Gül'den üniversitelere kalite uyarısı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-02-2010 (19:52)   Son Mesaj: 11-02-2010 (19:52)    Cevap: 0    Gösterim: 714  

    11-02-2010

    Gül'den üniversitelere kalite uyarısı

    Gül'den üniversitelere kalite uyarısı


    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün Türkiye'de her ilde üniversite bulunmasının bir avantaj olmasına karşın üniversiteye yakışır bir akademik çalışma yapılmasının zorunlu olduğunu açıkladı.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün Türkiye'de her ilde üniversite bulunduğunu belirterek, ''Her ilde üniversite olması şüphesiz ki avantaj, ama bu üniversiteler eğer üniversiteye yakışır bir akademik çalışma içinde olmazlarsa, bir seviye tutturmazlarsa, bilimsel çalışmalarını çok yoğun bir şekilde gerçekleştirmezlerse, hepimizin özlediği, beklediği standartların üstüne yükselmezlerse, o zaman avantaj olarak gördüğümüz şey, dezavantaj olur memleket için'' dedi.
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katıldı.

    Gül, yaptığı konuşmada, Osmaniye'nin 1996 yılından bu yana il olduğunu belirterek, ''Ancak Osmaniyeliler iyi bilir ki burası 1933 yılına kadar ildi. Hatta Osmanlı imparatorluğu zamanında buralar hep cebeli bereket sancağı olarak bilinirdi ve önemli bir merkezdi'' dedi.

    Bu ismin buraya çok yakıştığını ifade eden Gül, bölgenin çok bereketli dağların eteklerinde ve çevresinde kurulduğunu söyledi. Gül, Çukurova'nın Türkiye'yi besleyen bir ambar olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

    ''Dolayısıyla bu topraklardaki bu güzel şehrimizi, yeni şehrimizi -nispeten diğerlerine göre- ziyaret etmek beni gerçekten çok memnun etmektedir. Burada bulunduğum süre içerisinde dinlediklerim, gördüklerimden de ziyadesiyle de mutlu olmaktayım.

    Üniversitenize gelince de gerçekten güzel bir kampüs gördüm. Gerçekten coğrafi olarak, tabiat güzelliği olarak çok güzel bir yer. Buranın kısa süre içerisinde çok daha güzelleşeceğine, çok daha cazip bir mekan olacağına inancım tamdır. Biraz önce Rektör Bey'i dikkatli bir şekilde dinledim. Hedefini, misyonunu gayet güzel bir şeklide koymuş. Bu üniversiteyi güzel bir üniversite yapmak, aranan üniversite yapmak için büyük bir kararlılıkla arkadaşlarıyla birlikte çalıştığını gördüm. Bunu da takip ediyordum zaten.''

    -''TÜRKİYE'NİN HER ŞEHRİNDE ÜNİVERSİTE VAR''-

    ''Artık Türkiye'nin her şehrinde üniversite var. Sadece devlet üniversiteleri yok. Bu üniversitelerin yanında bir de vakıf üniversiteleri var'' diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Eskiden Ankara, İstanbul, Adana, Trabzon ve Erzurum gibi bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda üniversitemiz vardı. Bugüne baktığımızda her ilde üniversite var.

    Her ilde üniversite olması şüphesiz ki avantaj ama bu üniversiteler eğer üniversiteye yakışır bir akademik çalışma içinde olmazlarsa, bir seviye tutturmazlarsa, bilimsel çalışmalarını çok yoğun bir şekilde gerçekleştirmezlerse, hepimizin özlediği, beklediği standartların üstüne yükselmezlerse, o zaman avantaj olarak gördüğümüz şey, dezavantaj olur memleket için. Türkiye için söylüyorum bunları, üniversiteniz için söylemiyorum. O zaman sadece bir üst lise seviyesinde olur üniversitelerimiz.''

    Gül, bu nedenle yeni genç üniversitelerin sorumluluğunun çok büyük olduğunu belirterek, bu üniversitelerin hedeflerini çok iyi koyması, çok iyi bir akademik kadro oluşturması, öğrencilerine çok iyi güven aşılaması ve eğitimlerini çok iyi bir şekilde yapması gerektiğini vurguladı. Korkut Ata Üniversitesi'nin bunu yapabilecek yetenek, kadro ve kabiliyetin bulunduğunu dile getiren Gül, ''Rektörünüz baştan tecrübesiyle bunu yapabilecek birisi. Dünyanın iyi üniversitelerini görmüş, oralarda okumuş, arkadaşları da aynı şekilde...'' diye konuştu.

    Cumhurbaşkanı Gül, bir üniversitenin kuruluş aşamasının en kritik aşama olduğunu ifade ederek, ''Şimdi siz, henüz kuruluş aşamasına devam ediyorsunuz. Ben dinlediklerimden, hedeflerinizden, anlattıklarınızdan çok memnun oldum. Bunları tespit ettikten ve kararlı olduktan sonra bunların hepsinin gerçekleşeceğine inanıyorum'' dedi.

