Şehit tazminatını PKK'ya ödetme talebi reddedildi   Konuyu açan: abı-hayat   İlk Mesaj: 06-27-2009 (11:53)   Son Mesaj: 06-27-2009 (11:53)    Cevap: 0    Gösterim: 757  

    06-27-2009

    Şehit tazminatını PKK'ya ödetme talebi reddedildi

    Savunma Bakanlığı'nın şehit tazminatını aynı çatışmadan ölen PKK'lıların ailelerine ödetilmesi için açtığı dava mahkemeden döndü: Karar: PKK'lıların eyleminden aile sorumlu tutulamaz




    KARS - Şehitlere ödenen tazminatın, aynı çatışmada öldürülen PKK’lıların varislerinden alınması için harekete geçen Savunma Bakanlığı, hukuk engeline çarptı. Bakanlığın bu konuda açtığı ‘ilk’ dava, başvurudan üç yıl sonra mahkemede reddedildi. Hâkim Orhan Şahin gerekçeli kararında “Örgüt üyelerinin eylemlerinden aileleri sorumlu tutulamaz” dedi. Milli Savunma Bakanlığı ise kararı temyiz etti.
    Piyade Er Osman Altınsoy, 1 Ağustos 2002 tarihinde, Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki çatışmada şehit oldu. Şehit Er Altınsoy’un Samsun Havza’daki iki kardeşine 3 bin 502 lira tazminat ödendi.
    Savunma Bakanlığı ödenen bu tazminatların ikisi aynı çatışmada, dördü de daha sonraki çatışmalarda öldürülen altı PKK’lının varislerinden almak için harekete geçti. Lice Askerlik Şubesi Başkanlığı, 22 Nisan 2005 tarihinde Lice Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurararak Şaban Altınsoy ve Hülya Altınsoy’a (Açar) ödenen 3 bin 502 liralık tazminatın, çatışmada öldürülen Tahir Belek, Vedat Koç, Veysi Azar, Mehmet Ergön, Mehmet Kadri Çiçek ve Mehmet Kaplan’ın ailelerinden tahsil edilmesini istedi.
    Lice Sulh Hukuk Mahkemesi Hâkimi Orhan Şahin, MSB’nin açtığı rücuen (geri dönme, cayma) tazminat davasını 1 Aralık 2008 günü karara bağladı. Karar duruşmasında davalıların avukatları, davanın hukuka aykırı olduğunu savunarak reddedilmesini istedi. Mahkeme Hâkimi Orhan Şahin gerekçeli kararında ‘PKK’lıların eylemlerinde, aileleri olan davalıların bir kusurunun olamayacağı, davalıların bu eylemlerinden ötürü sorumlu tutulamayacağı ve davalı aileler ile eylemler arasında bir bağ olmadığı gerekçesiyle’ davanın reddedilmesine karar verdi.

    ‘Reformlar etkili oldu’
    Öldürülen PKK’lılardan Mehmet Ergön’ün, Kars’ın Kağızman’da yaşayan annesi Aliye Ergön ile babası Şahmettin Ergön’ün Adana Barosu’na kayıtlı avukatları Fahrettin Kaya, son kararın evrensel hukuk normlarına uygun olduğunu söyledi.
    Avukat Kaya, “Türkiye’de yargıçlar artık uluslararası hukuka göre karar vermeye başladılar. Alınan bu karar evrensel hukuk normlarına uygun bir karardır. Siyasi iktidarın son dönemlerde yaptığı reformların etkili olduğunu görmekteyiz. Biz böyle bir karar verilmesini bekliyorduk zaten. Bu ve benzer kararların yaşanan çatışmalı süreci sona erdireceğini düşünüyorum” diye konuştu. Milli Savunma Bakanlığı ise tazminatların PKK’lı ailelerden alınamayacağı yolundaki kararı temyiz etti. (dha)




    Şehit tazminatını PKK'ya ödetme talebi reddedildi Yorumları