Tabip odasında Kürtçe anket çalışması   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-03-2010 (18:57)   Son Mesaj: 12-03-2010 (18:57)    Cevap: 0    Gösterim: 604  

    12-03-2010

    Tabip odasında Kürtçe anket çalışması

    Tabip odasında Kürtçe anket çalışması


    Van-Hakkari Tabip Odası tarafından Van'daki sağlık kuruluşlarında çalışan 235 sağlık personeli arasında yapılan ankete katılanların yüzde 94,5'i, Kürtçe bilmenin hastayla olan iletişimde faydalı olduğunu düşünüyor.

    Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Özkan Ünal, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesinin kırsal kesiminde başta kadınlar olmak üzere halkın bir kısmının Türkçeyi yeterince kullanamaması nedeniyle, sağlık alanında şikayetlerin anlatımında zaman zaman iletişim sıkıntıları yaşandığını ve bunun sonucunda hekimlerin tanı ile tedavi hizmetlerinde zorluklar yaşayabildiğini vurguladı.
    Dil konusunda yaşanan iletişim problemlerini ve gerekli olan ihtiyacı anlayabilmek için odaları tarafından bir anket çalışması yapıldığını ifade eden Ünal, Van il merkezindeki sağlık kuruluşlarında yapılan ankete 235 sağlık çalışanının katıldığını, bunların 193'ünün (yüzde 82.1) doktor, 42'sinin (yüzde 17,9) hemşire ve ebe ile diğer sağlık personeli olduğunu kaydetti.

    Ankette, ''Kürtçe biliyor musunuz? Kürtçe bilmek hastalarınız ile olan görüşmenizde ve tedavi planınızda olumlu bir etki yaratır mı? Hasta ve yakınları ile Kürtçe konuşmak ister misiniz? Tabip Odası tarafından düzenlenebilecek bir Kürtçe kursuna katılmak ister misiniz? Tabip odası tarafından yürütülebilecek böyle bir kurs programı faydalı olur mu?'' sorularının yöneltildiğini belirten Ünal, şu bilgileri verdi:

    ''Anket neticesinde, hekimler ve sağlık çalışanları ile Türkçe'yi konuşamayan hastalar arasında yüzde 64.2'ye varan oranlarda sıkıntıların yaşanabildiği görülmektedir. Ankete katılanlardan yüzde 94.5'i, Kürtçe bilmenin hastayla olan iletişimde ve tedavi planlamasında faydalı olabileceğini düşünmektedir. Bu yönde yapılacak eğitim faaliyetlerinin faydalı olabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 76.6 gibi oldukça yüksek düzeydedir. Bölgemizde sağlık çalışanlarına yönelik Kürtçe, kırsal alanlardaki insanımıza yönelik ise Türkçe eğitimi, sağlıkta iletişim kalitesini artıracaktır.''




    Tabip odasında Kürtçe anket çalışması Yorumları