Sahte uluslararası ehliyet can yakıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-03-2010 (11:57)   Son Mesaj: 05-29-2011 (11:48)    Cevap: 1    Gösterim: 1984  

    11-03-2010

    Sahte uluslararası ehliyet can yakıyor

    Sahte uluslararası ehliyet can yakıyor


    Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, son dönemlerde sahte uluslararası ehliyet mağduru birçok Türk vatandaşının, yurt dışında ağır para ve hapis istemine varan cezalarla karşılaştıklarını belirtti.

    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye'de, 1949 yılında Birleşmiş Milletler nezdinde imzalanan uluslararası trafik anlaşmasına göre verilen ve kişilerin yurt dışında sorunsuz olarak taşıt kullanmalarını sağlayan ''uluslararası sürücü ehliyeti'' vermekle yetkili tek kurum olan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, vatandaşların gönderdiği maillerden ''sahte uluslararası sürücü belgesi'' düzenlendiğini tespit etti.
    Vatandaşlar, kuruma ilettikleri maillerde ''www.sefa-uluslararasıiehliyet.com'' ve ''www.adamarmara.com'' gibi internet adresleri üzerinden aldıkları sahte uluslar arası ehliyetler nedeniyle yurt dışında mağdur olduklarını bildirdi.

    Bir vatandaşın, ''Bir sürücü kursundan Almanya'ya giderken aldığım uluslararası ehliyet sahteymiş. Sürücü kursuna güvenerek, 10 yıllık uluslararası ehliyete, 255 doların yanı sıra 123 dolar da kargo parası ödedim. ABD'de de elimdeki sahte ehliyetle yakalandım ve 600 dolar ceza yedim ve şu an ABD'de sahtecilikten yargılanıyorum. Anlamadığım şey, nasıl olur da Türkiye Turing ve Otomobil Kurumuna rağmen, yasa dışı işlem yaparak, insanları dolandırırlar?'' yazılı maili dikkat çekti.

    Her yıl yaklaşık 30 bin sürücüye uluslararası ehliyet veren kurum, gelen mailleri incelediğinde, internet üzerinden ''sahte uluslararası ehliyet'' veren dolandırıcıların mağduru birçok Türk vatandaşının, yurt dışında ağır para ve hatta hapis istemine varan cezalarla karşılaştığını belirledi.

    -İŞLEM 5 DAKİKA SÜRÜYOR-

    Kurum yetkilileri, uluslararası sürücü ehliyetinin yalnızca Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından verildiğini bilmeyen birçok yurttaşın, internet üzerinden uluslararası ehliyet düzenleyen sitelerin kurbanı olduğunu belirterek, uluslararası anlaşmaya göre, sadece bir yıl süre ile verilen ehliyetin bu internet siteleri tarafından 3-;5, hatta 10 yıl süreli olarak düzenlendiğini kaydetti.

    Yetkililer, ilk etapta çok cazip gelen bu durumun vatandaşları yurt dışında yapılan kontrollerde ciddi şekilde mağdur ettiğini belirtti.

    Uluslararası ehliyet konusunda mağdur olmak istemeyenlerin, ehliyetlerini bu konuda tek yetkili olan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun, İstanbul, Ankara ve İzmir büroları başta olmak üzere bütün çıkış kapılarında mevcut olan bürolarından temin etmelerini isteyen yetkililer, kimlik, fotoğraf ve ehliyetin aslıyla müracaat eden vatandaşların 5 dakika süren bir işlemden sonra bu ehliyete sahip olabileceklerini vurguladı.

    Yetkililer, sahte belge düzenleyen ve bu belgeleri alanlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu, başlatılan hukuki sürecin devam ettiğini bildirdi.

    -ÖRNEK BİR DAVA-

    İpsala Asliye Ceza Mahkemesinin, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunca sahte uluslararası ehliyet taşıyan bir tır şoförü hakkında açtığı dava sonucunda verdiği kararda şu ifadeler yer aldı:

    ''Mahkememizce yapılan inceleme sonucunda, sürücü belgesindeki sahteciliğin özel ekipman ve dikkat gerektirdiği, ilk bakışta kolayca anlaşılmayacak nitelikte olduğu, ancak yetkililerce yapılacak detaylı tetkik ve kontrollerde anlaşılabileceği sonucuna varılmıştır. Kamuya yararlı dernek statüsündeki Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından düzenlenerek, hak sahiplerine ücreti karşılığında teslim edilen uluslararası ehliyetin Türkiye'den yurt dışına çıkış sırasında sınır kapılarında ibrazının zorunlu olması dikkate alındığında resmi belge niteliğinde olduğu değerlendirilmiştir.''




    Sahte uluslararası ehliyet can yakıyor Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  05-29-2011, 11:48

    --->: Sahte uluslararası ehliyet can yakıyor


    Uluslararası tiçari anlaşmalarda bir başka ülkeye ait şirketlerin tanıtımları ve reklamları istedikleri ülkelerde yaparlar. Turing kurumu devlete ait olmayan bir şirkettir vede Türkiyede rakipsiz olarak istediği fiat ve kalitesizçe hizmet vermeye devam etmekte. Sözü edilen şirketler veya bu şirketlere ait bayiler ne Türkiyede nede bir başka ülkede reklam ve tanıtım hariçinde Uluslararası Ehliyet kabulu ve basımı yapmamakta müşteri hizmeti vermemekte. Buna görede suç teşkil edilmemektedir.
    Turing Kurumunun karşı çıktığı TEKEL,inin kırılması ve daha kaliteli ve daha ucuza hizmet verilmesidir.

    Böyle bir adres ve şirket araştırmalar sonucu bulunamadı.

    Bu sözü edilen sirkete ait Web sitesi de bulunmamaktadır.
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci