Beğenmediler ancak yine de satıyorlar   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 09-03-2008 (18:43)   Son Mesaj: 09-03-2008 (18:43)    Cevap: 0    Gösterim: 1031  

    09-03-2008

    Beğenmediler ancak yine de satıyorlar

    Beğenmediler ancak yine de satıyorlar

    Fındık Fiyatlarının Açıklanmasının Ardından Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) Randevulu Fındık Alımlarına Başladı.



    Fındık fiyatlarının açıklanmasının ardından Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) randevulu fındık alımlarına başladı.
    TMO'ya fındıklarını vermek için dün randevu alan fındık üreticileri, bugün TMO'nun Giresun merkezdeki, eski Seka Kağıt fabrikasındaki alım noktasına fındıklarını getirdi. Getirilen fındık çuvallarındaki fındıklar özel cihazlarla incelendi ve fındıkların randımanı belirlenerek üreticilerden teslim alındı. Fındıklarını TMO'ya vermek üzere alım noktasına gelen fındık üreticisi Esma Türk, 7 dönüm fındık bahçeleri olduğunu, bu bahçeden bir buçuk ton fındık topladıklarını söyledi. Hükümetin açıkladığı 4 YTL'lik fiyatın beklentilerinin çok altında olduğunu belirten Türk, "Açıklanan fiyat düşük, masraflarımızı karşılamadı. Geçen sene 5 YTL olan fiyatın üzerine biraz daha verilir ya da aynı fiyattan alım olur diye bekliyorduk ama olmadı işte. Aralık ayında 5 YTL'den alım olacak, ancak o vakte kadar bekleyemeyiz. Her ailede iki üç tane öğrenci var, o yüzden mecburen satmak zorundayız." dedi.


    Fındık üreticisi Azmi Kırış ise, fiyattan hiç memnun olmadığını ve ilk alımların 5 YTL sonraki alımların 4 YTL olması gerektiğini, uygulanan sistemin haksızlık olduğunu belirtti. 2 buçuk ton fındığı olduğunu ve bunun bin 700 kilosunu TMO'nun alacağını ifade eden Kırış, geri kalan fındığını tüccara satacağını ve bir de buradan zarar edeceğini kaydetti. Fındık fiyatının en az 7 YTL olması gerektiğini kaydeden Kırış, "Şu an ki fiyat masrafların yarısını bile karşılamıyor. Fındıktan başka geçim kaynağımız da yok. Bir sürü borcumuz var. Onları ödemek için erkenden satıyoruz fındığımızı." dedi.

    Cumhuriyet tarihinde ilk defa verilen hakkın geri alındığını AK Parti iktidarı döneminde gördüğüne dikkat çeken fındık üreticisi Ali Tanrıverdi de, hükümete teşekkür ettiklerini ve daha diyecek bir şeylerinin olmadığını kaydetti. Eylül, Ekim ve Kasım aylarında fiyatın düşük olmasının iktidarın alivrecileri desteklemek için aldığı bir karar olduğuna de değinen Tanrıverdi, "Üreticiyi gözeten ay ancak aralık ayı fiyatları." diye konuştu.

    TMO, Giresun merkez ve ilçelerde dahil olmak üzere 15 ayrı noktada bu sene alım yapıyor. İl merkezindeki alımları eski Aksu Seka Kağıt Fabrikası'nda gerçekleştiriyor.




    Beğenmediler ancak yine de satıyorlar Yorumları