'Üniversiteler statüko bekçisi olmasın'   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-28-2010 (14:34)   Son Mesaj: 11-28-2010 (14:34)    Cevap: 0    Gösterim: 620  

    11-28-2010

    'Üniversiteler statüko bekçisi olmasın'

    'Üniversiteler statüko bekçisi olmasın'


    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Dolmabahçe Ofis'te rektörlere hitap etti. Erdoğan demokratik açılımı bu kez rektörlere anlattı. Erdoğan, üniversitelerin statükonun bekçisi olmaması gerektiğini belirtti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Dolmabahçe Ofis'te rektörlere hitap etti.

    Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

    Rektörlerimize demokratik açılımı anlatmak gerekliliğini önemsediğimiz için bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Ancak salonumuz bütün rektörleri alacak kapasitede olmadığı için toplantıyı 2. kez tekrar yapacağız.

    Üniversiteleri tartışırken devletin ve hükümetin sorumluluklarını tartıştığımız gibi tartışmalıyız. Kominizm tehdidi iddiasında Rus Dili ve Edebiyatı bölümlerinin kapatıldığını yaşadığımız gibi irtica tehdidi iddiasında da Arap Dili ve Edebiyatı bölümlerinin kapatıldığını da yaşadık.

    Bilimadamları ve bilim kadınlarının tez çalışmaları sırasında dipnotlarında ve referanslarından kaynakjlı izlendiklerini ve fişlendikleri dönemleri yaşadık.

    Bilim statükonun yanında yer alamaz. İfade özgürlüğünün ve inanca saygının olmadığı bir bilim anlayışının olmaması kabul edilemez. Bu noktada protestocu gençleri sorabilirsiniz. Protestocu gençlerle ilgili herhangi bir başvuru ve şikayetim olmadı. Gazete haberlerinden sonra bunları duydum. Yumurtayla ve ayakkabıyla saldırıda bulunmak da demokratik bir tavır değildir.

    İnsanları susturmaya çalışmak düşünce özgürlüğü değildir. Eğitim önünde hiçbir mazeret kabul etmiyoruz. Bizim dönemimizde üniversiteler siyasallaşmamıştır. Toplam üniversite sayısı 154'e ulaştı.
    Kutuplaşma herkezten çok bizi rahatsız etti. Yeni YÖK yasası seçim sonrası kalacak. Reform dönemi başlatılacak. YÖK'ün reforma ihtiyacı var, birlikte çalışarak bu adamı atacağız.

    Vakıf üniversiteleri bilimsel çalışmalar anlamında yeni bir heyecan kattı. Üniversiteler statüko bekçiliği yapmasın.

    Bu ülkede bir dönem akademisyen olunamadı. İdeolojinin deli gömleği gibi lanse edilmemesi gerekir. Üniversite evrenseli yakalar. Üniversite demokratik değerleri özümsemiş bir kurumdur. Demokratikleşme için üniversitelerin katkısı şarttır.

    Şeklinden, inancından ve ideolojisinden dolayı yurt dışına gitmek zorunda kalan akademisyeleri tekrar üniversitelerimize bekliyoruz. 81 ili her daim ziyaret etmeye çalışıyorum. Gözlerinden zeka fışkıran çocukları işlemeliyiz küresel bir güç haline gelmek için bu şart.







    'Üniversiteler statüko bekçisi olmasın' Yorumları