Adnan Kısa: Beyin göçünü beyin gücüne çevirdik   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-05-2011 (16:51)   Son Mesaj: 01-05-2011 (16:51)    Cevap: 0    Gösterim: 1032  

    01-05-2011

    Adnan Kısa: Beyin göçünü beyin gücüne çevirdik

    Adnan Kısa: Beyin göçünü beyin gücüne çevirdik


    Prof. Dr. Adnan Kısa, beyin göçünün etkileri ve Türkiye'de beyin göçünü hafifletecek teşvikler verilmesi gerektiğini kaydetti.

    Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, tersine beyin göçünün, beyin gücüne çevrilmesi gerektiğini söyledi.
    Anadolu Düşünce Grubu Gaziantep Şubesi 2011 yılının ilk toplantısını düzenledi. Prof. Dr. Adnan Kısa'nın konuşmacı olduğu toplantıda "Vakıf Üniversitelerinin Türk Ekonomisine Katkısı ve Beyin Göçü" konuşuldu.

    Dünyada ve Türkiye'de beyin göçünün nedenleri ve durumu hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Adnan Kısa, öğrenci hareketliliği ve bu hareketlilikte Gaziantep'in durumu hakkında konuştu.

    Türkiye'nin beyin göçünde 32 ülke içinde 24'üncü sırada olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kısa, Ankara Ticaret Odası'nın yaptığı bir araştırmada göre yurt dışına giden 100 kişiden 59'unun dönmediğinin tespit edildiğini aktardı.


    YÜZDE 40 YABANCI ÖĞRENCİ HAYALİ

    Tersine beyin göçünün merkezinin vakıf üniversiteleri olduğunu belirten Kısa, Zirve Üniversitesi'nde tersine beyin göçüyle gelen akademisyenlerden bahsetti. Kısa, "Bir akademisyen paradan önce uygun çalışma ortamı görmek istiyor. Tersine beyin göçünün beyin gücüne çevrilmesi gerekir. Bugün Türkiye'de 20 bin yabancı öğrenci var. Türkiye'den daha az gelişmiş ülkelerin öğrencilerinin ülkemizi tercih ettiğini görüyoruz " dedi. Kısa, Zirve Üniversitesi'nin hayalinin yüzde 40 yabancı, yüzde 60 Türk öğrenci olduğunu anlattı.

    Rektör Prof. Dr. Adnan Kısa, Zirve Üniversitesi'nde yurt dışı doktoralı akademisyenin 2009 yılında 12 kişiyken, 2010 yılında 18 olduğunu ve 2011 yılı için sözleşmelerin yapılarak bu rakamın 35 akademisyene çıktığını sözlerine ekledi.




    Adnan Kısa: Beyin göçünü beyin gücüne çevirdik Yorumları