'Evren'de Kenan Evren rahatsızlığı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-17-2010 (12:56)   Son Mesaj: 09-17-2010 (12:56)    Cevap: 0    Gösterim: 1002  

    09-17-2010

    'Evren'de Kenan Evren rahatsızlığı

    'Evren'de Kenan Evren rahatsızlığı


    İsmini 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'den alan Ankara'nın Evren ilçesinde yaşayanlar, ilçe isminin değiştirilmesini istiyor.

    Evrenlilerin yüzde 90'ının ''Evren'' isminin ''Çıkınağıl'' olarak değiştirilmesini talep ettiğini belirten Belediye Başkanı Nedim Keskin, ''Resmi başvuru yapıldığı takdirde biz bunu ilk Belediye Meclisi toplantısında değerlendiririz'' dedi.
    12 Eylülde yapılan referandumda Anayasa değişiklik paketine ''evet'' denilmesinden sonra 7. Cumhurbaşkanı Kenen Evren'e yönelik tepkiler, Evren ilçesinde farklı bir boyut kazandı. Halk oylamasında yüzde 62 oranında ''evet'' diyen Evrenliler, yıllardır bitmeyen isim tartışmasına yeniden başladı.

    Evren kahvehanelerinde şimdi hararetli bir şekilde ilçenin isminin değiştirilmesi tartışılıyor.

    MHP'li Belediye Başkanı Nedim Keskin, ilçe isminin değiştirilmesini isteyenlerin oranının yaklaşık yüzde 90 olduğunu, talebin yerine getirilmesi için resmi başvuru gerektiğini söyledi.

    Keskin, ''Yeterli imza olursa gözardı edemeyiz. Resmi başvuru yapıldığı takdirde biz bunu ilk Belediye Meclisi toplantısında değerlendiririz'' dedi.

    Keskin'in sözleri üzerine hemen dilekçe yazmaya koyulan çiftçi Ahmet Özçelik, Kenan Evren'in cumhurbaşkanı olduğu dönemde sadece daha iyi hizmet alabilmek için ilçelerine Evren ismini koyduklarını söyledi.

    ''ÜSTÜMÜZDE YÜK GİBİ DURUYOR''

    Özçelik, Evren isminden memnun olmadıklarını belirterek, ''Eskisi gibi ilçenin adının ''Çıkınağıl'' olmasını isteriz. Üstümüzde yük gibi duruyor Evren ismi'' dedi.

    Çıkınağıl isminin halka sorulmadan değiştirildiğini hatırlatan CHP İlçe Başkanı Hilmi Demirci de, Evren adı dünya anlamında verilseydi sorun olmazdı. Zaten Çıkınağıl'ın söylenmesi zor ama ilçenin ismi Kenan Evren'den geldiği için değişmesini, eski ismimizi geri istiyoruz'' diye konuştu.

    Yaşadıkları yerin isminden dolayı kendilerine yağcı denildiğini ifade eden AK Parti İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Arif Yalçın da, resmi işlem yaptırdıkları yerlerde yıllarca küçümsendiklerini ileri sürdü.

    Kahvehanedeki tartışmaya katılan Şakir Demirci ise ''Evren ismi ilçenin lakabı oldu. Aslen biz Çıkınağıllıyız. O zamanki belediye başkanı darbeden sonra hemen gitti yağcılık yaptı. Evren ismi lakaptır, aslen isim değildir'' diye konuştu.

    Emekli Osman Özçelik Çıkınağıl isminin, çıkınını alıp çobanla kaçan ağa kızının, ağılda sevdiğiyle birlikte öldürülmesi olayından geldiğini belirterek, ''İlçemizin eski ismi itibar kazanmış, içerisinde sevda olan bir isimdi. Yağcılık nedeniyle Evren ismini verdik. Kamu kurumlarında, çevrede zorluk çekiyoruz. Evren ismini pek kabullenemiyor çevre. İmkan olsa değiştirmek isteriz'' diye konuştu.

    KARŞI ÇIKANLAR DA VAR

    Daha önceki başvurularda, isim değişikliğinin şık olmayacağı cevabını aldıklarını belirten emekli Şerif Güçlü de referandumdan sonra Kenan Evren hakkında çok sayıda şuç duyurusu yapıldığını, asıl ilçenin isminin değişmemesinin şık olmayacağını söyledi.

    Bu arada, bazı vatandaşlar, ilçenin adının ''Çıkınağıl'' olarak ediştirilmesi için hazırladıkları dilekçeleri Belediye Başkanı Keskin'e sundu.

    Keskin, yeterli sayıda başvuru olması halinde, konunun belediye meclisinde görüşüleceğini söyledi.

    ''Evren'' isminin ''Çıkınağıl'' olarak değişebilmesi için Belediye Meclisi'nde karar alınması gerekiyor. Alınan karar kaymakamlık ve valilik kanalıyla gönderildiği İçişleri Bakanlığı'ca onaylanması gerekiyor.

    İLÇENİN EVREN İSMİNİ ALMASI

    1963 yılına kadar köy statüsünde olan Çıkınağıl bu tarihte Şereflikoçhisar ilçesine bağlı bir belde oldu. 1982 darbesinden sonra belde yönetimine atananlar, beldenin adının ''Evren'' olarak değiştirilmesi için başvuruda bulundu. Evren beldesi, 1990 yılında çıkarılan 3644 Sayılı Kanun ile ilçe statüsüne kavuşturuldu.




    'Evren'de Kenan Evren rahatsızlığı Yorumları