Erdoğan'ın gönlünden hangi baskan geciyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 08-01-2009 (14:03)   Son Mesaj: 08-01-2009 (14:03)    Cevap: 0    Gösterim: 919  

    08-01-2009

    Erdoğan'ın gönlünden hangi baskan geciyor

    Erdoğan'ın gönlünden hangi baskan geciyor
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni bir tartışmaya yol açmamak için beklentilerin aksine bu ismi açıklamayacağı ancak işaret edeceği öğrenildi. Meclis İçtüzüğü'ne göre, siyasi partiler Meclis başkanlığına aday gösteremiyor. Milletvekilleri kendi iradeleriyle aday olabiliyor.

    AK Parti, Meclis başkanlığı seçimine tek adayla gitmek istiyor. Parti grubunda bölünmüşlük görüntüsü oluşturmaktan kaçınıyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın açık destek verdiği, MHP'nin de yeşil ışık yaktığı mevcut Başkan Köksal Toptan'ın yeniden aday olması durumunda ilk turda seçilme ihtimali beliriyor. Ancak parti içinde Toptan'a karşı muhalefet sesleri de dikkat çekiyor. Adaylığını ilk telaffuz eden isim olan Ankara Milletvekili Salih Kapusuz'un, Toptan'ın aday olması durumunda yarışa girebileceği belirtiliyor. "Adaylığım sürüyor." diyen Kapusuz'un, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la da görüştüğü ve Toptan'a olan desteğini açıkladığı için, "Haksız rekabet olmuyor mu?" diye sitem ettiği öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın "adayı" olduğu kulislere yansıyan eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu'nun da beklentisi ve kulis faaliyetleri sürüyor. Kuzu'nun milletvekilleri arasında yapılan yoklamada yüksek oy aldığı tahmin ediliyor.

    AK Parti milletvekilleri arasında Meclis başkanlığına yönelik tahminlerden birisini de "üçüncü yol" formülü oluşturuyor. Buna göre Başbakan Erdoğan ne Toptan'ı ne de M.Ali Şahin'i işaret edecek. Muhtemelen kabineden bir ismi aday gösterecek. Bu formüle en çok yakıştırılan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek. Çiçek'in aday olması durumunda Salih Kapusuz dahil başka bir ismin yarışa girmesi beklenmiyor.

    AK Parti'nin muhtemel Meclis başkanı pazartesi günü yapılacak toplantıların ardından belirlenecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta boyunca Antalya'da yaptığı tatilde kafasındaki ismi şekillendirmiş olabileceği tahmin ediliyor. Erdoğan, pazartesi ilk olarak Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) toplayacak. Daha sonra ise milletvekilleri ile parti genel merkezinde grup toplantısında bir araya gelecek. Grup toplantısında yapılacak konuşmadan sonra Başbakan Erdoğan'ın da "gönlünden" geçen isim Meclis başkanlığına adaylık başvurusu yapmaya gidecek. Aynı toplantıda Meclis başkan vekilliği, grup başkan vekilliği, katip üyeliği adayları da belirlenecek. TBMM başkanlık seçiminin ilk iki turu salı günü yapılacak. Adaylardan hiçbirisi yeterli çoğunluk olan rakama ulaşamazsa ertesi gün seçim devam edecek.




    Erdoğan'ın gönlünden hangi baskan geciyor Yorumları