Çalık Holding'ten Wikileaks yalanlaması   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-16-2010 (18:19)   Son Mesaj: 12-16-2010 (18:19)    Cevap: 0    Gösterim: 551  

    12-16-2010

    Çalık Holding'ten Wikileaks yalanlaması

    Çalık Holding'ten Wikileaks yalanlaması


    Çalık Holding A.Ş, bazı internet sitelerinde Wikileaks belgelerine atıf yapılarak Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile ilgili iddialara cevap verdi. Açıklamada haber ve yorumlar için asılsız nitelemesi yapıldı.

    Çalık Holding A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, ''Türkmenistan'da yerleşik devlet ortaklı fabrikalara her türlü makine, ekipman ve yedek parça alımı resmi bir kuruluş olan ve tüm bakanlıkların temsilcilerinden oluşan 'fiyat kontrol komitesi' tarafından onaylanmaktadır'' denildi.
    Çalık Holding A.Ş, bazı internet sitelerinde Wikileaks belgelerine atıf yapılarak Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile ilgili bazı asılsız haber ve yorumların yer aldığı belirtildi.

    Açıklamada, şunlar kaydedildi:

    ''Öncelikle şu hususu belirtmek isteriz ki, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı enerji danışmanlığı ve bakan yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, Türkmenistan'ın en saygın iş adamı olan ve kurmuş olduğu şirketler vasıtasıyla halen yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlayan Sayın Ahmet Çalık ve Türkmenistan'ın ilk kuruluş yıllarında kalkınmasının baş aktörlerinden biri olmuş ve bir başarı destanı yazmış Çalık Grubu hakkında en ufak bir araştırma yapılmaksızın hazırlanan gerçek dışı haberler son derece düşündürücü ve objektif yayıncılığa gölge düşürür niteliktedir.

    Kaldı ki, Çalık Grubu Türkmenistan'daki ilk ve öncü yabancı sermaye yatırımcısı olup başta tekstil, inşaat ve enerji alanlarında 100'ü aşkın dev yatırım ve projeye imza atmanın haklı gururunu yaşamaktadır.

    Grubumuz, Türkmenistan'da 25 bin Türkmen vatandaşını çeşitli alanlarda eğitmek ve yetiştirmek suretiyle nitelikli personel oluşturulmasına büyük katkı sağlayıp fabrikalar ilk kurulduğu dönemde yüzde 70 olan Türkmen personel oranını yüzde 97'lere taşımış, ilk dönemlerde ürettiği pamuğun ancak yüzde 2'sini kullanabilen bir ülkenin bugün ürettiği pamuğun yüzde 80'inden fazlası dünyanın en saygın markaları tarafından 'Made in Türkmenistan' logosuyla kullanılan bir ülke haline gelmesine yadsınamaz bir katkıda bulunmuştur. Türkmenistan Devleti, Çalık Grubu ve uluslararası yatırımcılarla ortak olarak kurulan ve işletilen 5 fabrika halen dünyanın en modern teknolojisiyle üretim yapmaktadır.''

    Diğer yandan, söz konusu mesnetsiz haberlerde adı geçen Cemal Göklenova'nın Türkmenistan'da başbakan yardımcılığı ve bakanlık dahil çeşitli üst düzey görevlerde bulunmuş ''saygın ve mümtaz'' bir şahsiyet olduğu dile getirilen açıklamada, kendisinin hapishaneye girdiği yönündeki iddiaların ise tamamen hayal ürünü olduğu, görev yaptığı süre içerisinde Gruplarıyla herhangi bir sorunun söz konusu olmadığı belirtildi.

    Açıklamada, ''Bu vesileyle bir hususa daha açıklık getirmek gerekir ki, Türkmenistan'da yerleşik devlet ortaklı fabrikalara her türlü makine, ekipman ve yedek parça alımı resmi bir kuruluş olan ve tüm bakanlıkların temsilcilerinden oluşan 'fiyat kontrol komitesi' tarafından onaylanmaktadır.

    Kaldı ki, bu fabrikalarda kullanılan malzemeler global çaptaki üreticilerden temin edilmekte olup bu husus malzeme alım fiyatlarının dünya koşullarında ve son derece şeffaf bir şekilde gerçekleştiğinin açık ispatı niteliğindedir'' denildi.




    Çalık Holding'ten Wikileaks yalanlaması Yorumları