Türk dizileri, Türk malarının satışını patlattı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-11-2010 (15:19)   Son Mesaj: 12-11-2010 (15:19)    Cevap: 0    Gösterim: 846  

    12-11-2010

    Türk dizileri, Türk malarının satışını patlattı

    Türk dizileri, Türk malarının satışını patlattı


    Amman Ticaret Odası Başkanı Riad Saifi, Ürdün'de özellikle gençlerin, başta Gümüş olmak üzere büyük ilgiyle izlediği Türk dizilerinin, Türk markalı ürünlerin satışını artırdığını söyledi.

    Başkan Riad Saifi, ''Aynı ivmeyi ticarete de taşıyarak 80 milyon dolarlık ticaretimizi kısa zamanda 300 milyon dolara çıkaracağız'' dedi.
    Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Orta Doğu'dan işadamlarını İstanbul'da Türk işadamları ile buluşturdu.

    Türk firmaları ile Suriye, Ürdün ve Lübnan firmalarını bir araya getiren 3. Türkiye-;Orta Doğu Ticaret Köprüsü organizasyonunda TUSKON ile ticaret anlaşması imzalayan Amman Ticaret Odası Başkanı Riad Saifi, Ortadoğu'da geniş bir izleyici kitlesine sahip Türk dizilerinin iki ülke arasındaki ticarette de patlama yapmasını beklediklerini söyledi.

    Oda Başkanı Riad Saifi, Türkiye ile Ürdün arasındaki ticaretin çok eskiye dayandığını ve özellikle Ürdün"ün Arap Bölgesi"nin Türkiye ile daha yakın ilişkiler içinde olduğunu ifade etti.

    Saifi, Amman Ticaret Odası'nın Ürdün'ün en büyük ekonomi kuruluşu olduğunu belirterek, şunları söyledi:

    ''Toplam 45 bin üyemiz bulunuyor. Ürdün'ün en önemli işadamları ile Türkiye'ye geldik. Türkiye ile Ürdün arasındaki ticaret hacmi ise 80 milyon dolar. Bu rakam daha çok Türkiye'nin lehine gidiyor. Serbest ticaret anlaşması da ticaretimize olumlu etki yaptı. Biz Ürdün ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin kısa zaman içinde 300 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz. TUSKON ile imzalayacağımız ticaret anlaşması da kısa sürede ikili işbirliklerini artıracaktır.''

    Ürdün'de 20 civarında Türk firmasının faaliyet gösterdiğini kaydeden Saifi, Ürdün'ün Arap ülkelerine açılan kapı olduğunu söyledi. Son dönemde Türk dizilerinin Ürdün'de çok popüler hale geldiğine dikkati çeken Saifi, ''Özellikle gençler, Türk dizilerine büyük ilgi gösteriyor. Dizilerdeki tekstil ve mücevher markalarını Ürdün'de görmek istiyoruz'' diye konuştu.

    -RIZANUR MERAL-

    Bu yıl 3. kez düzenlenen Türkiye-Ortadoğu Ticaret Köprüsü hakkında bilgi veren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, organizasyona 42 ülkeden, ağırlıkla Ürdün'den olmak üzere Suriye ve Lübnan'dan işadamlarının katıldığını bildirdi.

    Meral, ''200 Türk işadamı ile Orta Doğulu işadamlarını bir araya getirdik. Toplam 33 stantta ürünlerini sergileyen firmalar, daha sonra 45 masada ikili iş görüşmesi yaptılar. Bu 3 ülke ile toplam ticaret hacmimiz 4.5 milyar dolar. Türkiye'nin toplam ticareti içinde yüzde 2,5'lik orana sahip bulunuyor. Bu çok düşük görünse de önümüzdeki yıllarda ticaret hacmimizin 10 milyar dolara çıkacağını ümit ediyoruz'' dedi.

    Türkiye'nin Irak ile ticaretinde 5. büyük Pazar olduğunu vurgulayan Meral, Suriye, Ürdün ve Lübnan'da da aynı ivmeyi beklediklerini ifade ederek, bu 3 ülkede başta ev tekstili, mobilya, gıda ve inşaat sektörlerinin revaçta olduğunu günümüzde Orta Doğu pazarının çok önemli hale geldiğini belirtti.

    Ürdün'de alışveriş merkezi zinciri olan CTown Department Stores'un Sahibi Dr. Jamal Abd-Elfattah Hammad ise bazı Türk markalarının bayiliğini de yaptığına değinerek, ''Gümüş dizisinde oynayan Kıvanç Tatlıtuğ, bayiliğini yaptığım markalı ürünleri giyiyor diye satışlarda çok ciddi bir artış oldu. 1990 yılından bu yana sattığım marka. Dizi gösterime girince gençler mağazaya akın etti'' dedi.

    Suriyeli gıda şirketi M.Subhi Hallak Sons" Trading Co.'nun sahibi Mohammad Hallak da, Suriye'de enerji fiyatları ve iş gücü ücretlerinin Türkiye'ye kıyasla çok daha uygun olduğunu belirtti. Yatırım ve işbirliği yapmak isteyen Türk şirketlerine çağrıda bulunan Hallak, ''Türkiye'yi kendimize çok yakın hissediyoruz. Artık bu yakınlığı çok daha somut işbirliklerine dönüştürmenin zamanı gelmiştir. Türk şirketleri ile ortaklık kurabilmek için önce Türkçe öğrenmek istiyorum'' dedi.




    Türk dizileri, Türk malarının satışını patlattı Yorumları