'ortadoğu'nun iki yıldızı'   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 09-03-2008 (20:07)   Son Mesaj: 09-03-2008 (20:07)    Cevap: 0    Gösterim: 903  

    09-03-2008

    'ortadoğu'nun iki yıldızı'

    'ortadoğu'nun iki yıldızı'


    Ali Babacan, Türkiye ile Körfez Ülkelerinin, Son 5 Yıl İçinde Ortadoğu'nun Ekonomik Alanda İki Yıldızı Olduklarını, Türkiye'nin Bu Konuda Kaydadeğer Bir Performans Gösterdiğini Söyledi.



    Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye ile Körfez ülkelerinin, son 5 yıl içinde Ortadoğu'nun ekonomik alanda iki yıldızı olduklarını, Türkiye'nin bu konuda kaydadeğer bir performans gösterdiğini söyledi.
    Ali Babacan, Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Stratejik Diyalog 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Körfez bölgesinin ekonomik açılımlarının herkes tarafından bilindiğini belirterek, ''Körfez, artık sadece petrolle anılmamaktadır. Bölgedeki sermaye artışı, gelişen hizmet sektörü, süratle artan altyapı yatırımları dünyanın ilgisini buraya çekmektedir. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi son 5 yılda 4 kat artmış olmakla birlikte, gerçek potansiyelimizin esasen bunun çok daha ötesinde olduğunu biliyoruz'' diye konuştu.


    Türkiye ile KİK arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın en kısa sürede sonuçlandırılmasını temenni etiğini de ifade eden Babacan, söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle ekonomik işbirliğinde daha da büyük hamleler yapılabileceğini, KİK ülkelerinin Türkiye'de daha fazla yatırım yapmalarını beklediğini dile getirdi.

    Babacan, enerji konusunda Türkiye'nin önemli roller üstlendiğini, bu konuda da Türkiye ile KİK ülkeleri arasında işbirliği için önemli fırsatlar olabileceğini, bu konuyu stratejik diyalogda öncelikli bir başlık yapmayı, gerekirse sonraki toplantılarda uzmanlar düzeyinde ele almayı önerdi.

    Körfez bölgesiyle Türkiye arasındaki ulaştırma altyapısının da güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Babacan, ''Bu konuda potansiyel işbirliği alanı, bölge ülkelerini birbirlerine ve nihayetinde Türkiye'ye bağlayacak bir demiryolu ulaştırma ağı kurulmasıdır. KİK ülkelerini Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak böyle büyük çaplı bir altyapı prestij projesinin deniz ve havayolu bağlantılarıyla desteklenmesi de düşünülebilir'' dedi.

    Babacan, Türkiye ile KİK ülkelerinin bu bölgedeki önceliğinin aynı olduğunu belirterek, ''Ortak amacımız, bölgede barış ve istikrarın egemen kılınması, güvenliğin geliştirilmesi ve refahın yaygınlaştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, çabalarımızı, enerjimizi ve birikimlerimizi birleştirilmeliyiz'' diye konuştu.


    -MUTABAKAT ZAPTI-


    Mutabakat Zaptı, Babacan'ın konuşmasından sonra basına kapalı olarak gerçekleştirilen oturumda, Babacan ve Katar Dışişleri Bakanı Hamit Bin Casim El Sani tarafından imzalandı.

    Daha sonra, toplantıya katılan 6 ülkenin dışişleri bakanlarının da biraraya gelmesiyle toplu halde fotoğraf çekildi.




    'ortadoğu'nun iki yıldızı' Yorumları