Atalay: Demokratikleşmenin önündeki engelleri anlattı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-31-2010 (17:38)   Son Mesaj: 12-31-2010 (17:38)    Cevap: 0    Gösterim: 864  

    12-31-2010

    Atalay: Demokratikleşmenin önündeki engelleri anlattı

    Atalay: Demokratikleşmenin önündeki engelleri anlattı


    İçişleri Başkanı Beşir Atalay, polis ve jandarmaya vatandaşa hizmet konusunda uyarılarda bulunurken, vatandaş ve devlet arasında demokratikleşme görüntüsünü en fazla zedeleyenin daima güvenlik görevlileri ve vatandaş arasındaki ilişkilerin olduğunu söyledi.

    Merkez Atakum ilçesindeki Samsun Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'nin açılışını İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ile birlikte yaptı. Şehri 150 ayrı kamera ile 32 ayrı noktada takip eden, 18 personelin 24 saat şehri izlediği 4 milyon 833 bin TL'ye mal olan MOBESE hizmet biriminin resmi açılışında konuşan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, MOBESE'nin caydırıcılık, kent güvenliği ve çağdaş güvenlik açısından çok önemli olduğunu söyledi.
    3.5 yıl önce sadece İstanbul'da olan MOBESE'nin şuan 76 ilde hizmet verdiğini, 81 ilin bu konuda yapılandırılacağını belirten Atalay, 112 Acil Çağrı Merkezleri'nin de burada konuşlandırılacağı bilgisini verdi. Türkiye'deki tüm acil yardım numaralarının tek bir noktada toplanacağını kaydeden Atalay, "Şuanda Antalya ve Isparta illerinde uygulanmaya başladı. Ülkemizde bulunan bütün adli çağrı numaraları teke indiriliyor. Hepsi 112 olacak. Vatandaşımızı tek bir numarayı ezberleyecek ve hepsine ulaşacak. 2011 yılı sonunda tüm Türkiye'de sistem uygulanmaya başlayacak" dedi.

    "Türkiye Avrupa'nın en güvenli ülkesidir" diyen Atalay, "Şehirlerimiz de Avrupa'nın en güvenli şehirleridir. Türkiye suç oranlarında Avrupa'nın en az suç işlenen ülkelerinden biridir. Olay aydınlatmada yüzde 95 ile en yüksek Türkiye. Türkiye artık faili meçhulleri bırakarak giden bir ülke değil. Zamanında Türkiye'de faili meçhuller olmuş aydınlatılamamış, bugün iktidarımız döneminde faili meçhuller bırakmıyoruz. Güvenlik birimlerimiz çok iyi çalışıyor" diye konuştu.

    Güvenlik açısından AK Parti iktidarı ve kendi bakanlığım dönemimde en ileri icraatlarının çetelerle mücadele olduğunu ifade eden Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye bir zamanlar çetelerin mafyaların, organize suç örgütlerinin kol gezdiği bir ülke imiş. Biz de o günleri biliyoruz. Bugün dikkat edin bugün hiç bir yerde bu görüntülerini göremezsiniz. O çetelerin hepsi tarihe kavuştu. Biz konuda çok kararlıyız. Her şey açık ve şeffaf. Devlet iradesinin üzerinde hiçbir şey yer alamaz, devlet üzerinde bir otorite söz konusu olamaz."

    Polisin ve jandarmanın tutumu konusunda uyarılarda bulunan Bakan Atalay, yağmur altında sürdürdüğü konuşmasında, işkence ve kötü muamelenin kabullenemeyeceğine dikkat çekti. Atalay, "Bu dönemde demokratikleşme politikası devam ediyor. Vatandaş ve devlet arasında demokratikleşme görüntüsünü en fazla zedeleyen daima güvenlik görevlileri ve vatandaş arasındaki ilişkiler olmuştur. Polisin, jandarmanın vatandaşa tutumu en belirleyicilerden biridir. Bugün hiçbir polisimiz vatandaşa işkence yapamaz, kötü muamelede bulunamaz. Bir zamanlar Türkiye işkence ile anılan ülke idi. İşkence kötü muamele, yargısız infaz, faili meçhuller. Bugün bunların hepsi yok olmuştur. Gelecek hepimiz için hayırlı olsun. 2010 yılında Türkiye'nin hiçbir köşesinde hiçbir vatandaşımız işkence iddiasıyla yargıya başvurmamış, böyle bir iddia ortaya çıkmamıştır. Zaten de olamaz. Bu konuda ceza kanunda ciddi artırımlar yaptık. Ceza zaman aşıma uğrayamaz, para cezasına çevrilemez. Bununla ilgili genelgeyi de yayınladık. Bunlara uymayan bu teşkilatta yaşayamaz. Polis jandarma teşkilatımız önemlidir. Hepimizin görevi vatandaşa hizmet etmektir. Polisin görevi de vatandaşa meşakkat etmek değil, ona hizmet etmektedir. Biz özgürlükleri kısıtlayan değil, özgürlükleri koruyan bir polis ve jandarma teşkilatı istedik ve o şekilde" şeklinde konuştu.

    Bin 320 polis merkezinin adının değiştiği, 40 bin polisin eğitiminin tamamlandığı bilgisini veren Atalay, polisin görevinin cezalandırmak olmadığını, zanlıyı yakalayarak adliyeye teslim etmek olduğunu vurguladı. Atalay, Samsun'a yeni İl Emniyet Müdürlüğü binasının yapılacağı müjdesini de verdi. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Samsun Milletvekilleri Fatih Öztürk ve Ahmet Yeni, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın da katıldığı törenlerde İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Samsun Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'nin yapımında emeği geçenlere plaket verdi. Merkezin açılışının gerçekleştirilmesinin ardından hizmet birimi gezildi. Görevli polislerden bilgi alındı, suç görüntüleri izlendi.




    Atalay: Demokratikleşmenin önündeki engelleri anlattı Yorumları