Alışverişte dikkat edilecek gün   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-20-2009 (14:50)   Son Mesaj: 04-20-2009 (14:50)    Cevap: 0    Gösterim: 827  

    04-20-2009

    Alışverişte dikkat edilecek gün

    Yapılan araştırmaya göre, Türkler en çok pazar öğleden sonra alışveriş yapmayı seviyor.

    Visa Europe tarafından tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını belirlemek amacıyla düzenlenen araştırmanın sonuçları açıklandı. Türkiye, Polonya, Yunanistan ve İngiltere'de yapılan araştırma, 18-65+ yaş arası tüketicilerin gıda ve giyim alışverişi alışkanlıklarına odaklanıyor. Tüketicilerin alışveriş için tercih ettiği en uygun gün, zaman ve mekan ile kart kullanım alışkanlıklarına yer veren araştırmaya göre;

    - Türkler alışveriş için en çok Pazar öğleden sonralarını tercih ediyor

    - Kalabalıktan hoşlanmıyor ve kasa kuyruğu beklemek istemiyorsanız Türkiye'de alışveriş için en uygun zaman Perşembe sabahı

    - Türkler eşleriyle, Yunanlı ve İngilizler ise yalnız alışveriş yapmayı seviyor

    - Türkler planlı ve programlı yaşıyor, kuyrukta beklemeyi sevmiyor

    - Türk tüketiciler gıda alışverişini haftada bir kez yapıyor

    - Türkiye'de alışverişte nakit kullanım oranı yüzde 60

    Araştırmayla ilgili değerlendirmede bulunan Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, "Farklı özellikleri olan kart seçeneklerimizle, alışveriş sırasında kart kullanımının tüketicilere sağlayacağı rahatlığı ve faydaları her zaman vurguluyoruz. Bu araştırmayı yaparken de tüketicilere en iyi alışveriş zamanını seçmeleri konusunda ipuçları vermeyi hedefledik" dedi.

    Alışveriş için en uygun zaman perşembe sabahı: Araştırmaya katılan Türk tüketiciler, cadde üzerindeki mağazalardan yapılan gıda ve giyim alışverişi için en az Perşembe günleri, sabah saatlerini tercih ediyor. Bu da Perşembe sabahlarının, alışverişin sorunsuz ve engelsiz yapılabilmesi için en ideal zamanlama olduğunu ortaya koyuyor.

    Türk tüketiciler alışveriş için en çok pazar öğleden sonrayı tercih ediyor: Türk tüketiciler gıda ve giyim alışverişleri için Pazar öğleden sonralarının en müsait oldukları zaman dilimi olduğunu belirtirken, İngilizler öğle tatillerini, Polonyalı ve Yunan tüketiciler ise akşam saatlerini alışveriş için değerlendiriyor.

    Türkler planlı ve programlı yaşıyor, kuyrukta zaman kaybetmek istemiyor: Araştırma sonuçları Türk tüketicilerin günlerini planlamayı sevdiklerini ve günlük programlarına çok sadık olduklarını ortaya koyuyor. Türk erkekleri kadınlara göre daha planlı yaşıyor. Erkeklerin yüzde 69'u günlük planlarına sadık kalarak alışveriş yapmayı tercih ederken, kadınların yüzde 57'si bu şekilde davranıyor.

    Öte yandan, tüketicilere göre alışveriş esnasında en rahatsız edici durum kuyrukta beklemek. 18-24 yaş arası tüketicilerin yüzde 30'undan fazlası alışveriş yaparken kuyrukta bekleyerek zaman kaybetmek istemiyor.

    Türkler eşleriyle, Yunan ve İngilizler ise yalnız alışveriş yapmayı seviyor: Türkler alışveriş konusunda eşlerinin fikirlerini oldukça önemsiyor. Eşleri ile birlikte alışveriş yapmayı tercih eden erkeklerin oranı yüzde 40, kadınların ise yüzde 34'ü buluyor. Polonyalı erkeklerin yüzde 53'ü eşleriyle, kadınların ise yüzde 38'i yalnız alışveriş yapmayı tercih ediyor.

    Diğer yandan, Yunan tüketicilerin alışveriş konusunda oldukça bağımsız oldukları görülüyor. Erkeklerin yüzde 44'ü, kadınların ise yüzde 51'i yalnız alışveriş yapmaktan daha çok zevk aldığını belirtiyor.

    İngiliz erkekleri, alışveriş sözkonusu olduğunda tembellik eğilimleri gösteriyor ve tüm alışverişi eşlerine bırakıyorlar. İngiliz erkeklerinin yüzde 9'u alışveriş yapmayı sevmiyor. İngiltere'deki kadınların yüzde 22'si hemcinsleri ile alışveriş yapmayı tercih ederken, sadece yüzde 1'i erkeklerle alışverişe çıkıyor.

    TÜRK TÜKETİCİLER HAFTADA BİR KEZ GIDA ALIŞVERİŞİ YAPIYOR

    Türk, İngiliz ve Yunan tüketiciler haftada bir kez, Polonyalı tüketiciler ise günlük olarak gıda alışverişi gerçekleştiriyor. Giyim ile ilgili alışveriş verileri değerlendirildiğinde, Türk tüketiciler 3 ayda bir defadan da az, İngiliz, Polonyalı ve Yunan tüketiciler ise ayda bir kez giysi alışverişi yaptıklarını belirtiyor.

    TÜRKİYE'DE ALIŞVERİŞTE NAKİT KULLANIM ORANI YÜZDE 60

    Türk tüketicilerin yaklaşık 1/3'ü (yüzde 32) alışverişlerinde kart kullanımını tercih ediyor. Araştırma, erkeklerin kadınlara oranla kredi kartlarını daha sık kullandıklarını ortaya koyuyor. Kadınların yüzde 29'u kredi kartı kullanırken bu oran erkeklerde yüzde 33'e çıkıyor. Tüketicilerin yüzde 60'ı halen en güvenilir ödeme aracının nakit olduğunu düşünüyor.

    Araştırma verileri, nakit ödemenin İngiltere'de "nesli tükenen" bir trend olduğuna da işaret ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 60'ı, Türklerin tam aksine, kart ile ödeme yapmayı tercih ederken, sadece yüzde 33'ü alışverişlerinde nakit kullanıyor.

    (CİHAN)




    Alışverişte dikkat edilecek gün Yorumları