'Türkiyeli Müslümanlar için dua ediyoruz'   Konuyu açan: ..Sahra...   İlk Mesaj: 09-09-2009 (18:21)   Son Mesaj: 09-09-2009 (18:21)    Cevap: 0    Gösterim: 1195  

    09-09-2009

    'Türkiyeli Müslümanlar için dua ediyoruz'

    'Türkiyeli Müslümanlar için dua ediyoruz'
    Avrupa’nın en az Müslüman nüfusa sahip ülkesi Romanya’da faaliyetlerini sürdüren Müslüman Kız Kardeşler Derneği’nin genel başkanı Sevinci Gemaledin, Vakit’e konuştu.

    Romanya Müslüman Kız Kardeşler Derneği Genel Başkanı Sevinci Demirel:
    Türkiyeli Müslümanlar için dua ediyoruz

    Avrupa’nın en az Müslüman nüfusa sahip ülkesi Romanya’da faaliyetlerini sürdüren Müslüman Kız Kardeşler Derneği’nin genel başkanı Sevinci Gemaledin, Vakit’e konuştu. Romanyalı Müslüman hanımların yetiştirilmesi için, dersler, kamplar ve sempozyumlar düzenlediklerini söyleyen Sevinci; „Çocuklarımızın eğitimine özel önem veriyoruz. İslam alimlerinin kitaplarını tercüme ettiriyoruz, filmler dağıtıyor, yardım kampanyaları düzenliyoruz. Hacc organizasyonları yapıyoruz. Yetimlere yönelik çalışmalarımız var ve iftar programları yapıyoruz” dedi. Gazze soykırımı esnasında vahşete karşı koymak için Romanya’da kamuoyu oluşturduklarını ve bu nedenle İsrail Parlamentosunda da gündem olduklarını dile getiren Sevinci ayrıca Türkiye’deki zulümlere de çok üzüldüklerini söyleyerek; „Türkiyeli Müslümanların problemlerinin çözülmesi için dua ediyoruz” dedi.

    Romanya Müslüman Kız Kardeşler Derneği üyesi hanımlar, İslam’ı Romanya’da yaygınlaştırmak için çok önemli davet çalışmaları yapıyorlar.

    Dernek üyesi hanımlar, Romanya toplumunda asimile olmamak için çocuk eğitimine özellikle dikkat ediyorlar. Dernek ise düzenlediği kurs ve kamplarla bu süreci destekliyor.

    Romanya Müslüman Kız Kardeşler Derneği, Kardavi ve Tantavi başta olmak üzere birçok İslam alimine ait kitapları Romence’ye tercüme ettirerek dağıtımını yapıyor.

    M. MUSTAFA UZUN - VAKİT

    Romanya, uzun süre Osmanlı hakimiyeti altında kalmasına ve Türkiye’ye mesafe olarak yakın olmasına rağmen hemen hiç ilişkimizin olmadığı bir ülke. Geçtiğimiz aylarda Milli Görüş Sempozyumu için Romanya’dan Türkiye’ye gelen misafir kardeşlerimizden Demirel Gemaledin ile tanışmış ve görüşmeye başlamıştık. Demirel, Romanya Müslüman Ligi’nin Bükreş Başkanlığını yaparken eşi de Romanya Müslüman Kız Kardeşler Derneği’nin başkanlığını devam ettiriyor. Kendilerini büyük İslam davasına vakfeden bu güzel aile, Romanya’da güzel işler yapıyor. Ben de Romanya Müslüman Kız Kardeşler Derneği’nin yaptığı faaliyetleri genel hatları ile Sevinci Gemaledin Hanım ile görüştüm. Buyrun;

    AVRUPA’DA EN AZ MÜSLÜMAN NÜFUS ROMANYA’DA

    *Romanya’da İslam ne durumda?

    *Müslüman nüfus çok az. Romanya’nın nüfusu 22 milyon fakat buna rağmen Avrupa’da en az Müslüman bu ülkede yaşıyor. Burada bizler, Romanya’nın nüfusunun sadece binde 5’ini (%0.05) oluşturuyoruz.

    *Tahminen kaç Müslüman var?

    *Yüzbinden az.

    *Peki, Müslüman Kız Kardeşler Derneği, ne zaman ve neden kuruldu?

    *Derneğimiz 2006 yılında, Romanya’da yaşayan Müslüman hanımlar tarafından kuruldu. Derneğimiz, Romanya toplumunda ve bütün dünyadaki kadınların hakları için çalışıyor. Derneğin faaliyetleri Müslüman kadınının dini, kültürü, gelenekleri ve onun günlük yaşamı ile ilgilidir. Ayrıca biz, her türlü ayrımcılığa karşı mücadele ediyoruz, İslamofobya’ya karşı da mücadele ediyoruz. Biz, hanımlarımıza Romanya’da asimile olmadan nasıl bir arada yaşayabileceğimizi göstermeye çalışıyoruz. Bu yola davet ediyoruz.

    *Faaliyet alanınız nereler?

    *Derneğimizin genel merkezi Bükreş fakat Kostence’de de bir şubemiz var.

