Yasaklı YouTube ile ilgili türkiyedeki ilginc sonuc   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 08-17-2009 (17:50)   Son Mesaj: 08-18-2009 (13:07)    Cevap: 1    Gösterim: 1210  

    08-17-2009

    Yasaklı YouTube ile ilgili türkiyedeki ilginc sonuc

    Yasaklı YouTube ile ilgili türkiyedeki ilginc sonuc
    Dünyanın en büyük ve en popüler görüntü paylaşım sitesi YouTube, yasaklı olduğu Türkiye'de, en çok ziyaret edilen siteler sıralamasında 5'inci sıraya kadar yükseldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Ben giriyorum siz de girin” dediği YouTube'u, Türkiye'den her gün yaklaşık 2 milyon internet kullanıcısının ziyaret ettiği belirlendi.

    Bu sonuç, internette 20 milyonun üzerindeki web sayfasını tanıtan ve bunların ziyaret edilme trafiği hakkında bilgi veren, sürekli güncellenen ‘www.alexa.com'un verileri ışığında ortaya çıktı. Ankara 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin 5 Mayıs 2008 tarihli kararıyla erişimi engellenen YouTube'un, Alexa'da yer alan Türkiye'den en çok ziyaret edilen siteler listesinde, Google Türkiye, Facebook, Google ve Windows Live'ın ardından 5'inci sırada olduğu görüldü.

    2 MİLYON YASAK DELİCİ

    Türkiye, dünyanın dört bir köşesinden her gün ortalama 200 milyon kişinin ziyaret ettiği YouTube'a, en çok ilgi gösteren ülkeler arasında da 20'nci sıraya yerleşti. Siteyi ziyaret edenlerin yüzde 1'inin Türkiye'den olduğu belirtildi. Bu hesaba göre, Türkiye'den her gün yaklaşık 2 milyon kişinin yasağı deldiği, Youtube'a girdiği anlaşıldı.

    YouTube'a ilk yasak, Mart 2007'de geldi. O dönem, Google'dan sonra 3 milyonu aşkın ziyaretçi sayısıyla Türkiye'den ziyaret edilen ikinci site olan YouTube'daki Atatürk'e hakaret videosu ortalığı karıştırmıştı. Yunanlı bir gencin yüklediği iddia edilen video, Türkler'in tüm tepkilerine rağmen kaldırılmayınca, İstanbul 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla siteye erişim engellendi. Bu yasak fazla sürmedi, bir gün sonra erişim yeniden sağlandı. Ancak, sanal alemde Türk- Yunan savaşına neden olan hakaret videoları yayından kaldırılmadığı gibi sayısı da artınca, Türkiye'nin dört bir yanından mahkemelere YouTube hakkında suç duyuruları yağdı. Site 5 mahkeme kararıyla daha kapatıldı. Ancak Bilgisayar kurtları, hala sürmekte olan Ankara 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin 5 Mayıs 2008 tarihli kararıyla verilen erişim yasağını delmenin yollarını bulmakta gecikmedi. Bu arada, Haziran 2008'de yaklaşık 100 bin Türk internet kullanıcısının girdiği YouTube'un Türkiye'deki reytingi dip yaptı. Yasağı delmenin yollarını öğrenenlerin sayısı artınca, trend yeniden yükselişe geçti.

    Başbakan Erdoğan'ın resmi ziyaret için Hindistan'a gittiğinde uçakta gazetecilerin “Youtube'a girilmiyor” demesi üzerine, “Ben giriyorum, siz de girin” diye konuşması, yükselişi hızlandırdı. 2009 başında Türkiye'den YouTube'a girenlerin sayısı 1 milyona ulaştı. YouTube, ‘www.alexa.com'un Türkiye'de en çok ziyaret edilen 100 site arasında 12'nciliğe kadar çıktı. Çıkış hala durmadı, yılbaşından bu yana reytingini ikiye katlayan site, şimdi 2 milyon ziyaretçisiyle söz konusu listenin 5'inci sırasında.

    YASAK BÖYLE DELİNİYOR
    Google'un gelişmiş arama motoruna ‘YouTube'a nasıl girilir?' veya ‘YouTube'a girmenin yolları' diye yazıldığında 100 binden fazla sonuçla karşılaşılıyor. Bu bilgilere bakıldığında, Türk kullanıcıların, YouTube'un yanı sıra erişimi engellenmiş diğer sitelere ulaşabilmek için bilgisayarlarındaki DNS sunucusunu değiştirmeleri ya da ulaşılamayan web sayfalarını ekrana getiren ‘proxy sunucusu' hizmeti veren siteler üzerinden ulaşmaları öneriliyor.DHA




    Yasaklı YouTube ile ilgili türkiyedeki ilginc sonuc Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  08-18-2009, 13:07

    --->: Yasaklı YouTube ile ilgili türkiyedeki ilginc sonuc


    Siteyi kapatanların çocukları da giriyor mu ki?. Belki kendileri anlamazlar bilg.dan ama

    selametle..
    mhmt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) mhmt