Fauchon: Su konusunda savaş istenmiyorsa önlem alınmalı   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 09-09-2008 (00:32)   Son Mesaj: 09-09-2008 (00:32)    Cevap: 0    Gösterim: 2554  

    09-09-2008

    Fauchon: Su konusunda savaş istenmiyorsa önlem alınmalı

    Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon, 'Eğer Su Konusunda Bir Savaş Çıkmasını İstemiyorsak Yapılması Gereken Bazı Şeyler Var. İlk Olarak Hepimiz Birer Vatandaş Olarak Farklı Bir Yaklaşım İçinde Olmalıyız. Çünkü Suyu Gerçekten Tasarruf Etmemiz Gerekiyor' Dedi.



    Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon, ''Eğer su konusunda bir savaş çıkmasını istemiyorsak yapılması gereken bazı şeyler var. İlk olarak hepimiz birer vatandaş olarak farklı bir yaklaşım içinde olmalıyız. Çünkü suyu gerçekten tasarruf etmemiz gerekiyor'' dedi.
    ''Farklılıkların Suda Yakınlaşması'' temasıyla 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek ''5. Dünya Su Forumu'' öncesi Kuruçeşme Su Ada'da bir basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Suyun kalitesinin ve su eksikliğinin birçok probleme yol açtığını ifade eden Fauchon, dünyada 1,1 milyar kişinin temiz suya ulaşamadığını, suya bağlı hastalıkların ise savaşlardan daha fazla ölüme sebep olduğunu kaydetti.

    Her 10 senede dünya nüfusunun 1 milyar arttığını, bunun da daha fazla su tüketimine sebep olduğuna dikkat çeken Fauchon, geçen yüzyıla göre su tüketiminin günümüzde 3 kat arttığını, nüfus artışı göz önüne alındığında gelecek senelerde su tüketiminin daha da fazla artacağını bildirdi.

    Sağlıklı suyun ihtiyaç bölgelerine ulaştırılması gerektiğine dikkat çeken Fauchon, şunları söyledi:

    ''Eğer su konusunda bir savaş çıkmasını istemiyorsak yapılması gereken bazı şeyler var. İlk olarak hepimiz birer vatandaş olarak farklı bir yaklaşım içinde olmalıyız. Çünkü suyu gerçekten tasarruf etmemiz gerekiyor. Su konusunda gelecekte elbette yeni teknikler geliştirilecektir. Suyun tuzdan arındırılması, daha derin kuyuların yapılması, Kıbrıs ve Türkiye örneğinde olduğu gibi suyun taşınması, suyun arındırılarak tekrar kullanılması gibi teknikler geliştireceğiz.''

    Su sorunlarından birinin de bölgeler arası eşitsizlik olduğunu kaydeden Fauchon, Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında su dağılım farklılıkları olduğunu, bu sorun için su rezervleri oluşturulması ve su transferlerinin yapılması gerektiğini ifade etti.




    Fauchon: Su konusunda savaş istenmiyorsa önlem alınmalı Yorumları