Türkiye 'Ağır siklet' ülkeler listesinde   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-18-2011 (02:23)   Son Mesaj: 01-18-2011 (02:23)    Cevap: 0    Gösterim: 860  

    01-18-2011

    Türkiye 'Ağır siklet' ülkeler listesinde

    Türkiye 'Ağır siklet' ülkeler listesinde


    Financial Times gazetesinde yer alan bir habere göre hızla büyüyen piyasaları tanımlayan BRIC grubu içinde yakında Türkiye'nin de adı geçecek. Türkiye ile birlikte ismi geçen 8 ülke şöyle:

    Kalkınmakta olan ekonomilerinin dünya dengelerinde giderek artan etkisi nedeniyle Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i tarif etmek için İngilizce başharflerinden oluşan BRIC ifadesini ilk olarak ekonomist Jim O'Neill kullanmıştı.
    O'Neill şimdi, bu ülkelerin ve "büyüyen pazar" ifadesinin artık yeniden tanımlanması gerektiğini söyledi.

    Son yıllarda dünyanın ekonomik tablosunu daha iyi yansıtabilmek için en büyük 20 ekonomiyi oluşturan G20 grubunun ağırlığı artmaya başlamıştı.

    Türkiye bu grubun içinde yer alıyordu. Ancak O'Neill'in savunduğu çerçeve bu derece geniş değil; sadece dört yeni ülkenin ekonominin yeni ağır topları arasına girmesini öngörüyor.

    Potansiyel sahibi sekiz ülke

    Goldman Sachs Varlık Yönetimi Başkanı Jim O'Neill, Meksika, Güney Kore, Türkiye ve Endonezya'yı da "büyüyen pazarlar" diye nitelendirdiği BRIC grubuna dahil etmeyi planlıyor.

    O'Neill bu yeni yaklaşımı, bu ay içinde müşterilerine açıklayacaklarını belirtti.

    O'Neill, Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i kalkınmakta olan dört ülke diye görmek, yararsız" diye konuştu.

    Dört ay öncesine dek Goldman'ın baş ekonomisti olan O'Neill, "büyüyen pazar" ifadesinin ülkeleri çok geniş bir yelpazede ekonomik beklentilerle kuşattığı yorumunu yaptı.

    Büyüyen pazarların çoğunun pek de büyük olmadığına dikkat çeken O'Neill, "Ancak dünyada GSYH'nin yüzde 1 ya da daha fazlasını oluşturan, bunu daha da artırma potansiyeli olan ülkelerin daha ciddiye alınması gerekir" diyor.

    Meksika ve Güney Kore GSYH'nin yüzde 1,6'lık dilimlerini oluştururken, Türkiye yüzde 1,2, Endonezya yüzde 1,1'lik bir katkıda bulunuyor.

    BRIC ifadesi, sıklıkla pazarlama taktiği olarak görülse de dokuz yıldır bilinen bu terim, bir çok hükümet zirvesi, yatırım fonları ve çeşitli iş stratejilerinin oluşmasını getirdi; çok sayıda ülke, bu gruba dahil olmaya da istekli.




    Türkiye 'Ağır siklet' ülkeler listesinde Yorumları