Albay'ın ilginç tahliye süreci   Konuyu açan: abı-hayat   İlk Mesaj: 07-03-2009 (01:14)   Son Mesaj: 07-03-2009 (01:14)    Cevap: 0    Gösterim: 814  

    07-03-2009

    Albay'ın ilginç tahliye süreci

    Albay'ın ilginç tahliye süreci
    Albay'ın ilginç tahliye süreci
    Savcılardan ‘acil' mütalaa istendi. 18 saat önce 2'ye 1 oyla tutuklanan Çiçek, 2'ye 1 oyla tahliye edildi...

    İrticayla Mücadele Eylem Planı'ndaki imzanın sahibi Genelkurmay Harekat Başkanlığı 3. Bilgi Destek Şube Müdürü Albay Dursun Çiçek 18 saatlik tutukluluk halinin ardından jet hızıyla tahliye edildi. Çiçek'in tahliye sürecinde yapılan hakim atamaları büyük tartışmaya neden oldu.

    Tutukluluğa itiraz

    Önceki gece Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. maddesinde yer alan "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlamasıyla tutuklanan Albay Dursun Çiçek Hasdal Askeri Cezaevi'ne götürülürken, avukatlarının tahliye talebi sürecinde şaşırtıcı gelişmeler yaşandı. İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeni bir üye görevlendirdi.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından kısa bir süre önce ataması yapılan hakim Faik Saban, 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçici görevle atandı. Bu atama gerçekleşir gerçekleşmez Çiçek'in avukatları tutukluluk kararına itiraz etti. 14. Ağır Ceza Mahkemesi de Ergenekon savcılarından acil olarak tutukluluk itirazıyla ilgili mütalaa istedi.

    Alelacele mütalaa

    Normal şartlarda mütalaa için 2 gün süreleri olmasına rağmen mahkemenin ısrarı üzerine Ergenekon savcılarından alelacele mütalaa alındı. 14. Ağır Ceza Mahkemesi, bir gün önce Çiçek'in tutuklanmasını isteyen üyenin izne ayrılması üzerine geçici görevle getirilen Faik Saban'ın katılımıyla Çiçek'in avukatlarının itiraz başvurusu görüştü. 18 saat önce 2'ye 1 tutuklama kararı veren 14. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakim Faik Saban'ın katıldığı oturumda bu kez Dursun Çiçek'i 2'ye 1 tahliye etti.

    13. Ağır Ceza da mı?

    13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne kısa bir süre önce atanan Faik Saban, Başkan Köksal Şengün'den sonra mahkemenin en kıdemli üyesi. 13 Ağır Ceza Mahkemesi'nin 5 hakiminden 3'ü Ergenekon davasına bakıyor. Ancak Saban bu 3 hakimden biri değil. Mahkemenin başkandan sonra en kıdemli üyesi olan Saban, mahkeme başkanının başka bir göreve atanması halinde 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı olacak. Bu ‘tesüdüfler' zinciri göz önüne alındığında, kamuoyunda “Mukaddes Eruygur'un ‘12 ve 14 bizden' dediği mahkemeler serisine 13. Ağır Ceza Mahkemesi de katılmış olacak” yorumu yapılıyor.

    İfade vermesi engellenmişti

    Ergenekon savcıları Albay Çiçek'in ifadesini daha önce almak istemişti. Skandal belgenin 12 Haziran 2009 tarihinde Taraf Gazetesi'nde yer almasının ardından 15 Haziran'da Çiçek'le irtibat kuran Savcılar, 17 Haziran için randevu verdi.

    Ancak 16 Haziran tarihinde Genelkurmay Askeri Başsavcısı Albay Yavuz Şentürk'ün İstanbul'a gelerek Ergenekon soruşturmasının bağlı bulunduğu İstanbul özel Yetkili Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ile yaptığı görüşme sonrası ifade verme işlemi engellendi.

    Genelkurmay Askeri Savcılığı da 12 günde tamamladığı soruşturmasında Çiçek hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı kararını verdi. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, Askeri Savcılığın kararından sonra yaptığı açıklamada, "Sivil savcılardan belgenin gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu soruşturmasını değil, kimin hazırladığının bulunmasını istiyoruz" şeklindeki açıklaması yargıyı yönlendirme tartışmalarını beraberinde getirmişti.

    312'den tutuklanmıştı

    Ergenekon tutuklusu Albay Levent Göktaş'ın avukatı Serdar Öztürk'ün ofisinde 5 Haziran'da yapılan aramada ele geçirilen eylem planıyla ilgili ifadeye çağırılan Albay Çiçek önceki gün Ergenekon savcılarına 7.5 saat ifade verdi. İmzasının bulunduğu skandal belge ve askeri savcılıkta verdiği ifadesinin altına attığı değişik imzası gibi birçok konuda sorgulanan Çiçek, tutuklanması istemiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.

    Adli Tıp'tan gelen raporlar ve Ergenekon savcılarının delilleri göz önünde bulunduran Mahkeme, Çiçek'in TCK'nın 312. maddesine göre "cebir ve şiddet kullanarak T.C. Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.

    Kardeşi emekli binbaşı

    Hakim Faik Saban'ın baldızının ameliyatı için izinli olduğu halde bu görev için acil olarak çağrıldığı ve mahkemede görevlendirildiği iddia edildi. Saban'ın kardeşi Ali Saim Saban da emekli bir binbaşı. Saban'ın iki saat görev yaptığı 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararı büyük tartışmalara neden oldu. Tahliye kararı veren 14. Ağır Ceza Mahkemesi daha önce de Ergenekon sanığı Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'un internete düşen ses kaydı ile gündeme gelmişti.

    Bizimkiler...

    Ses kaydında Mukaddes Eruygur olduğu iddia edilen kişi, GATA'da görevli Tabip Albay Nusret Demircan'a Ergenekon yargılanmalarına ilişkin görüşlerini anlatıyor ve "12 ve 14. Ağır Cezalar bizden" ifadesini kullanıyordu.




    Albay'ın ilginç tahliye süreci Yorumları