Dünya refah listesinde Türkiye'nin yeri!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-29-2010 (18:21)   Son Mesaj: 10-29-2010 (18:21)    Cevap: 0    Gösterim: 869  

    10-29-2010

    Dünya refah listesinde Türkiye'nin yeri!

    Dünya refah listesinde Türkiye'nin yeri!


    Legatum Institute adlı merkezi Londra'daki uluslararası düşünce kuruluşunun yayımladığı 2010 Refah Listesine'nin ilk üç sırasında ise kuzey Avrupa ülkeleri Norveç, Danimarka ve Finlandiya yer alıyor. Türkiye'nin sırası şöyle:

    "Legatum Institute" adlı merkezi Londra'da bulunan uluslararası düşünce kuruluşunun yayımladığı "2010 Refah Listesine" göre, Türkiye 110 ülke arasında 80'inci sırada yer alıyor.
    Ekonomi, fırsat eşitliği ve girişimcilik, idare, eğitim, sağlık, kişisel ve ulusal güvenlik, kişisel özgürlük ve sosyal sermaye gibi sekiz farklı kriterin dikkate alınarak hazırlandığı listede Türkiye 80'inci sırayla, Cezayir, Ürdün, Endonezya gibi ülkelerin altında, İran, Nepal, Mısır, Guatemala gibi ülkelerin ise üzerinde bulunuyor.

    Refah Listesi'nin ilk üç sırasında ise kuzey Avrupa ülkeleri Norveç, Danimarka ve Finlandiya yer alıyor.

    Listede ABD 10, Kanada 7, İngiltere 13, Almanya 15, Fransa ise 19'uncu sırada bulunuyor.

    Düşünce kuruluşu ülkeleri, değerlendirdiği sekiz kategorinin her biri için de ayrı ayrı sıralamış. Buna göre Türkiye'nin 108'inci sıra ile en kötü performans gösterdiği kategori sosyal sermaye.

    Legatum, sosyal sermayeyi toplumun kendi içinde kurduğu sosyal etkileşim ağları ve sosyal birliktelik olarak tanımlıyor.

    Türkiye'nin alt sıralarda olduğu bir başka kategori ise kişisel ve ulusal güvenlik. Türkiye'nin 83'üncü sırada yer aldığı bu kriter Legatum tarafından, devlet desteğiyle işlenen siyasi suçlar, iç savaş, toplulukların karşı karşıya olduğu sorunlar, gece korkmadan sokağa çıkabilme gibi alt kriterlerle ölçülüyor.

    Türkiye'nin 95'inci sırada yer aldığı kişisel özgürlük kategorisinde ise ifade özgürlüğü, kişisel özerklik, toplumun farklılıklara olumlu yaklaşımı ve hoşgörü gibi faktörler değerlendiriliyor.

    Listenin en sonunda ise Etiyopya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Pakistan ve Zimbabve yer alıyor.




    Dünya refah listesinde Türkiye'nin yeri! Yorumları