Almanyadan tersine göc   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 08-28-2009 (15:50)   Son Mesaj: 08-28-2009 (15:50)    Cevap: 0    Gösterim: 1723  

    08-28-2009

    Almanyadan tersine göc

    Almanyadan tersine göc
    Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Almanya'da yaşayan gurbetçilerin Türkiye'ye geri dönüş eğilimlerinin arttığını açıkladı.

    TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, özellikle 20-35 yaş arası genç gurbetçilerin Türkiye'yi tercih ettiğini belirterek, Türkiye'deki kurumlardan göç dalgasına karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini savundu.

    Konuyla ilgili bir basın bildirisi yayınlayan Şen, Almanya'nın hem kendi vatandaşları için hem de Türkler için cazibesini yitirdiğini kaydetti. Şen, "Almanya'da artık göç yolu ile gelenlerin sayıları her geçen gün azalırken, başta Almanlar olmak üzere Almanya'yı terk edip, başka ülkelere giden göçmenlerin sayısında da büyük artış söz konusu. İsviçre'de en büyük yabancı grubunu Almanlar oluşturmuş bulunuyor. Son bir yılda 162 bin Alman vatandaşının ülkesini terk ederek İsviçre, Avusturya, Kanada, ABD gibi ülkelere gittiğini tespit ediyoruz" dedi.

    Aynı gelişmeyi ülkeye göçmen olarak gelen yabancılarda da gördüklerini kaydeden TAVAK Başkanı, "Şimdi AB'ye tam üyeliği beklemeden Türk insanı da yavaş yavaş ülkesine geri dönmeye başladı. İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde Almanya'dan geri dönenlerin sayıları artıyor. Bu insanların Türkiye'de ciddi bir şekilde iş yaşamına girdiklerini görebiliyoruz. Türkiye'ye geri dönen insanlarımız belirli bir başarıyı yakalamış, belli bir sermayeyi biriktirmiş ve Türkiye'de yeni denizlere yelken açmak isteyen insanlardan oluşuyor. Özellikle 20-35 yaşları arasındaki genç grubun Türkiye'de birçok alanda anahtar noktaya geldiğini görüyoruz" tespitini yaptı. Prof. Dr. Faruk Şen, geri dönüşün nedenlerini ise şöyle sıraladı: "Avrupa'da artan ırkçılık ve İslamofobinin yanı sıra ekonominin de tamamıyla durgunluk içine girmesi bu konuda önemli bir faktör oluşturuyor."

    "Fakirler Türkiye'ye dönemiyor"

    Türkiye'ye genelde varlıklı gurbetçilerin döndüğüne dikkat çeken Şen, Almanya'da yaşayan fakir Türkler için şu ifadeleri kullandı: "Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 44'ünün fakirlik sınırı altında yaşaması ve yüzde 30'unun ise işsiz olması, bu kitlenin Türkiye'ye geri dönüşünü olanaksız hale getiriyor."

    "Türkiye geri dönenler için hazırlık yapılmalı"

    Önümüzdeki yıllarda Türkiye'ye geri dönenlerin oranı artacağı öngörüsünde bulunan TAVAK Başkanı, "Avrupa Birliği ülkeleri kaliteli Türk nüfusunu yavaş yavaş kaybetmeye başlıyorlar. Türkiye'nin geleceğe yönelik planlamasında sermayesi ve bilgisi ile geri dönen insanlara yönelik yeni olanakların hazırlanması gerekiyor. Devlet Planlama Teşkilatı ve Yurtdışı Türklerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı bu konuyu ele almalıdırlar. Önümüzdeki yıllarda bu sayıda artış olursa gelen çocukların okul sorunlarında, çocuk yuvasına veya kurdukları işte başarılı olmalarına kadar her konuda ciddi bir bilgi birikimine ihtiyaç var. Artık Türk insanı için en başta Almanya olmak üzere AB ülkeleri taşı toprağı altın olan konumdan çoktan çıkmış durumda" ifadelerine yer verdi.

    Almanya'nın bazı bölgelerinde yaşayan Türklerin Türkiye'dekilerden daha fakir olduğuna işaret eten Faruk Şen, şöyle konuştu: "Şu anda Almanya'nın Ruhr Havzası'nda, Berlin'in belirli bölgelerinde yaşayan insanlarımızın refah düzeyinin, Türkiye'nin İç ve Doğu Anadolu bölgesinde yaşayanlarınkinden daha düşük olduğunu görüyoruz. Almanya'da yaygın bir istenmemezlik psikolojisi egemen ve bu olumsuz gelişme, vatandaşlarımızın geri dönüş hazırlıklarını arttırmaktadır."




    Almanyadan tersine göc Yorumları