi ile ilgili diğer detaylı bilgilere ulaşılabilecek.

    Öte yandan, Nusret mayın gemisi ile ilgili ayrıca resmi bir açılışın yapılmayacağı, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 96. yıl dönümünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gezerek bilgi alacağı öğrenildi.






    'Kahraman' Çanakkale'de törenle karşılandı Yorumları