Çay tiryakilerine cay demleme tarifi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-05-2009 (05:06)   Son Mesaj: 02-10-2011 (10:25)    Cevap: 1    Gösterim: 2416  

    10-05-2009

    Çay tiryakilerine cay demleme tarifi

    Çay tiryakilerine cay demleme tarifi
    Türkiye'de en çok tüketilen içeceklerden çayın ağız tadıyla içilmesi için üç temel etkenin olması gerektiğini dile getiren Çay-Kur Bölge Müdürü Zekai Sarıavcı, özellikle çayın kalitesinin çok önemli olduğunu belirtti.

    Piyasada çok miktarda kalitesiz çay bulunduğunu dile getiren Sarıavcı, bu tür çayların damak tadını bozduğunu vurguladı. Kalitesiz çayın, damak tadını bozmakla kalmadığını vurgulayan Sarıavcı, insan sağlığının da kalitesiz çaylardan payını aldığını ifade etti. Bunların, ucuz olduğu için tercih edildiğini de belirten Sarıavcı, "Aslında vatandaşımız bilmeyerek daha fazla para veriyor ve istediği damak tadında da çay içemiyor. Yani hem maddi olarak zarar görüyor hemde sağlık açısından zarara uğruyor. Çünki ucuz 1 kilogramlık çay paketinin yarısı çay atığı, lif, çay tozu falan, geriye kalan yarısı çay otu. Bundan dolayı vatandaşlar ağız tadıyla bir bardak çay içmek istiyorsa kaliteli bir çay tercih etmeliler." dedi. Kendisinin bazen kahvehanelere giderek çay içtiğini dile getiren Sarıavcı, çayın kalitesini aldığı ilk yudumda anladığını dile getirdi.

    Çayın tadının güzel olması ve iyi demlenmesi için suyun kireçsiz ve arındırılmış olmasının da önemli ölçüde etki ettiğini söyleyen Sarıavcı, suyun iyi olması ile çayın tadını daha iyi hissettirdiğinin altını çizdi. Porselen demlikte çay demlenmesini tavsiye eden Sarıavcı, porselen demlik olmaması halinde krom demliğin alternatif olarak kullanılabileceğini söyledi.

    Kaynamış su üzerine bir bardak çay için bir tatlı kaşığı çay otu ölçüsüyle çay demlenmesi gerektiğini ifade eden Sarıavcı, çay yapmanın tarifini şöyle yaptı: "Maalesef çay ölçüsü pek dikkate alınmadan çay demleniyor. Evet çayı çok tüketiyoruz ama çay demlemeyi pek az insan biliyor. Göz kararı ile veya kendi belirlediği ölçüyle demliğe çay otu atılıp üzerine kaynamış su ekleniyor. Fakat böyle olmamalı. Taze kaynamış suya bir bardak çay için bir tatlı kaşığı çay otu atılarak çay demlenmeli. Daha sonra kaynayan suyun üzerine konan çay 15 dakika dinlendirilmeli. Bu süreden sonra tavsiyemiz demlenen çayın 20-30 dakikada tüketilmesidir. Çünkü, daha fazla bekleyince çayın tadında bozulmalar olabiliyor." (CİHAN)




    Çay tiryakilerine cay demleme tarifi Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  02-10-2011, 10:25

    --->: Çay tiryakilerine cay demleme tarifi


    Alıntı:
    caykur cay demleme-Çay tiryakilerine cay demleme tarifi

    çay demlemenin artık çok pratik bir yolu var:çay demleme poşeti.
    ÇAY KEYFİ - Demleme Çay Poşeti sitesinde demleme poşetiyle ilgili detaylar var.tiryakilerin demleme poşeti kullandıktan sonra bu üründen vazgeçeceklerini sanmıyorum
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci