Rusya'dan Türkiye'ye işbirliği teklifi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 07-02-2009 (03:28)   Son Mesaj: 07-02-2009 (03:28)    Cevap: 0    Gösterim: 859  

    07-02-2009

    Rusya'dan Türkiye'ye işbirliği teklifi

    Rusya'dan Türkiye'ye işbirliği teklifi
    Seçin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile 3 saatten fazla süren heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    İgor Seçin, Türkiye ve Rusya arasında Güney Akım doğal gaz boru hattı konusunda bir işbirliği olup olamayacağı yolundaki sorusuna şu karşılığı verdi:

    "Türkiye'ye işbirliği yapmayı teklif ediyorum. Bu konunun şeffaf olmasını ve ilişkilerimizin de uzun vadeli olmasını istiyoruz ve işbirliğimizin her iki ülkenin çıkarlarının gözetilmesini istiyoruz. Bu proje bütün bu şartlara uygun ve Türk tarafının bu teklifleri değerlendireceğine inanıyorum. Bu tekliflerimizin daha da çekici olması için çalışmalarımıza devam edeceğiz."

    Yıldız da, aynı soruya verdiği cevapta, bu konunun stratejik bir paket olduğunu belirterek, "Bu paketin içinde son derece önemli, hem kendimizi, ülkelerimizi, hem de çevremizi, komşularımızı ilgilendiren projeler vardır. Bir kısım farklı projelerden, isimlerden bahsediyoruz. Sonuçları bir birine tesir etse de bunlar bir birinin rakibi projeler değildir. Her bir projenin kendine has önemi vardır. O yüzden her iki ülkenin de menfaatini ilgilendiren ve ortak çıkarlarını ilgilendiren her proje desteklenecektir. Ben de sayın başbakanımıza bütün bu toplantıları rapor edeceğim ve kendisine arz edeceğim. Tabi ki karar kendisine ait ve kendisi değerlendireceğim" ifadelerini kullandı.

    "MAVİ AKIM 2 ÇOK ÖNEMLİ VE STRATEJİK"

    Seçin, bugün yaptıkları uzun görüşmede, ticari ve ekonomik işbirliğine ait tüm konuların ele alındığını belirterek, "Hem Mavi Akım hem de bu boru hattının gelecekteki genişletilmesi perspektiflerini görüştük. Mavi Akım 2 projesini çok önemli ve stratejik bir proje olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

    Mavi Akım 2'nin gerçekleştirilmesi süresi, değeri ve anlaşma tarihinin tüketici pazarına bağlı olduğunu ifade eden Seçin, "Enerji Bakanlıklarımız da bu projeyi gerçekleştiren şirketlere talimatlar vererek, tüketici pazarıyla ilgili tüm sorunların giderilmesi konusunda çalışma yapmasını istedi. Ve bu da kesin tarihler, fiyat, hacim gibi rakamların belirlenmesi için bir esas olacaktır" dedi.

    Seçin, görüşmenin genel olarak aktif ve yapıcı bir diyalog içinde geçtiğini ve ikili ilişkilerle ilgili 15-16 projeyi ele aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

    "Bu projeler enerji alanında, suni gübrelerin ortak üretimi, nükleer enerjide işbirliği, Türk şirketlerinin Soçi'deki olimpiyat tesislerinin inşasına katılımıyla ilgili projelerdi. Türkiye bizim için ticari ve ekonomik alanda önde gelen ortaklarımızdandır. Biz, önümüzdeki günlerde ve haftalarda yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Başbakanlarımız için öneriler hazırlayacağız ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti için hazırlıklar yapacağız. Hükümetler arası komisyonun toplanması konusunu da görüştük ve önümüzdeki günlerde bu toplantı gerçekleştirilecek. Bir daha meslektaşıma teşekkür ederek, ticari ve ekonomik işbirliğinin daha da ileri düzeyde gelişeceğini ümit ediyorum."

    Seçin, Putin'in Türkiye ziyaretinin ne zaman olacağı yolundaki soruya, "Türkiye Başbakanı (Recep Tayyip) Erdoğan ile Putin kendi aralarında ziyaret tarihi konusunda anlaştıktan sonra ziyaret gerçekleştirilecek" yanıtını verdi.

    "İŞLETMEYE YÖNELİK SORUNLARIN GİDERİLMESİ"

    Yıldız, bir gazetecinin görüşmede Türk şirketlerinin gümrüklerde yaşadığı sorunun ele alınıp alınmadığı yolundaki sorusu üzerine, şunları söyledi:

    "Çok verimli 3 saatlik bir görüşme yaptık. Öncelikle KEK eşbaşkanları olarak konuşmalarımız başladı. Kendilerinin de bahsettiği gibi yaklaşık 15 temel proje etrafında konuştuk. Bunların bir kısmı kısa vadeli, bir kısmı orta, bir kısmı da uzun vadeli projelerdir. Kısa vadeli olanların arasında, kendileri bu konuyla alakalı olduklarını, itina göstereceklerini söylediler. Sorunuza olduğu gibi işletmeye yönelik problemlerin giderilmesiyle alakalı. Ben kendisine sözleri için de teşekkür ediyor ve güveniyorum. Bunların çözüleceğine de inanıyorum."

    Seçin'e Ankara davetini yineleyen Yıldız, "Tarihini belki netleştireceğiz ileride, ancak bütün bunların çözümüyle ilgili ve yeni projelerimizle ilgili konuları tekrar KEK toplantısında görüşeceğimize inanıyorum. Ve her iki ülkenin menfaatleri ile örtüşen çok proje gerçekleştirileceğine inanıyorum" dedi.




    Rusya'dan Türkiye'ye işbirliği teklifi Yorumları