Önceliği Karabağ değil, cami yasağı   Konuyu açan: {{şura}}   İlk Mesaj: 11-04-2009 (12:34)   Son Mesaj: 11-04-2009 (12:34)    Cevap: 0    Gösterim: 843  

    11-04-2009

    Önceliği Karabağ değil, cami yasağı

    Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, şimdi de cami cemaatine ?namaz kılma' yasağı getirdi

    Azerbaycan toprağını işgal eden Ermenilere silah ve mühimmat yardımı yapan Rusya ile iyi ilişkiler kuran Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, şimdi de cami cemaatine 'namaz kılma' yasağı getirdi. Sözde radikal unsurları beslediği gerekçesiyle bazı camileri kapattıran Aliyev yönetimi, Rusya'nın aracılığıyla Ermenistan'la diyalog kurarken, Türkiye'nin Ermenistan ile protokol imzalaması üzerine Bakü'deki Türk şehitliğindeki Türk bayrağını indirtmişti.


    Topraklarının yüzde 20'sinin Ermeni işgali altında bulunan Azerbaycan'da, Sovyet döneminin yasakçı din anlayışına geri dönülüyor. Sovyetler Birliği'yle birlikte yıkılan Komünizm'den sonra din özgürlüğüne kavuşan Azerbaycan halkı, İlham Aliyev yönetiminin sözde 'radikalizmle mücadele' adı altında başlattığı camileri kapattırması ve yurt dışında din eğitimi almış kişilerin imam olamayacağına dair yasakçı politikalarına tepki gösteriyor.

    KARABAĞ DEĞİL, DİNİ YASAKLAMAK ÖNCELİĞİ OLDU
    Beş ay önce Meclis'ten çıkardığı yasayla dini kontrol altına almaya çalıştığı eleştirilerinin hedefi olan Aliyev yönetimi, yasanın laik bir ülkede dinin yerini belirlediğini savunurken, Ebubekir Camii ve daha birçok caminin kapatılması, cami cemaatini ve imamların tepkisini çekti. BBC'ye konuşan Ganca camiinin müezzini, ?Yeni yasadan sonra camiyi kapattılar. Bizlerin çok radikal olduğunu düşünerek camimizi kapattılar. Ancak bu yasak, tepki çekiyor ve radikalliğin önünü açıyor? dedi.

    YASA, RADİKALİZMİ BESLEYECEK
    Kapatılan bir diğer cami olan Ebubekir Camii imamı Gamet Süleymanov ise hükümetin 'radikal' suçlamalarını reddetti. ?Burada radikallik yok ve biz bu etiketi reddediyoruz. Bizler Selefiyiz Vahhabi değiliz? diyen Süleymanov, hükümetin cami cemaatinin namaz kılmasını engellemesi halinde bunun radikalizmi yayacağını kaydetti.

    BUSH'UN DOKTRİNİNE DAYANIYOR

    Öte yandan hükümetin din üzerindeki yasakları sadece cami cemaati tarafından değil, bağımsız gözlemciler tarafından da eleştiriliyor. Siyaset uzmanı Anar Valiyev, hükümetin 'radikallikle mücadele' programının eski ABD Başkanı George Bush'un ?Teröre Karşı Savaş? doktrininin bir yansıması olduğunu kaydetti. Valiyev, ?Azerbaycan'da radikal gruplar var. Ancak yetkililerin 'Vahhabiler teröristtir' diye konuşmalar yapması, din üzerinde olumsuz bir imaj bırakıyor? dedi.

    vakit




    Önceliği Karabağ değil, cami yasağı Yorumları