Çağlayan'ın Türkiye bal gibi yapar dediği hedef   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-30-2010 (18:23)   Son Mesaj: 12-30-2010 (18:23)    Cevap: 0    Gösterim: 744  

    12-30-2010

    Çağlayan'ın Türkiye bal gibi yapar dediği hedef

    Çağlayan'ın Türkiye bal gibi yapar dediği hedef


    Bakan Zafer Çağlayan EKK toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye'nin yıllar sonra ilk defa 13 yıl sonrasını programlayan hedef belirlediğini söyledi ve 'Türkiye bunu bal gibi yapar' dedi.

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Ana hedef 2023 yılında dünya mal ticaretinde yüzde 1,5'lik bir pay almaktır. Bu ulaşılır bir hedef midir? Her zaman söylüyorum, Türkiye bunu bal gibi yakalar'' dedi.
    Çağlayan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine değinerek, ''Türkiye yıllar sonra ilk defa 13 yıl sonrasını programlayan bir hedef belirledi.

    Bizim uzun vade anlayışımız geçmişte 1 yılı geçmezdi. Ama şimdi 13 yıl sonrasını yani Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünün planlamasını yapıyoruz'' dedi.

    Türkiye'nin küresel krizde dünya ihracat liginden, şampiyonlar liginden düşmemesi konusunda yoğun gayret sarfettiklerini ifade eden Çağlayan, küresel krizde dahi, 2009'da ihracatı 100 milyar doların altına düşürmediklerini belirtti.

    Çağlayan, dünya piyasasındaki gelişmelerin, Avrupa piyasasındaki problemlerin, parite ve TL'nin aşırı değerlenmesinin ihracatın daha fazla artışını engelleyen sebepler arasında yer aldığını söyledi.

    İHRACAT RAKAMLARI

    Dün akşam itibariyle aralık ayı (1-29 aralık) ihracatın yaklaşık 10,5 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, ''Bugün ayın 30'u ve yarın yapılacak olan ihracatla aralık ayı ihracatı son 27 ayın en yüksek ihracatı olacak ve 11 milyar dolar üzerinde bir ihracatla 2010 yılını inşallah kapatmış olacağız. Bu bizim için 2011 açısından bir referans olacak.

    Yine dün akşam itibariyle ihracatımız 112,7 milyar dolar olmuştur. Yani belirlenmiş olan rakamı 1 milyar dolar geçtik. Şartlar eğer iyi olsaydı belki bu sene 120 milyar doları zorlardık.

    İhracatımız geçen yılın aynı dönemine baktığımızda 1 Ocak-29 Aralık itibariyle yüzde 15'lik bir artışı gerçekleştirmiştir.

    Bir sonraki sene için konulan OVP hedefi 127,5 milyar dolar olmakla beraber biz ihracatçılarımızla, TİM ile bu konuda görüş birliği yaptık ve bizim hedefimiz 2008 yılını, yani kriz öncesi yılı 2011 yılında yakalamaktır.

    Bu demektir ki bizim hedefimiz 132 milyar dolar bir ihracatı 2011'de gerçekleştirmektir. Tabi çok anormal durumlar, gelişmeler olmazsa.''

    Ana hedefin 2023 yılında dünya mal ticaretinde yüzde 1,5'lik bir pay almak olduğuna işaret eden Çağlayan, ''Bugün almış olduğumuz payı 2'ye katlamaktır. Ulaşılır bir hedef midir?

    Her zaman söylüyorum, Türkiye bunu bal gibi yakalar. 2002-2008 bunu göstermiştir. Derler ya yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır.

    Çünkü ihracatın lokomotif, büyümenin motoru olduğu konusunda hükümetimizin, devletimizin görüş birliği son derece önemli'' diye konuştu.

    YURTDIŞI GEZİLERİ

    Bakan Çağlayan, yurtdışı gezilerini hala anlamayan, kavrayamayanların bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

    ''Yapmış olduğumuz seyahatleri niye yaptığımızı soracak kadar bilgi fukarası insanların olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Hiç kimsenin hobisi uçak pilotluğu veya hosteslik değildir. En azından benim böyle bir hobim yok.

    Hayatım boyunca bu kadar da uçmamıştım. Ama 78 dış seyahat 500 bin kilometreden fazla uçuş gerçekleştirdik ihracatçılarımızla. Her gittiğimiz yerden ses getirdik. Çin gibi bir pazarda 2010 yılında ihracatımızı yüzde 52 artırdık.''

    EKSEN KAYMASI

    Çağlayan, AB'nin içinde bulunduğu durumun birkaç yıl süreceğe benzediğini ifade ederek, ''Böyle bir ortamda bir eksen tartışması vardı. Kayan dünyanın eksenidir.

    Ona inanmayanlar kendi eksenini kontrol edebilir. Türkiye'de bu dünya ekseninin kaydığı ortamda kendi eksenini de o bölgeye, o eksene kaydırmak durumundadır'' şeklinde konuştu.

    Avrupa'nın ihracat içindeki payının yüzde 57'lerden yüzde 48'lere düştüğüne işaret eden Çağlayan, bunun daha da düşebileceğini söyledi.

    Çağlayan, ''Oradaki pazarlarımızı zaten bırakma niyetinde değiliz. Düşüş bizim bu pazarları kaybetmemizden kaynaklanmıyor, Avrupa'daki talep daralmasının ortaya çıkardığı bir sonuç.

    Ama biz ihracatımızı artırmak zorundayız. Bundan dolayı Afrika başta olmak üzere birçok pazara biz de pazarımızı kaydırıyoruz'' dedi.

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM ) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefiyle ilgili yaklaşık 1.5 yıldır çalıştıklarını bildirdi.




    Çağlayan'ın Türkiye bal gibi yapar dediği hedef Yorumları