Beşikten mezara kadar prim affı geliyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-14-2010 (08:24)   Son Mesaj: 11-14-2010 (08:24)    Cevap: 0    Gösterim: 426  

    11-14-2010

    Beşikten mezara kadar prim affı geliyor

    Beşikten mezara kadar prim affı geliyor


    Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile başlatılan vergi ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getiren paketin çalışmaları tamamlandı. Paket,beşikten mezara, devlet alacağına kısmı af getiriyor. İşte paketin ayrıntıları

    Hüseyin Özay'ın haberi
    Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin pakette doğum ve ölümlerin geç bildirilmesinden dolayı verilen cezalar da giriyor

    Paket kapsamında, beşikten mezara kadar birçok devlet alacağına ödeme kolaylığı getiriliyor. Yaklaşık iki buçuk aydır devam eden yapılandırma çalışmalarında ilk olarak, vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getirilmesi öngörüldü. Ancak daha sonra gelen taleplerle paketin kapsamı genişledi.

    PLANI VATANDAŞ SEÇECEK

    Paket kapsamında, vergi ve prim alacaklarının dışında, belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergileri, su ve elektrik borçları, trafik cezaları, idari para cezaları da yer alıyor.

    Ödeme kolaylığı getirilecek düzenlemeler arasında, doğan çocukların geç bildirilmesi nedeniyle ailelere verilen para cezaları ile ölüm olaylarının geç bildirilmesinden kaynaklanan para cezaları da bulunuyor.

    Bu nedenle, yapılandırma Cumhuriyet Tarihi"nin en büyük ödeme kolaylığı olarak nitelendiriliyor. Ve beşikten mezara borçlara ödeme kolaylığı getirileceği belirtiliyor.

    Pakette, borçların geri ödemesi için birçok alternatife yer verildi. Alternatifler arasında borcun peşin ödenmesi ve taksitler halinde ödenmesi yer alıyor.

    Peşin ödemelerde indirimler daha yüksek tutuldu. Vade uzadıkça indirim oranı düşecek. İndirimler faizler üzerinden gerçekleştirilecek. Örneğin anaparası 200 lira olan beş yıllık bir vergi borcu, faizi ile birlikte 700 liraya kadar çıkıyor.

    Yeni yapılandırma ile birlikte 700 liralık borç, yaklaşık 300 liraya düşecek. Böylece, mükellef yaklaşık 400 liralık bir faiz yükünden kurtulmuş olacak. Anaparadan indirim yapılmayacak.

    VERGİDE BEYAZ SAYFA

    Paket kapsamında, ihtilaflı dosyalarla ilgili düzenleme de bulunuyor. Düzenlemeye göre, halen mahkeme aşamasında olan vergi borçlarıyla ilgili davanın aşaması baz alınarak indirimler yapılacak. Örneğin, ihtilaflı dosyaların faiz ve gecikme zamları tamamen silinecek.

    Anaparanın da yarısı oranında indirim yapılacak. Ayrıca, matrah artımına da imkan verilecek. Böylece eksik beyanda bulunan mükellefler vergi incelemelerinden kurtulacak.

    100 milyar liralık alacağı kapsıyor

    Paketin ayrıntıları, 15 Kasım tarihinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer tarafından açıklanacak.

    Başbakan Erdoğan da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, paketin ayrıntılarının arife günü yapılacağını bildirmişti. Paket, bir anlamda Kurban Bayramı hediyesi olacak.

    Paketin, devlet alacaklarının büyük kısmını kapsaması bekleniyor. Paketin kapsadığı borçların tutarının ise yaklaşık 100 milyar lira olduğu belirtildi.

    Ekonomi yönetimi ise yapılandırma ile birlikte borçların yaklaşık 40 milyar liralık kısmının tahsil edileceğini tahmin ediyor.




    Beşikten mezara kadar prim affı geliyor Yorumları