YARSAV'ın listesindeki ilginç isimler   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-01-2010 (12:55)   Son Mesaj: 10-01-2010 (12:55)    Cevap: 0    Gösterim: 601  

    10-01-2010

    YARSAV'ın listesindeki ilginç isimler

    YARSAV'ın listesindeki ilginç isimler


    Anayasa değişikliğine siyasi parti düzeyinde muhalafet eden YARSAV, 'evet' çıkınca
    durumu 'lehine' çevirme telaşına düştü. YARSAV'ın HSYK üyelikleri için gösterdiği adaylar arasındaki isimler dikkat çekici.


    HSYK üyeliklerine yapılacak seçimler için YARSAV'ın gizli bir liste hazırlığı içerisinde olduğu belirtiliyor. İddiaya göre YARSAV, kamuoyunda tartışmalı kararlarıyla tanınan bazı hâkim ve savcıları HSYK'ya taşımak istiyor. Yargıtay ve Danıştay'ın da listeye müdahil olduğu ve blok halinde hareket edilmesi için hummalı bir çalışma yürütüldüğü öne sürülüyor.
    Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliğine adaylık süresi bugün doluyor. Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) 160'ın üzerinde hâkim ve savcı başvurdu. İddialara göre YARSAV da gizli bir liste hazırlığı içerisinde. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Sulh Ceza Hâkimi Hayri Keskin ve Ankara Savcısı Abbas Özden gibi kamuoyunda tartışılan isimler bu listede yer alıyor.

    Seçimler için yüksek yargıda da hummalı bir çalışma var. YARSAV adaylarını, Yargıtay, Danıştay ve HSYK'nın mevcut üyelerinin belirlediği öne sürülüyor. Danıştay'ın etkili isimlerinin YARSAV'a, "Bizim onaylamadığımız ismi idari yargıda aday yapmayın." dediği iddia ediliyor. Yargıtay üyelerinin de hakim ve savcıları arayıp YARSAV'ın listesine oy vermesini istediği bildiriliyor.

    Yüksek yargının, Yargıtay ve Danıştay'dan seçilecek 5 üyeyle blok hareket ederek HSYK'daki etkilerini sürdürmeyi planladığı belirtiliyor. Bu amaçla yüksek yargı üyelerinin YARSAV'ın listesine soktukları isimler için ilk derece mahkemelerinde görevli hakim ve savcıları telefon trafiğine tuttukları bilgisi alındı. Bu arada YARSAV'ın listesinde şu isimlerin bulunduğu ileri sürülüyor:

    Beyoğlu Hakimi Ali Haydar Yücesoy,
    Kadıköy Hakimi Tamer Akgökçe,
    Balıkesir Hakimi Aydın Başar,
    Sincan 1.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz,
    İzmir Hakimi Güngör Tosunoğlu,
    Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin,
    Adana Ticaret Mahkemesi Başkanı Sezai Kepek,
    Ankara Savcısı Abbas Özden,
    Ankara Hakimi Eray Karınca,
    Danıştay Tetkik Hakimi Hüseyin Özgün,
    Başmüfettiş Abidin Çelik,
    Ankara Bölge İdare Mahkemesi Hakimi İrfan Keskin,
    Ankara 1. İdare Mahkemesi Başkanı Kemal Kırklar.

    Bu isimlerden Osman Kaçmaz, sürekli YARSAV çevreleriyle iç içe. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında Anayasa'ya aykırı şekilde yargılama girişiminde bulunan Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kaçmaz'ın, bugün aday olması bekleniyor. Kaçmaz'ın disiplin soruşturması kapsamında meslekten ihraç talepli dosyası da halen HSYK gündeminde.

    Hayri Keskin de Türkiye İletişim Başkanlığı'na (TİB) düzenlenen baskınlarla adını duyurmuştu. Kaçmaz ve Keskin'in, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun telefonlarının dinlendiği iddialarına yönelik TİB'de başlattıkları aramanın, adaylıklarında etkili olduğu ifade ediliyor. Ankara Savcısı Abbas Özden ise İşçi Partisi'nde (İP) arama yapan polisler hakkında dava açmıştı. Özden'in, konuyla ilgili rapor hazırlayan bilirkişi heyetini de yanılttığı ortaya çıkmıştı.

    Adli yargıda görevli ismini açıklamak istemeyen bir savcı, hazırlanan liste etrafında oluşan yapılanmayı şöyle anlattı: "Her Yargıtay üyesinin nüfuz ettiği 10 ila 20 arasında hakim ve savcı vardır. Hakim ve savcılar şahsi ilişkilerine ideolojilerinden daha çok önem verir. HSYK'nın mevcut üyeleri yargıdaki ağırlıklarını koruyor. En az 500-600 hakim ve savcı, HSYK üyeleri Kadir Özbek ve Musa Tekin'le birlikte hareket edebilir."

    Görevdeki bir savcı da, "Yargıtay üyeleri, seçimler için kulislere başladı. Tanıdıkları hakim ve savcıları YARSAV'ın listesi için arıyorlar. Bunu anlamak için Yargıtay'ın santraline bakmak yeterli." ifadelerini kullandı.

    İlk derece mahkemelerinde görev yapacak 11 bin hakim ve savcı, adli yargıdan 7 asil 4 yedek, idari yargıdan da 3 asil 2 yedek üyeyi seçecek. YSK, aday olanların isimlerini 3 Ekim günü internet sitesinden açıklayacak.

    Zaman




    YARSAV'ın listesindeki ilginç isimler Yorumları