Konutta freni gören soluğu bankada aldı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-31-2010 (13:21)   Son Mesaj: 12-31-2010 (13:21)    Cevap: 0    Gösterim: 640  

    12-31-2010

    Konutta freni gören soluğu bankada aldı

    Konutta freni gören soluğu bankada aldı


    BDDK’nın 1 Ocak’tan itibaren özkaynak zorunluluğu tedbiri, yılın son günlerinde konut kredisini patlattı. Vatandaşlar istedikleri evin fiyatının tamamını kredi olarak alabilmek için bankalara koştu.

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu"nun (BDDK), konut kredilerine fren getirmek için aldığı yüzde 25"lik özkaynak zorunluluğu, yılın son haftasında konut kredilerinde patlamaya neden oldu. Düzenlemenin 1 Ocak"tan itibaren yürürlüğe girmesini fırsat bilen bazı vatandaşlar, yüzde 100"lük konut kredisi için bankalara koştu.
    YENİ DÖNEM 1 OCAK"TA

    1 Ocak"tan itibaren konut kredilerinde yeni dönem başlıyor. BDDK"nın yaptığı düzenlemeye göre, bankalar cebinde parası olmayana konut kredisi kullandıramayacak.

    Konut bedelinin en az yüzde 25"i tüketiciler tarafından karşılanacak. Ayrıca şirketlerin gayrimenkul edinimlerinde de, kredilerde yüzde 50"lik sınır uygulamaya konulacak.

    Bu durum, konut kredisi çekmek isteyen vatandaşları ve şirketleri harekete geçirdi. Yılın son haftasında, birçok şirket ve vatandaşın konut kredisi almak için bankalara başvuruda bulunduğu kaydedildi.

    Banka şubelerinin de, yıl sonu hedeflerini tutturmak için yüzde 100"ün üzerinde konut kredisi kullanımına yeşil ışık yaktığı kaydedildi. - Hüseyin Özay

    Kampanyalar mercek altında

    BDDK, bankaların yılın son haftasında yaptığı kampanyaları mercek altına aldı. Özellikle konut ve tüketici kredilerindeki faiz yarışı, BDDK murakıpları tarafından tek tek inceleniyor.

    Bu kapsamda, murakıplar bankaların yüzde 100"lük kredilendirme uygulamalarını da araştırıyor. Riskli görülen kredi işlemlerine, düzenleme 1 Ocak"ta yürürlüğe girse de ceza verilmesi söz konusu olacak. BDDK kaynakları, bu konuda ellerinde birçok yaptırım seçeneği olduğunu kaydettiler.




    Konutta freni gören soluğu bankada aldı Yorumları