    *Müslüman Kız Kardeşler Derneği’nin İslam Coğrafyası ile ilişkileri nasıl?

    *Öncelikle şöyle bir durum var; Bizim eşlerimiz İslam coğrafyasının her tarafından gelen Müslümanlardan oluşuyor. Yani kimisi Türk, kimisi Filistinli, Suriyeli, Lübnanlı, Yemenli, Pakistanlı veya Ürdünlü. Yani İslam Ümmetinin küçük bir protatipi de sayılabilir bizim durumumuz. Her coğrafyadan birileri var ve bu bizi ümmete bağlıyor. Her ülke ile ilişkimiz ve bilgimiz var.

    *Bu elbette hassasisiyeti de artırıyor.

    *Elbette. Mesela son Gazze Soykırımında biz de protesto gösterileri yaptık, basın açıklamaları yaptık, eylemler düzenledik. Biz de birçok akşam, o vahşi soykırımı kınamak için bir araya geldik ve toplu dua programları düzenledik.

    GAZZE İÇİN BİZ DE BURADAN HAYKIRDIK, İSRAİL TEPKİ VERDİ

    *Filistin Romanyalı Müslümanları da yaralıyor yani.

    *Maalesef. Bu arada Müslüman Kız Kardeşler Derneği’nin bir yöneticisi de hala Gazze’de. Dernek yönetimimizden bir Müslüman Romen hanımın ailesi Filistinde kaldı üç çocuğu ile. Biz hala o aileyi buraya getirmeye çalışıyoruz fakat Mısır engel oluyor. Sınır kapıları kapanmış ve gümrüklerden dışarı çıkartmıyorlar.

    *Bu konu ile ilgilenmeye çalışacağız inşallah. Peki, siz o süreci nasıl yaşadınız?

    *Savaş esnasında orada olan Müslüman Romen hanımlar vardı ve onlardan geri dönebilenler, yaşadıklarını anlattılar. Biz de o süreci, orada yaşanan vahşeti bizatihi yaşamış gibi olduk. Bunun üzerine yaşananları Romanya kamuoyuna yansıtmaya çalıştık. Çünkü Gazze olaylarını Yahudilerin penceresinden gösterdi Romanya medyası. Bunu kırmaya çalıştık ve gündemi belirledik.

    *Neler yaptınız?

    *Biz bu süreçte mesela başkent Bükreş’in tam merkezindeki Bükreş Üniversitesinin önüne çadır kurduk ve Romanyalı yetkililerle beraber olduk. Burada Gazze Soykırımına dikkat çekmek için birtakım faaliyetler ve resim sergisi yaptık. Bütün insanların görebilmesi için Gazze zulmünün fotograflarını astık ve gelen herkesi sürekli bilgilendirdik.

    *Bunlar tepki çekti mi?

    *Halktan çok iyi tepkiler aldık fakat bu durum Siyonistlerin büyük tepkisini çekti. İsrail Parlementosunda bizim aleyhimize konuşmalar oldu.

    TÜRKİYELİ MÜSLÜMANLAR İÇİN DUA EDİYORUZ

    *Peki, Türkiye ile aranız nasıl?

    *Türkiye’yi çok seviyoruz. Çok iyi görüyoruz fakat orada olanlar için çok üzülüyoruz. Müslümanların böyle güzel bir ülkede yaşadıkları problemleri görüp üzülüyor ve sizin için dua ediyoruz.

    *Tekrar Müslüman Kız Kardeşler Derneği’ne dönecek olursak eğer, neler yapıyorsunuz? Genel hatları ile özetleyebilir misiniz?

    *Biz, Romanya’daki Müslüman hanımlar için Romanya içinde ve dışında kamplar, dersler, konferanslar, kongreler ve sempozyumlar düzenliyoruz. Mesela geçtiğimiz ay, "Senin ve senin ailen için daha sağlıklı bir hayat" konulu bir konferans düzenledik. Bu konferansta doğal bitkilerin faydaları ve İslam dininin hayat tarzı ele alındı. İslam’ın daha sağlıklı bir hayat nizamı öngördüğü konuşuldu. Müslüman Kız Kardeşler Derneği’miz bu konferans için İbn-i Kayyum El-Cezviyye’nin „Tıbb-in Nebevi” isimli eserini Romenceye çevirdi. Bu kitap ile konferansın açılışı yapıldı.

    *Konferansa kimler katıldı?

    *Romanya'daki bilim adamları katıldılar. The Romanian Academy for Medical Sciences’dan 2 büyük bilim adamı katıldı. Müslüman doktorlar katkı sağladılar ve Allah'a hamd olsun ki, Romanya'nın büyük bilim adamlarına ve meraklılarına İslam’ın bu konuda öngördüğü hayat nizamını gösterme imkanımız olsun.

    KİTAPLAR, FİLMLER, KUR’AN TERCÜMELERİ DAĞITIYORUZ

    *Eğitim?

