Travestilerin derneğine kapatma kararı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-31-2010 (13:07)   Son Mesaj: 12-31-2010 (13:07)    Cevap: 0    Gösterim: 714  

    12-31-2010

    Travestilerin derneğine kapatma kararı

    Travestilerin derneğine kapatma kararı


    Bursa'da kurulan Gökkuşağı Travestileri, Transseksüelleri, Geyleri ve Lezbiyenleri Koruma Yardımlaşma ve Kültürel Etkinliklerini Geliştirme Derneği' mahkeme kararıyla kapatıldı.

    Aynı davada 3 yıla kadar hapsi istenen dernek Başkanı Öykü Özen'e ise, daha önce 35 yıl hapis cezası verildiği için ekstra bir hapis cezası verilmesine yer olmadığı kararlaştırıldı. Bir grup travestiyle birlikte adliye önünde açıklama yapan Başkan Özen, "Temyiz için başvuracağız, kapatılırsa da yenisini açarız" dedi.
    Dernekler Masası'nın fuhuş yapıldığı yönündeki müracaatı üzerine Gökkuşağı Derneği'nin kapatılması için 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava bugün sonuçlandı. Ayrıca "Dernekler Kanunu'nu muhalefet" suçundan 3 yıla kadar hapsi istenen Başkan Öykü Özen bugün son kez hakim karşısına çıktı.

    Tutuksuz sanık Öykü Özen son savunmasında, "Suçlamaları kabul etmiyorum. Daha önce kimliğim sebebiyle hayatımı fuhuşla kazandığım oldu. Bu derneği kurmak için çok çaba harcadık. Derneğin umuma açık olduğunu, her zaman kapısının açık olduğunu belirtmek isterim. Dernek içinde yada dernek aracılığıyla kimsenin fuhuş yapmasını sağlamadık. Böyle bir amacım olsa birleşme evi, restoran yada bar şeklinde bir yer açardım. Amacım benim onların toplum içinde normal bir hayat sürmesini sağlamaktı. Derneğin kapatılmamasını isterim" dedi.

    Mahkeme, fuhuş çetesi kurduğu iddiasıyla İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 35 yıl hapis cezasına çarptırılan Başkan Öykü Özen'e yeterince hapis cezası verildiği için "Dernekler Yasası'na muhalefetten" suçundan da ceza verilmesine yer olmadığına, derneğin ise feshedilmesine karar verdi.

    Dava için adliyeye bir gurup travestiyle birlikte gelen Gökkuşağı Derneği Başkanı Öykü Özen, çıkışta basın açıklaması yaptı. Polis geniş güvenlik tedbirleri alırken, vatandaşların şaşkın bakışları arasında kameraların karşısına geçen Başkan Özen, "Mahkemenin kararına saygılıyız. Bunun Yargıtay aşaması var. Şu anda derneğimiz faaliyette. Yargıtay kapatılmasına onay verirse, yeni dernek kurar, arkadaşlarımızı mağdur etmeyiz" dedi.

    Aynı dava kapsamında hakkında 3 yıla kadar hapsi istenen Başkan Özen, derneğin kapatılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirirken, "Mahkeme cezaya benim için ceza verilmesine yer olmadığını karalaştırırken Gökkuşağı Derneği nin kapatılmasına karar verdi. Bunun Yargıtay aşaması var. Hukuk yolu henüz bitmiş değil. Mahkeme tamamen yasaları dosyadaki delilleri dikkate aldı. Bizde Yargıtay yoluna gideceğiz. Dosyayı temyiz edeceğiz. Gökkuşağı kapatılmıştır. Karar Yargıtay da onana kadar derneğimiz faaliyeti aynı şekilde devam edecektir. Gökkuşağı Derneği üyesi olan arkadaşlarımızın bir kısmı yaşamlarını fuhuş yaparak geçirmek zorundadırlar. Bu insanlar derneklere üye olamaz diye bir yasa yok zaten. Bu insanların hayatları böyle. Bu insanların hayatları baz olarak etkili oldu. Mahkeme kararına saygı duyuyoruz. Eğer Yargıtay derneğimizin kapatılması yönünde karar verirse, biz yeni bir dernek kuracağız. Çünkü, biz dernek sayesinde hayatımızda çok güzel kazanımlar elde ettik. En basitinden öncelikle ben sosyal yardımlaşma dayanışma vakfından destek alarak bijuteri dükkanı açtık. Neden arkadaşlarımda aynı şekilde faydalanıp kendilerine iş alanları açmasın".

    Öte yandan derneğin avukatı Nalan Bener ise, bir siyasi partinin kapatılması bu kadar zorlaştırılmışken, bir derneğin kapatılmasının bu kadar kolay oluşunun çok yanlış olduğunu belirtti.




    Travestilerin derneğine kapatma kararı Yorumları