İkinci intifadadan sembol fotoğraflar   Konuyu açan: İNTİFADA   İlk Mesaj: 08-06-2009 (16:13)   Son Mesaj: 08-06-2009 (16:13)    Cevap: 0    Gösterim: 1137  

    08-06-2009

    İkinci intifadadan sembol fotoğraflar

    İkinci intifadadan sembol fotoğraflar
    ’Bir genç varolan tüm gücüyle taş fırlatıyordu; ancak ilk planda tüm bunların özü durmaktaydı; bir ele sığabilecek en yüksek sayıda, bir, iki, üç taşı tutan tedirgin eller, parmaklar. Bir insanın yüzünün olmadığı, ifadenin bulunmadığı, buna karşılık sadece başkaldırının özünün, yani taşın firlatılmasının varolduğu bu fotoğrafı çektiğim anda, bu hikayeyi anlatmak için iyi bir şey yapmış olduğumu hissettim.’’

    Agencia Contrasto adına 2000 yılında Filistin’e giden İtalyan fotoğrafçı Eligio Paoni, kendisine Avrupa Fotoğraf Ödülü kazandıran kareyi çektiği anı böyle anlatıyor..

    2. İntifada’da 4000’e yakın kişi öldü. Ölenlerin yüzde 29’u 16 yaşın altındaki çocuklardı

    2000 yılında İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron’un 1000 askerle birlikte Haremmüşşerif adıyla anılan bölgede Mescit-i Aksa'yı ziyaret etmesi üzerine başlayan 2. İntifada’da 4000’e yakın kişi öldü. Bunların yüzde 29’u 16 yaşın altındaki çocuklardı.

    2. İntifada’yı görüntülemek için Filistin’e gelen Eligio Paoni’nin ilk dikkatini çeken nokta günlük hayatın normal seyrinde akması olur. Ancak bir anda her şey değişir. Barikatlar kurulur, araba lastikleri ateşe verilir ve yüzlerce genç koşmaya,taşlar fırlatmaya başlar. Sahip oldukları tek silah taşlardır. O yüzden Paoni’ye göre İntifada taşların mücadelesidir..

    İsrail güçleri ile çarpışmalar başladığında, yaşamın acı gerçekleriyle yaşlanmış bir genç görür. Elinde tam 3 taşı birarada saklayan genci... Avucundaki taşlar orada yaşananların bir sentezidir. Deklanşöre basar ve kendisine 2000 Avrupa Fotoğraf Ödülü’nü kazandıran kareyi çeker.

    Büyük bir hapishaneyi andıran Filistin’de yaşam koşullarının son derece zor olduğunu anlatan Eligio Paoni, iki tarafın da kendi davaları için inanarak öldüğünü belirtiyor.

    Roma’da yaşayan Paoni, gazeteci olarak elinden geleni yaptığını ve meydanı artık gençlere bırakmak istediğini söylüyor.

    2000 yılında başlayan 2. İntifada’da çektiği, avucunda 3 taş saklayan Filistinli gencin fotoğrafı ile 2000 yılında Avrupa Fotoğraf Ödülü alan İtalyan fotoğrafçı Eligio Paoni, yaşadıklarını ‘Ve Zaman Durdu’ya anlattı. ‘Ve Zaman Durdu’ 8 Ağustos 2009 Cumartesi ve 9 Ağustos Pazar gün boyu TRT-TÜRK ekranında izleyicileri ile buluşacak..



    İkinci intifadadan sembol fotoğraflar




    İkinci intifadadan sembol fotoğraflar Yorumları