    *Elbette, önceliğimiz eğitimdir. Özellikle çocuklarımızın Romanya gibi bir ülkede iyi yetiştirmeye çalışıyoruz. Herşey o 0 noktasından başlıyor. İyi bir aile eğitimini teşvik ediyoruz, yardımcı olmaya çalışıyoruz. Mesela çocuklara yönelik İslami eğitim kitaplarını sadece Müslüman Kız Kardeşler Derneği yayınlamaktadır. Romanya Televizyonunda yayınlanan „Bugünkü Müslüman Kadın” isimli televizyon programımız ile de Müslüman hanımların eğitimine katkı sağlamaya çalışıyoruz.

    *Çocuklara yönelik başka neler yapıyorsunuz?

    *İslam’ı Romen dilinde anlatan çizgi film ve video filmler veriyoruz. Onlara yönelik dersler, kamplar ve programlar düzenliyoruz.

    *Müslüman hanımlar için?

    *Kitabi faaliyetlerimiz var. Yoğun bir şekilde kitap bastırmak ve dağıtmakla meşgulüz. Bu kültürü yaymak istiyoruz. Müslüman kadın hakkında kitaplar yayınlıyoruz. Mesela, Yusuf El-Kardavi’nin „İslam’da kadın’ın yeri” ve İbn-i Kayyum El-Cezviyye’nin „Tıbb-in Nebevi” isimli kitaplarının tercümelerini bastırıp, dağıttık en son. Ayrıca Romanya’da resmi kurumların düzenlediği kitap fuarlarına katılıyoruz ve orada İslam dinini ve medeniyetini tanıtmaya çalışıyoruz. Sergiler açıyoruz.

    YARDIM ÇALIŞMALARIMI YAPIYORUZ

    *Genel, periyodik olarak yaptığınız çalışmalar var mı?

    *Evet. Hacc organizasyonları yapıyoruz. Her yıl kutsal topraklara gitmek isteyen kardeşlerimizi yönlendiriyoruz. Yetimhanelere ve Müslüman ailelerden yetim kalan çocuklara yardımlar yapıyoruz. Muhtaç olan herkese gücümüz yettiğince ulaşmaya çalışıyoruz. Bu arada tabi, Ramazan ayındayız ve biz de yeryüzünün diğer coğrafyalarında olduğu gibi Romanya’da da iftarlar organize ediyoruz.

    *Son zamanlarda yaptığınız özel bir faaliyet var mı?

    *Güzel bir kampanyamız var. Hedefimiz, okuma çağındaki tüm çocuklarımıza gerekli olacak okul araçlarını sağlamak. Romanya’da okullar Eylül ayında açıldığı için biz geçen ay böyle bir kampanya düzenledik ve 4 köyün çocuklarının tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Çantalar, defterler, kitaplar ve diğer kırtasiye eşyalarını hayırsever kardeşlerimiz aracılığı ile karşıladık. Bunları biz Romanyalı Müslüman hanımlar, bizzat giderek köylerde dağıttık ve bu çok etkili bir kampanya oldu. Hamd Allah'a olsun ki O bize bunları yapmamızı sağladı. Onun rızası için bizi bir araya getirdi.

    *Bu çocuklar için o yardımlar çok önemli elbette.

    *Tabi, bu onlar için çok ama çok önemli. Romanya kanunları Orta 3’e kadar eğitimi şart koşuyor fakat köydeki insanlar çocuklarını okutmuyorlar. Çocukları çobanlığa filan gönderiyorlar ve sadece ekmek ve domatesle karınlarını doyuran çocuklar okulu da tercih etmiyor. Bizim bu çalışmamız onları ve İslam toplumunu inşallah daha iyi noktalara ulaştıracak.

    *Peki, eşinizin de içinde olduğu Romanya İslam Ligi’nin durumu nedir?

    *Romanya İslam Ligi, Romanya’nın en eski ve en büyük Müslüman kurumudur. Eşim Demirel Gemaleddin, ligdeki İslami Merkezin Direktörlüğünü yapıyor.

    *Bu İslami Merkez’de neler yapılıyor?

    *Dersler veriliyor öncelikli olarak. Her gün ders var, her gün eğitim var burada. Gayri Müslimler için, İslamla yeni tanışanlar için, Müslüman erkekşer için, Müslüman hanımlar için ve çocuklar için dersler yapıyorlar.

    *Tek merkezde mi yapılıyor bunlar?

    *Hayır. Romanya İslam Ligi’nin merkezi başkent Bükreştir. Fakat 5 büyük bölgede de şubeleri var. Kostence’de Iasi’de, Timisoara’da, Cluj ve Craiova’da bulunan temsilcilikler büyük temsilciliklerdir ve çok iyi çalışırlar.

    *Romanya Müslüman Kız Kardeşler Derneği’nin kitabi faaliyetleri gibi Romanya İslam Ligi de bu tür çalışmalar yapıyor mu?

    *Elbette. Mesela, Kur’an-ı Kerim’in Romence tercümelerini sürekli yayınlıyorlar. Çok hızlı tükeniyor ve tekrar yayınlıyorlar. Büyük İslam alimlerinin, Kardavi’nin, Tantavi’nin kitaplarının ve eski klasiklerin çevirilerini sürekli yayınlıyorlar. Hadis Külliyatlarını bastırıyorlar.




    'Türkiyeli Müslümanlar için dua ediyoruz' Yorumları