Et maliyeti yarıya indi fiyat 3 lira indi!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-21-2010 (12:22)   Son Mesaj: 09-21-2010 (12:22)    Cevap: 0    Gösterim: 622  

    09-21-2010

    Et maliyeti yarıya indi fiyat 3 lira indi!

    Et maliyeti yarıya indi fiyat 3 lira indi!


    Hükümet et ithalatını serbest bıraktı. Gelen etin maliyeti en fazla 8.8 TL olacak. Bu da bizdeki 19 TL'lik toptan fiyatın yarısı. Firmalar ise "Kasapta 30 TL'nin üzerinde satılan ette indirim 3 TL'yi aşmaz" diyor

    Aylardır üzerinde tartışılan rekor fiyatları düşürmek için haftasonunda özel sektöre verilen karkas et ithalatı izni daha ilk günden sulandırılmaya başlandı.
    Firmalar ve uzmanlar et ithalatı yapılsa da halen 30 liranın üzerine çıkan et fiyatlarındaki düşüşün 3 lirayla sınırlı kalacağı iddiasında bulunuyor.

    Ancak yapılan hesaplar bu düzeyde bir indirimin gerçeği yansıtmayacağı ve firmaların oluşacak fiyat marjından büyük kâr kazanma peşinde olduğunu gösteriyor.

    Türkiye'nin ithalat izni verdiği karkas etin AB'deki ortalama kilo fiyatı 3 euro (kilosu 5.85 TL) düzeyinde bulunuyor.

    Buna yüzde 33'lük gümrük vergisi ve 1 euroluk navlun da eklendiğinde İstanbul gibi büyük şehirlerdeki firmalara 1 kilogram ithal karkas etin maliyeti 8.8 liraya geliyor.

    Bu maliyet halen Türkiye'de toptan piyasaya 19 liradan satılan karkas ete göre yüzde 54'lük maliyet avantajı sağlıyor.

    Ancak firmalar maliyetteki inanılmaz düşüşe karşın daha şimdiden piyasaya ithal et gelse de kasap ve marketlerde etin fiyatı en fazla 3 lira ucuzlar yönünde beklenti yayıyor.

    Karkas et AB'de 3 Türkiye'de 10 euro

    Avrupa ülkelerinde et fiyatı Türkiye standartlarının oldukça altında. Fransa'da ve Macaristan'da toptan karkas fiyatı yaklaşık 2.5 euro.

    Bu fiyat Almanya'da 2.8 euro ile 3 euro, Hollanda ve Bulgaristan'da 3 euro, Romanya'da ise 3.5 euro arasında değişiyor. Türkiye'de ise fiyat Avrupa'nın oldukça üzerinde yaklaşık 10 euro civarında.

    10 liraya satsam bile kâr ederim

    Bakanlığın verdiği vize ile Avrupa'da karkas et ithal etmek için düğmeye basan firmalar arasında yer alan Etçii'nin Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, alınan kararla fiyatların yüzde 50 düşmesi gerektiğini belirtiyor.

    "Türkiye'de kemikli karkasın kilosunun 19 TL'den başladığını anlatan Arslan, "Aynı eti biz 4 euroya mal edeceğiz ve 9-10 TL'ye satacağız" dedi.

    Etin saf fiyatının kendilerine 2.5 euroya mal olacağını anlatan Arslan, "Bunun üzerine yaklaşık 1 euroluk vergi ve navlun eklenecek. Masraf olarak da kilo başına 0.30-0.40 euroluk bir gider olacak.

    Yani yaklaşık 4 euroya bize gelecek. Biz de en fazla 10 TL'ye satıp kâr edeceğiz" dedi. "Yılbaşına kadar haftalık 100 tonluk bir ürün getireceğiz" diyen Arslan, "Et gerçek değerine ulaşacak.

    Manipülasyon dönemi de sona erecek" diye konuştu.

    Eker: Bakteri ve virüs iddialarıyla ilgili yasal çerçevede tedbir alıyoruz

    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker etlerde bakteri ve virüs iddialarıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

    Haziran ayında bir şikayet üzerine yaptıkları denetimler olduğunu söyleyen Eker, "Bir firma, bir başka firmanın kendisinden hamburger aldığını fakat etin bozuk olduğu gerekçesiyle parasını ödemediğini belirterek bize başvurdu.

    Bunun üzerine hamburger deposuna gidip sorduk. Etleri imha ettiklerini söylediler. İmha edildiği söylenen katı atık tesisine gittik.

    Onlar da 'bir köpek çiftliğine götürüp orada imha ettik' dedi. Ama personelimiz bakıyor ki oradaki köpek sayısı bu eti bir anda tüketebilecek kadar değil.

    Bunun üzerine o katı atık tesisi hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk" dedi. Eker, yasalar çerçevesinde tedbir aldıklarını söyledi.

    Konuyla ilgili açıklama yapan Tat Konserve ise ''Tüm analiz raporları şirkette yıllardır mevcuttur. Bu şekilde teslim edilen hamburger patelerinde bakteri yoktur, olmamıştır'' dedi.




    Et maliyeti yarıya indi fiyat 3 lira indi! Yorumları