AHP yöntemine göre il olmaya en uygun 8 ilçe   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-11-2010 (16:58)   Son Mesaj: 12-11-2010 (16:58)    Cevap: 0    Gösterim: 751  

    12-11-2010

    AHP yöntemine göre il olmaya en uygun 8 ilçe

    AHP yöntemine göre il olmaya en uygun 8 ilçe


    Akdeniz Üniversitesi (AÜ) il olmaya en uygun ilçeleri Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) adı verilen yöntemle belirledi. Antalya'nın Alanya ilçesi yüzde 33 ile listede ilk sırayı aldı.

    AÜ Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör, Türkiye'de il olması uygun olan ilçelerin AHP yöntemiyle belirleme çalışmaları yaptıklarını söyledi. Türkiye çapında bilimsel olarak ilk defa böyle bir çalışma yapıldığını belirten Güngör, ilçenin bağlı olduğu ile uzaklığı, merkez nüfusu, ilçe nüfusu, yüz ölçümü, bağlanacak belde ve ilçe sayısı, toplam nüfusu, geçici nüfusu ve kişi başı reel ücret gibi 8 kriter uygulandıkları bilgisini verdi.

    Güngör, bu kriterlere göre Alanya'nın yüzde 33 ile il olması en uygun ilçe çıktığını kaydetti. Alanya'yı yüzde 20 ile Bandırma, yüzde 11 ile Fethiye, yüzde 8 ile Ödemiş ve Elbistan, yüzde 7 ile Bergama ve Erciş, yüzde 6 ile Ereğli ilçelerinin takip ettiğini anlatan Güngör, Türkiye'de bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmadığını ifade etti. Çalışma 4 ayrı üniversiteden uzmanlar tarafından yürütüldü.

    Türkiye'de, il olmayı bekleyen ilçelerin yıllardır tartışıldığını ifade eden İbrahim Güngör, "Yaptığımız çalışma tamamen tarafsız yapılan bir çalışma. AHP kriterlerine göre 8 ilçe il olmayı hak ediyor. Konuyu bir sempozyumda tartışacağız. Alanya'nın birinci öncelikli il olmayı hak edişi önemli." dedi.

    Yapılan çalışmanın siyasi kaygılardan uzak olduğunu kaydeden Güngör, İçişleri Bakanlığı'nın talep etmesi halinde çalışmalarını daha da genişletebileceklerini dile getirdi. Güngör, "Türkiye'de İl Olması Uygun İlçelerin AHP Yöntemiyle Belirlenmesi" adlı çalışmanın rapor haline getirilerek hükümete iletileceğini belirtti.

    Antalya'ya uzaklığı 138 kilometre, merkez nüfusu 134 bin 56 olan Alanya'nın genel nüfusu 241 bin 451. Yüz ölçümü bin 827 kilometrekare olan Alanya'ya il olması halinde 3 belde ile 5 ilçe bağlanacak.




    AHP yöntemine göre il olmaya en uygun 8 ilçe Yorumları