    -''ÜNİVERSİTENİZİN İHTİYAÇLARI HİÇ TEREDDÜTSÜZ KARŞILANACAK''-

    Osmaniye'nin birçok avantajı içinde barındıran bir il olduğunu belirten Gül, buraya herkesin yerleşmek isteyeceğini söyledi. Gül, herkesin bu üniversitede öğretim üyesi olmayı isteyeceğini, bunun da bir avantaj olduğunu dile getirerek, ''Herkesin bunu fark etmesini isterim. Bazı üniversiteler var ki şartları icabı, çevresi icabı insanlar oraya yerleşmek istemeyebilirler. Burası çekici bir yer o bakımdan. Kışa girerken bile hava ne güzel. Öğrenciler için de bunlar bir avantaj. Bu nedenle üniversitenizin kıymetini bilin ve üniversitenizin ihtiyaçlarının hiç tereddütsüz karşılanacağını da bilin'' diye konuştu.

    Burada çok güzel bir üniversitenin yükseleceğine inandığını vurgulayan Gül, öğretim elemanlarının bir taraftan öğrencileri yetiştirmesi, bir taraftan da bilimsel araştırmalara yeterince zaman ayırması gerektiğini ifade etti. Gül, üniversitenin sanayisi ve ekonomisi ile şehirle hatta bölge ile bütünleşmesi gerektiğine dikkati çekerek, üniversitede yeni bölümlerin de buna göre açılmasının faydalı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

    -''ÜNİVERSİTELERE VERİLEN İMKANLAR...''-

    Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca'nın konuşmasını dikkatle izlediğini ve rektörün üniversitenin hedeflerini çok iyi bir şekilde özetlediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin kurulu bulunduğu Osmaniye'nin birçok avantajının olduğunu söyledi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Osmaniye'nin herkesin gelip görmek, yerleşmek isteyeceği bir şehir olduğunu ifade ederek, aynı şekilde üniversitenin de öğretim üyeleri açısından tercih sebebi olabileceğini kaydetti.

    Osmaniye'de üniversite kurulması konusunda gösterilen çabaların karşılığını bulmasının sevindirici olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, günümüzde üniversitelerin en iyiye ulaşmak için gösterdiği çabaların, neticede ne kadar çok çalışılırsa üniversiteye o kadar çok geri dönüşümünün olacağını belirtti.

    ''Çok sayıda üniversite olunca üniversiteler arası rekabet de var'' diyen Gül, bu rekabetin öğrenci yetiştirmekten öğretim üyelerinin projelerine kadar yansıdığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ''Neticede ne kadar çok çalışırsanız kendinize, üniversitenize ve ülkenize katkı sağlayacaksınız'' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

    ''Üniversitelere verilen imkanlar hiçbir başka devlet kurumuna, kamu kurumlarına verilmemektedir. Bu imkanların en iyi şekilde değerlendirildiğini görmek de tabii ki hem milletimizin hem bizim de hakkımızdır. Bu bakımdan herkesin çok çalışması gerekiyor. Boş işlerle vaktimizi harcamamamız gerekiyor. Özellikle öğrencilere burada seslenmek istiyorum, bugünler ileride çok aranır. Üniversiteye girmek hiçbir şey değildir. Üniversiteden mezun olmak da hiçbir şey değildir. Siz üniversitede bölümlerinizde hepiniz birinci olmak için uğraşmalısınız. Hepiniz en iyi olmak için yarışmalısınız. Bu sıralarda okumanız gerekli kitapları bugünden okuyacaksınız. 10 sene sonra bugün okumanız gereken kitapları...

    Üniversite sadece bilimsel faaliyet de değildir. Üniversite sosyal, kültürel, bir havası da vardır. Dolayısıyla hepiniz artık üniversiteli olduğunuza göre buna yakışır bir şekilde davranacaksınız. Ben Osmaniye Korkut Ata Üniversitenin ismine layık bir üniversite olacağına inanıyorum, buna inancım tamdır.''

    -REKTÖR BÜYÜKALACA-

    Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca ise üniversitenin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

    Üniversitenin idari ve akademik personel sayısını ve buna paralel olarak da öğrenci sayısını artırdıklarını dile getiren Rektör Büyükalaca aynı zamanda üniversitenin fiziki alan gelişimini gerçekleştirerek kapalı alanını büyüttüklerini söyledi.

    Günümüzde bilgi toplumunun öne çıktığını ve buna paralel olarak da ülkeler arasında bilgi temelli rekabet yaşandığını dile getiren Rektör Büyükalaca, üniversitelerin de bu yarışta çok önemli bir role sahip olduklarını kaydetti.

    Yaşanan bu yarışta öne çıkmak için değişimin önem taşıdığını vurgulayan Rektör Büyükalaca, klişelere karşı değişimi benimsediklerini dile getirdi.

    Okulun konumundan da söz eden Rektör Büyükalaca, Osmaniye'nin konumunun her türlü ulaşım ağına yakın olduğunu, bunun da kendilerine avantaj sağladığını belirtti.

    Üniversiteyi geliştirmek için var güçleri ile çalıştıklarını aktaran Rektör Büyükalaca, ''Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği hedefe doğru yol almak için şevk ve azimle çalışıyoruz'' dedi.

    Halk oyunu gösterileri ve üniversiteyi tanıtan kısa filminde yer aldığı törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Rektör Büyükalaca tarafından bir vazo armağan edildi.




    Gül'den üniversitelere kalite uyarısı Yorumları