Petkim üretimde rekor kırdı yeni kulvara giriyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-30-2010 (18:22)   Son Mesaj: 12-30-2010 (18:22)    Cevap: 0    Gösterim: 762  

    12-30-2010

    Petkim üretimde rekor kırdı yeni kulvara giriyor

    Petkim üretimde rekor kırdı yeni kulvara giriyor


    Socar & Turcas Üst Düzey Yöneticisi Kenan Yavuz, Petkim'in 2010 yılında 45 yıllık tarihinin üretim rekorunu kırdığını, gelecek 4 yılda çok daha iyi rakamlar beklediklerini belirtti.

    Yavuz, rafineri yatırımının yanında, yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına başlayacaklarını söyledi.
    Petkim'in 2010 yılı performansı ve yeni yıl beklentileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Yavuz, 2010 yılının iyileştirme ve kapasite artırım yatırımlarının sonuçlarının alınmaya başlandığı bir yıl olduğunu, aynı zamanda şirketin 2020 yılı projeksiyonunu içeren yatırım projeksiyonlarının tanımlandığı bir dönem olarak geçtiğini belirtti.

    Bir yandan üretim ve pazarda büyüme çabaları, diğer yanda da yeni yatırımların hayata geçirilmesi için yoğun bir sürece girdiklerini dile getiren Yavuz, Petkim'in 2010 yılını, hedeflerinin üzerinde kapattığını dile getirdi.

    Yavuz, şu değerlendirmelerde bulundu:

    ''Petkim, üretimde yıl sonunda 45 yıllık tarihinin en yüksek üretim miktarına ulaştı. Yüzde 98 kapasite kullanım oranıyla tüm fabrikalarımız üretim rekorları kırdı.

    Ciroda hedefin çok üzerindeyiz, karlılıkta da hedefi yakaladık. Gelecek yıla yönelik daha umutluyuz. Bu rekorda Türkiye pazarı çok önemli bir etken oldu.

    Pazarımızın güçlü olması en önemli faktör. Ancak üretim hatlarında yapılan iyileştirmeler, teknoloji, iş gücü verimliliği ve kapasite artırıcı yatırımların da büyük etkisi var.

    Dünya genelinde petrokimya sektörü için olumlu bir döneme giriyoruz. 2011-2015 dönemi, 2006-2010 döneminden çok daha iyi olacak.''

    Petkim'in büyüme rakamlarını global olarak değerlendirebilmek için öncelikle rafineri yatırımının devreye girmesi gerektiğini belirten Yavuz, kapasite kullanım oranlarında Avrupa'nın en iyilerinden biri olduklarını, Avrupa'nın rekabet gücünü giderek kaybettiğini ,bu nedenle Türk sanayinin gelecekte rakiplerinin Orta ve Uzakdoğu kökenli firmalar olacağını belirtti.

    YENİ YATIRIMLAR VE İSTİHDAM

    SOCAR & Turcas Grubu olarak, Petkim yarımadasına başta rafineri olmak üzere 5 milyar dolarlık yatırım projeksiyonu yaptıklarını ve bu kapsamda rafineri lisansını aldıklarını hatırlatan Yavuz, yatırımda herhangi bir aksama olmadığını, temel mühendislik çalışmalarının bitmek üzere olduğunu, 2011'in ilk yarısında rafinerinin temelini atmayı ve altyapı inşaat çalışmalarına başlamayı hedeflediklerini söyledi.

    Tesisi hızlı şekilde yaparak 2014 yılı ortasında bitirmek istediklerini söyleyen Yavuz, rafinerinin şimdiden Petkim'e, kiralanan arazi karşılığı yıllık 3 milyon dolar kira ödemeye başladığını ifade etti.

    Yavuz, Türkiye'nin net ithalatçı olduğu nafta, jet yakıtı, ultra düşük kükürtlü motorin, LPG, petrokok ve ksilen gibi mamullerde yıllık 10 milyon tonluk üretim yapacak rafinerinin Türkiye'nin cari açığında milyarlarca dolarlık azalma yaratacağını savundu.

    Socar & Turcas grubu olarak 2020'deki hedeflerini, ''10 milyon ton rafineri ürünü, 1 milyon TEU kapasiteli konteyner, 6 milyon ton Petrokimya ürünü ve 25 milyon ton sıvı yük elleçlenecek liman, enerji ve lojistik faaliyetler bütünü sayesinde 15-20 milyar dolar arasında ciro sağlayan bir grup'' olarak belirlediklerini dile getiren Yavuz, Petkim'in son üç yılda toplam 800 yeni teknisyen ve mühendisi istihdam ettiğini, halen 200 teknisyenden oluşan grubun eğitimine başlandığını belirtti.

    Yavuz, 2015 yılına kadar her yıl 200 civarında genç teknisyen ve mühendisi bünyelerine katacaklarını dile getiren Yavuz, ''Ayrıca rafineri yatırımının başlamasıyla birlikte yatırım sürecinde 10 bin kişilik istihdam sağlayacağız'' dedi.

    GÜNEŞ ENERJİSİNDE PİLOT YATIRIM

    Grubun rafineri ve liman yatırımlarının yanında enerji yatırımlarına da ilgi duyduğunu kaydeden Yavuz, Petkim yarımadası içinde rüzgar enerjisi üretimi için yaptıkları lisans başvurusunun onaylandığını söyledi.

    Yavuz, Petkim yarımadası içinde 25 megavatlık rüzgar için yaptıkları lisans müracaatının olumlu sonuçlandığını, resmi onayın alınması sonrası Mart sonuna kadar ihaleye çıkacaklarını ve yatırımı 1 yıl içinde tamamlamayı planladıklarını dile getirdi.

    Rüzgar santralinin yanında güneş enerjisi için de bir yatırım hazırlığı içine girdiklerini ifade eden Yavuz, ''Güneş enerjisinde bina ısıtması ve aydınlatmasına yönelik pilot bir tesis yapmak istiyoruz.

    Yenilenebilir enerjide de öncü olmak istiyoruz. İleride bu konudaki yatırımları geliştireceğiz'' diye konuştu.




    Petkim üretimde rekor kırdı yeni kulvara giriyor Yorumları