Ttekstil devleri Özbek pamuğu için Taşkent'te   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-13-2010 (18:57)   Son Mesaj: 10-13-2010 (18:57)    Cevap: 0    Gösterim: 711  

    10-13-2010

    Ttekstil devleri Özbek pamuğu için Taşkent'te

    Ttekstil devleri Özbek pamuğu için Taşkent'te


    Dünya pamuk üretiminde yüzde 4 ile altıncı, ihracatında ise yüzde 8 ile ABD ve Hindistan'dan sonra üçüncü sırada yer alan Özbekistan, kapılarını tekstil devlerine açtı.

    Ülke, bir örneği olmayan pamuğu muhtelif ürünleriyle dünyanın gözlerine seriyor.
    6. Özbekistan Uluslararası Pamuk Fuarı Taşkent'te açıldı. 13-14 Ekim tarihleri arasında açık kalacak fuara 40'a yakın ülkeden tekstil alanında faaliyet gösteren 400 civarında firma yöneticisi ve temsilcisi katılıyor. Özbekistan, dünyanın önde gelen tekstil oyuncularınca ilgiyle izlenen fuarla pamuğunu görücüye çıkarma imkanı buluyor.

    Ülkenin önde gelen fuar alanlarından Özekspomerkez'de açılan fuarda kurulan stantlarda ülkedeki mevcut pamuk potansiyelinden kalitesine göre numuneler sergileniyor.

    Fuara gelen yabancı katılımcılar değişik kalitede sergilenen pamuğu yakından inceledi ve ilgilerden bildi alıyor.

    Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un inisiyatifiyle her yıl geleneksel olarak ekim ayında yapılan ve Özbekistan hükümetinin destek verdiği 6. Özbekistan Uluslararası Pamuk Fuarı'nda yerli ve yabancı firma temsilcileri arasında iş görüşmeleri de yapıldı.

    Fuarın ikinci salonunda kurulan stantlarda ülkede üretilen türlü tekstil ürünleri sergilenerek ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Alanı, bugün sadece yabancı iştirakçiler gezebildi.

    Yarın halka açılacak fuara katılan Türk katılımcılardan Hakkı Bostancı,"Tıbbı alanda kullanılan pamuk ihracatı yapıyoruz. Kalitemiz Avrupa ve Rusya bölgesindeki ülkelerin standardlarına uygun şekildedir." dedi.

    Yılda ortalama 3milyon 600 ton pamuk üretimi yapan Özbekistan'ın pamuk müşterisi ülkeler arasında Bangladeş, Çin, Rusya, Türkiye, ABD, , Güney Kore, Singapur, Çin, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi devletler bulunuyor.

    Özbekistan'da ülke genelinde toplam 410 bin ton pamuk saklama kapasiteli 23 terminal yer alıyor.

    Denize açılması için dünyada en az iki devlet sınırını geçmesi gereken yegane ülke olan Özbekistan'ın pamuğunu daha çok batı, güney batı ve doğu güzergahlı kara ve demir yolu ağları üzerinden dünya pazarına çıkarıyor.




    Ttekstil devleri Özbek pamuğu için Taşkent'te Yorumları