Recep Tayyip erdogan Irak'a gidecek   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 07-23-2009 (15:58)   Son Mesaj: 07-23-2009 (15:58)    Cevap: 0    Gösterim: 1318  

    07-23-2009

    Recep Tayyip erdogan Irak'a gidecek

    Recep Tayyip erdogan Irak'a gidecek
    Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin hazırlık toplantısı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla Dışişleri Bakanlığında yapıldı.

    Toplantının bitiminde konuşan Davutoğlu, konseyin ilkesel olarak iki başbakanın bizzat eş başkanlık yaptığı, icracı bakanların katıldığı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde ele alındığı bir yapı olduğunu belirtti.

    Davutoğlu, 10 Temmuz 2008'de varılan anlaşma neticesinde konseyin yılda bir kere toplanma kararının alındığını hatırlatarak, önümüzdeki aylarda bu toplantının gerçekleşmesi ümidini dile getirdi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile geçen hafta Nabucco zirvesi dolayısıyla yaptığı görüşmede bir takvimin ortaya konduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

    "Bu çerçevede, konuyla ilgili bakanlar olarak Türkiye perspektifine hazırlıklarımızı yapmak üzere bugün bir araya geldik. Ağustos başında inşallah benim bir Bağdat seyahatimde burada ortaya çıkardığımız eylem planını, üzerinde çalıştığımız projeleri Iraklı yetkililerle ele almam mümkün olacak. Daha sonra ilgili Iraklı bakanlarla Türk tarafının ilgili bakanlarının toplantıları söz konusu olacak. Ve ümit ediyoruz ki birkaç ay içinde, Ekim ayı gibi planlıyoruz, Sayın Başbakanımızın Bağdat ziyaretinde bu toplantı en kapsamlı şekilde hayata geçirilecek."

    Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin bölgede bir model niteliği taşıyacak çok yeni bir ilişki biçimi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bu konseyin hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye ile Irak'ın siyasal düzeyde en üst düzeyde ilişki kuracağını, ekonomik düzeyde de ilişkilerini ekonomik entegrasyon düzeyine çıkaracağını belirtti.

    Davutoğlu, konseyin enerji, ulaştırma, ticaret, bayındırlık, sağlık ve çevre gibi her alanda işbirliğini öngören ve tarih boyunca yan yana, kardeşçe, komşuluk ilişkileri içinde yaşamış iki ülkeyi birbirine bütünüyle bağlayacak bir çalışma olduğunu kaydetti.

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, konuşmasının sonunda, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin hazırlık toplantısına katılan bakanlara teşekkür etti.




    Recep Tayyip erdogan Irak'a gidecek Yorumları