Rumlara liman açmak için uzlaşıldı mı?   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-31-2010 (16:38)   Son Mesaj: 12-31-2010 (16:38)    Cevap: 0    Gösterim: 973  

    12-31-2010

    Rumlara liman açmak için uzlaşıldı mı?

    Rumlara liman açmak için uzlaşıldı mı?


    Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Rumlara limanların açılması için AB ile uzlaşıldığına ilişkin haberlerle ilgili açıklama yaptı. Rumlara limanları açmak için AB ile uzlaşıldığı doğru mu? Bağış yanıtı Twitter'da verdi.

    Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Rumlara limanların açılması için AB ile uzlaşıldığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını bildirdi.
    Bağış, AA muhabirinin sorusu üzerine Twitter aracılığıyla gönderdiği cevapta, ''Rumlara limanlarımızı açmak için AB ile uzlaşıldığı haberleri doğru değil. Bu konuda şartımız biliniyor: Limana liman; yola devam'' ifadelerini kullandı.

    Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de, haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

    Bazı internet sitelerinde, Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimine limanlarını açması karşılığında müzakere başlıklarının önündeki engellerin kaldırılması için AB ile uzlaşmaya vardığı ve konunun Kıbrıs Rum kesiminin onayını beklediğine ilişkin haberler yer almıştı.

    KKTC BAŞBAKANI KÜÇÜK: ''NE TÜRKİYE, NE KKTC RUM ŞANTAJLARINA BOYUN EĞECEK''

    KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Türkiye'nin limanlarını Rumlara açacağına yönelik haberlerinin doğru olmadığını belirterek, Rum tarafının şantajlarına ne Türkiye'nin ne de KKTC'nin boyun eğeceğinin, Türkiye ve KKTC'nin çıkarlarının en iyi şekilde korunacağının ilgili tüm taraflarca bilinmesi gerektiğini vurguladı.

    Başbakan İrsen Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, bugün bir televizyon kanalının verdiği haberde, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Türkiye'nin AB müzakere sürecinin önünü açacak bir uzlaşmaya varıldığının bildirildiğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:

    "Söz konusu haberde halen askıya alınmış olan sekiz müktesebat başlığı ile Güney Kıbrıs Rum yönetiminin (GKRY) tek taraflı olarak veto etme kararı aldığı altı yeni başlığın koşulsuz olarak müzakereye açılması karşılığında Türkiye'nin aşamalı olarak deniz limanlarını Rum bandıralı gemilere açmayı kabul ettiği, uzlaşmanın Ercan Havaalanı'na Avrupa ülkelerinden sınırlı da olsa charter uçuşlar yapılmasını da kapsadığı ve bu hususta GKRY'nin nihai onayının beklendiği iddia edilmektedir.''

    Türk limanlarının Rum gemilerine açılması konusunun Türkiye'nin AB üyeliği müzakereleri çerçevesinde bir süredir gündeme geldiğini ve gerek AB gerekse Türk makamlarının bu sıkıntıyı aşmak üzere çeşitli formüller üzerinde çalıştığının bilindiğini kaydeden Küçük, şöyle devam etti:

    ''Bu bağlamda, Türkiye ve KKTC'nin limanların tek taraflı olarak Rum gemilerine açılamayacağı yönündeki ortak pozisyonu ilgili tüm çevrelerce bilinmektedir. Türkiye'nin bu değişmeyen pozisyonu çerçevesinde AB makamlarıyla sürdürmekte olduğu görüşmelerde son günlerde herhangi bir gelişme yaşanmamış olup, haber bu çerçevede gerçeği yansıtmamaktadır."

    "KKTC olarak Anavatan Türkiye'nin AB üyeliği sürecini tıkayan tüm sorunların bir an önce aşılması ve Türkiye'nin AB üyeliğinin en kısa sürede gerçekleşmesini arzulamaktayız' açıklamasında bulunan KKTC Başbakanı Küçük, "Bununla birlikte, Rum tarafının şantajlarına ne Anavatan Türkiye ne de KKTC'nin boyun eğeceği ve hem Türkiye hem de KKTC'nin çıkarlarının en iyi şekilde korunacağı ilgili tüm taraflarca bilinmelidir'' ifadesini kullandı.




    Rumlara liman açmak için uzlaşıldı mı? Yorumları