Oy Oranları ve Terör Anketi   Konuyu açan: N u M a N   İlk Mesaj: 01-17-2008 (17:06)   Son Mesaj: 09-21-2012 (19:07)    Cevap: 2    Gösterim: 13982  

    01-17-2008

    Oy Oranları ve Terör Anketi

    Oy Oranları ve Terör Anketi




    Pollmark Araştırma şirketi; AKP, MHP, CHP'nin oy oranları, liderlerin performansları, terörle mücadeleye bakış gibi önemli konuları içeren anket yaptı. İşte sonuçlar..





    AKP'nin genel seçimlerden sonraki 5 aylık bir sürede oylarını hayli arttığını da ortaya koyan Pollmark Araştırma Şirketi'ne anket sonuçları, muhalefet partilerine ilişkin çarpıcı mesajlar da veriyor.
    Buna göre, vatandaş MHP'nin muhalefet performansını CHP'den daha iyi buluyor. Ankete göre, en beğenilen siyasetçi ve devlet adamı da açık ara farkla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu.

    Oy Oranları ve Terör Anketi

    12 İLDE 3102 KİŞİYLE

    TÜRKİYE gündemindeki konular, siyasi partilerin performansı, terörle mücadele ve Avrupa Birliği'ne ilişkin kanaatlerin konu edildiği 'Türkiye Gündemi Araştırması: Aralık 2007' adlı çalışma raporlaştırılarak AK Parti'ye sunuldu. Rapor, Aralık ayının son 4 gününde Türkiye'nin değişik bölgelerinden 12 ilde 3 bin 102 kişi ile yüz yüze yapılan görüşmelerin ardından elde edilen verilere göre hazırlandı. Ankette, şu saptamalar yer aldı:

    Oy Oranları ve Terör Anketi

    MHP CHP'DEN BAŞARILI

    VATANDAŞIN yüzde 73.4'ü CHP'nin muhalefetteki performansını başarısız buluyor. Vatandaşın sadece yüzde 17.2'si başarılı olduğunu belirtiyor. Muhalefet olarak MHP'yi başarılı bulanların oranının CHP'den daha yüksek oluşu dikkat çekiyor. Vatandaşın yüzde 25.9'u MHP'nin muhalefetini başarılı buluyor. MHP'nin muhalefetteki performansını başarısız bulanların oranı ise yüzde 63.5'le daha yüksek oranlarda.

    NÜKLEERE DESTEK

    ANKETE katılanların yüzde 50.9'u nükleer enerji santrali kurulmasına yönelik yasanın TBMM'de kabul edilmesini olumlu karşılarken, yüzde 22.5'inin fikir belirtmemesi dikkat çekiyor. Bu durum da nükleer enerji konusunda çok sayıda vatandaşın hala bilgisiz olduğunu ortaya koyuyor. Vatandaşın yüzde 26.6'sının ise nükleer santral konusundaki görüşü olumsuz.

    Oy Oranları ve Terör Anketi

    DTP'nin oylarındaki düşüş de dikkat çekici

    ANKETE göre, Mart 2009'da yapılacak yerel seçimlerde yüzde 60 oy oranını hedefleyen AK Parti, şimdiden oyunu arttırmaya başladı. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde aldığı yüzde 46.5'lik oyunu yüzde 50.6'ya çıkardı.

    CHP'nin 22 Temmuz genel seçimlerde yüzde 21 olan oy oranının da yüzde 19.2'lere gerilediği görülüyor. MHP ise, yüzde 14.3'lük oyunu 15.9'a yükseltmiş görünüyor. İlginç bir sonuç da DTP'nin bağımsız adaylarının oy oranlarında göze çarpıyor. DTP'nin Meclis'e girdikten sonra oy oranının hayli düştüğü gözleniyor. 22 Temmuz genel seçimlerinde yüzde 5.1 oy alan DTP'nin bağımsız adaylarının oy oranının, aradan sadece 5 ay geçmesine rağmen yüzde 2.9'a kadar düştüğü görülüyor. Yeniden dirilmeye çalışan Demokrat Parti'nin 22 Temmuz'da yüzde 5.5'te kalan oy oranı ise 3.2'lere kadar gerilemiş durumda.


    Oy Oranları ve Terör Anketi

    ABD, imaj düzeltti

    ANKETE göre ABD terörle mücadele çabasında verdiği istihbarat desteğiyle Türk kamuoyundaki imajını düzeltmiş görünüyor. Vatandaşın yüzde 57.8'lik büyük çoğunluğu, ABD'nin Türkiye ile beraber PKK'yı ortak düşman ilan etmesini olumlu karşılıyor. Yüzde 30.8'i ise ABD'nin desteğini olumsuz değerlendiriyor. Yine Pollmark'ın yaptığı Ekim ayında yaptığı ankette vatandaşların yüzde 86.4'ü ABD'ye karşı olduğunu belirtmiş, ABD'ye olumlu bakanların oranı yüzde 5.9'da kalmıştı. Aynı ankette, Ortadoğu'da barışı en çok hangi ülkenin tehdit ettiği sorusuna katılımcıların yüzde 47,7'lik çoğunluğu 'ABD' yanıtını vermişti. 2005 araştırmasında ABD'ye olumsuz bakış yüzde 72, 2004'te de yüzde 80.9 seviyesindeydi.

    SONUÇLARA göre, Türkiye'de en beğenilen yaşayan siyasetçi ve devlet adamı yüzde 33.1'lik oranla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Rakiplerine açık ara fark atan Erdoğan'ı, yüzde 7.1 ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yüzde 4.9 ile de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli izliyor. Beğenilen devlet adamı listesine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yüzde 4, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise yüzde 3.9'luk oranla girebiliyor. Sezer'i, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan ve Tansu Çiller, İstanbul Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan ve DP'den istifa eden Mehmet Ağar izliyor. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ise, yüzde 0.3'lük oy oranıyla beğenilen devlet adamları listesinin en son sıralarında.

    Terörle mücadele başarısı

    Vatandaşın yüzde 64.7'si hükümeti terörle mücadele konusunda başarılı, yüzde 30.4'ü ise başarısız buluyor. Yüzde 69.5'ine göre hükümet ve Türk Silahlı Kuvvetleri terörle mücadelede uyum içerisinde. Yüzde 23.3'lük azınlık kurumlar arasında uyumsuzluk olduğu görüşünde.

    aktif haber




    Oy Oranları ve Terör Anketi Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  07-11-2012, 17:20

    → Oy Oranları ve Terör Anketi


    bu anket bana ilginç geldi doğrusu
    fuhgu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) fuhgu

      Permalink - Mesaj no 2  09-21-2012, 19:07

    → Oy Oranları ve Terör Anketi


    hemde cok ilginç..
    sevilay sevil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) sevilay sevil