Denizli: En büyük toplu Sülale Mezari bulundu....   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 12-07-2009 (12:21)   Son Mesaj: 12-07-2009 (12:21)    Cevap: 0    Gösterim: 1323  

    12-07-2009

    Denizli: En büyük toplu Sülale Mezari bulundu....

    Denizli'de Anadolu'nun en büyük antik kentlerinden biri olan Laodikya'da toplu sülale mezarı bulundu.

    Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, yaptığı açıklamada, İzmir'deki Efes Antik Kenti'nden sonra Anadolu'nun en büyük ve en önemli antik kenti olan Laodikya'da batı nekropolünde Anadolu'nun en büyük toplu sülale mezarının bulunduğunu belirtti.

    Prof. Dr. Şimşek, mezarın MS 1. yüzyıldan 5. yüzyıla kadar sürekli kullanılan bir sülale mezarı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

    ''İki katlı anıtsal tonozlu mezar kompleksinde batıda 14, doğuda 17 mezar teknesi bulunuyor. Alt katı tonozlu ve kireç harçlı inşa edilirken üst katlarda da aynı miktarda mezar odasında ölülerin gömüldüğü tekneler yer alıyor. Anıtsal mezarda altta 31, üstte 31 olmak üzere 62 ölünün gömüldüğü tekneler mevcut. Her biri takı ve sikkeleriyle gömülen 62 kişilik bu mezardan başka bölgede bu büyüklükte başka mezar yok. Mezarın yamaçta olması nedeniyle depremde üst katı tamamen çökmüş ve daha sonra kaçakçılar tarafından tahrip edilmiş. Mezarda ayrıca sayısız iskelet, 100'ün üzerinde kandil, takılar ve çok sayıda sikke bulundu. Kazısı tamamlanan mezarın fotoğraflama ve çizim çalışmaları yapılarak koruma altına alındı.''

    Şimşek, bu bölgedeki insanların en çok 40 yaşına kadar yaşadığını kaydederek, ''Şimdiye kadar en uzun yaşayanı 43 yaşında ölmüş. O zamanlar veba veya başka bir sebepten insanlar genç yaşta ölüyormuş'' diye konuştu.




    Denizli: En büyük toplu Sülale Mezari bulundu.... Yorumları