7 yıldır Türkiye'nin en büyük karpuzunu üretiyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-12-2010 (09:57)   Son Mesaj: 10-12-2010 (09:57)    Cevap: 0    Gösterim: 754  

    10-12-2010

    7 yıldır Türkiye'nin en büyük karpuzunu üretiyor

    7 yıldır Türkiye'nin en büyük karpuzunu üretiyor


    Diyarbakırlı çiftçilerden Mehmet Salih Yaşa, Türkiye'nin en büyük karpuzunu yetiştirmesiyle ünlü. Dedelerinden kalan tohumları kimseye vermeyen Yaşa, Diyarbakır'da düzenlenen geleneksel karpuz yarışmasında 7 yıldır birinciliği kimseye kaptırmıyor.

    İSMAİL AVCI'nın haberi
    Tarım Bakanlığı birinciye 5 bin TL, ildeki kurumlar ise altın ödülleri veriyor. Yaşa, geçtiğimiz hafta yapılan karpuz yarışmasında da birinci oldu ve ödülleri topladı.

    Üretimi sürekli azalan Diyarbakır karpuzu artık sembolik olarak yetiştiriliyor. Bir elin parmağını geçmeyen birkaç çiftçi, sadece karpuz festivalindeki 5 bin TL ve altın ödülünü almak için üretim yapıyor. Karpuz hasadı ağustos ayında sona eriyor. Bu yılın en büyük karpuzu 38 kg olarak tespit edildi. Karpuzun sahibi Mehmet Salih Yaşa'nın bugüne kadar yetiştirdiği en büyük karpuz 52 kg 300 gram. Karpuzun sürekli kilo kaybetmesinin üretim alanlarının daralmasından kaynaklandığını söyleyen Yaşa, verim ve dayanıklılık oranı yüksek yabancı tohumun yerli karpuzu bitirdiğini ifade ediyor. Dereceye girme ihtimali olan ürünlere gözü gibi baktıklarını anlatan Yaşa, ödül için karpuz nöbeti bile tuttuklarını dile getiriyor.

    ZAMAN




    7 yıldır Türkiye'nin en büyük karpuzunu üretiyor Yorumları