ISTE O ŞOK İTİRAF: Beni Albay Üçok çağırdı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 07-29-2009 (11:26)   Son Mesaj: 07-29-2009 (11:26)    Cevap: 0    Gösterim: 793  

    07-29-2009

    ISTE O ŞOK İTİRAF: Beni Albay Üçok çağırdı

    ISTE O ŞOK İTİRAF: Beni Albay Üçok çağırdı
    Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nda gözaltına alınan 3 astsubayın hipnoz ve işkenceyle ifadelerinin alındığı iddiası üzerine açılan soruşturmada şok gerçekler ortaya çıktı. Astsubayların yasadışı bir şekilde sorgusuna katılan 'hipnoz uzmanı' Emekli Yarbay Gürol Doğan, sorguya Hava Kuvvetleri Adli Müşaviri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok tarafından sokulduğunu itiraf etti.

    Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında talimatla ifadesi alınan Doğan, "Beni Kayseri'ye hipnoz eğitimi aldığımı öğrenen Üçok çağırdı" dedi. Doğan, Harp Okulu'nda 1983'te eğitim gördüğü sırada M.A. isimli bir 'hipnodontist'den hipnozu öğrendiğini söyledi.

    Astsubayla sohbet ettim

    Zaman zaman tedavi amaçlı olarak sadece kendi rızası ile gelen askeri personele hipnoz yaptığını ifade eden Doğan, "Zaten hipnozda kişinin rızası gerekir. Ve gönüllü olması lazım bu da kişinin yaklaşık 15 günlük bir görüşmesinden sonra yapılabilir. Aksi takdirde hipnozdan sonuç alınmaz" dedi. İfadesinde çok önemli bir noktaya da işaret eden Doğan, "Yine de rızası dışında hipnoz olması gerekirse de bildiğim kadarıyla uzman kişiler tarafından yani tıbbi eğitim alan kişiler tarafından anestezi uzmanının denetiminde olabileceğini zannediyorum"

    Kayseri'ye Üçok çağırdı

    Soruşturmaya gerekçe olan işkence suçlamasını kabul etmeyen Doğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bahsi geçen olayla ilgili olarak Hava Hakim Albay Dr. Ahmet Zeki Üçok tarafından Kayseri'ye çağırıldım. Benim hipnoz eğitimi aldığımı öğrenmişler. Ben tutuklu bulunan Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç isimli kişilerin dini cemaat yapıları ile ilgili suçtan dolayı tutuklu bulunduklarını öğrendim.

    Hakim Albayımız Ahmet Zeki Üçok tutuklu bulunan şahısların, çalışma yöntemleri ile ilgili bilgim ve tecrübem olup olmadığı hususunda bilgi almak üzere beni çağırmıştı. Ben de bu konuda fazla bilgimin olmadığını kendisine söyledim.

    Ayrıca orada bulunduğu süre içerisinde tutuklu bulunan şahısların özel avukatlarının da bulunduğu bir ortamda benim de dini bilgilerimin olduğunu, Kur'an'ı saptırmadan daha doğru bilgilere sahip olduğumu, kendilerinin yanlış yorumladıklarını ve yanlış yollara tevessül ettikleri hususunda sohbet tarzında görüşmemiz oldu."

    Astsubayla sohbet ettim

    Doğan, ifadesinin hipnozla alındığını söyleyen Astsubay Balta ile birkaç defa sohbet ettiğini belirtti ve "Zeki Albay'ım istediği için yaptım" dedi. Doğan şöyle konuştu: Zeki Albay, Ali Balta'nın alınan ifadesinde yalan beyan, eksik ifade olduğunu söyledi. Benim de Ali Balta ile görüşmemi tecrübemden de faydalanarak yani hipnoz etmeden yaptığım görüşmelerde edindiğim tecrübelerimi kullanarak kişinin konuşurken yapmış olduğu hareketlerden beden dili, fizyonomi (Yüzden karakter tahlili) gibi konuları gözetleyerek bilgi vermemi istedi.”

    13 günlük işkence

    Hipnozlu ifade skandalına götüren süreç Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanı Tümgeneral Rıdvan Ülugüler'in Ergenekon tutuklusu Albay Cengiz Köylü'ye yardım yapılması talimatıyla başladı. Ulugüler'in talimatının sadece "yetkili askerlerin" şifreyle kullanabildiği "Doküman Yönetim Sistemi" üzerinden verildiğinin ortaya çıkması üzerine Astsubaylar Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ gözaltına alındı.

    4 Mart tarihinde gözaltına alınan astsubayların sorgusu için Ulugüler tarafından Hava Kuvvetleri Adli Müşaviri Ahmet Zeki Üçok Kayseri'ye çağırıldı. Aileleriyle ve avukatlarla 10 gün sonra görüştürülen Astsubaylar 13'ncü günde da hakim karşısına çıkarıldılar. Avukatların müvekkillerinin kanuna aykırı olarak 13 gün gözaltında tutulduğunu, hipnoz ve işkence ile ifadelerinin alındığı savunmasına karşılık üç astsubay tutuklandı.

    Suç olduğunu bilmiyordum

    Kayseri'ye gidiş-geliş ve konaklama ihtiyacının Albay Üçok aracılığı ile sağlandığını söyleyen Doğan, "Ben Hilton'da değil orduevinin 308 nolu odasında konakladım" diye konuştu. Hipnozla ilgili çok detaylı bilgiler veren Doğan, "Sadece Ali Balta ile görüştüm, bu da sohbet ortamında oldu ve Ali Balta'ya da doğruyu söylemesinin en uygun olacağı konusunda telkinde bulundum.

    Zaten bunun da inancımız gereği olması gerektiğini izah ettim" diye konuştu. Astsubaylara vaatte bulunmadığını ve işlemediği bir suçu kabul etmesini istemediğini aktaran Doğan, "Yaptığımın suç olduğunu bilmiyordum" dedi.

    İfade var, dava yok

    Emekli Yarbay Gürol Doğan'ın talimatla alınan ifadesi Kayseri'ye gönderildi. Ancak soruşturma tamamlanmış olmasına rağmen sorumlular hakkında dava açılmadı. Konuyla ilgili olarak Bugün'ün görüştüğü Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Siyami Başok, "Bu konuda herhangi bir açıklama yapamam' cevabını verdi. Soruşturma kapsamında Albay Üçok ve emekli Yarbay Doğan'ın Astsubayların sorgusunda vazifeyi suistimal, yasak sorgu yöntemleri kullanmak ve işkence suçlamalarından cezalandırılmaları isteniyor.

    İSTANBUL (Bugün)




    ISTE O ŞOK İTİRAF: Beni Albay Üçok çağırdı Yorumları