Kabe Nin Etrafına Yepyeni Bir çehre   Konuyu açan: Fani 06   İlk Mesaj: 06-19-2008 (10:47)   Son Mesaj: 06-20-2008 (14:25)    Cevap: 2    Gösterim: 4088  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen tuncaali

    06-19-2008

    Kabe Nin Etrafına Yepyeni Bir çehre

    KABE NİN ETRAFINA YEPYENİ BİR ÇEHRE
    Kabe Nin Etrafına Yepyeni Bir çehre

    Müslümanların kutsal mekanı Mekke de Kabe çevresi 10 yıl içinde tamamlanması öngörülen projelerle yepyeni bir çehreye kavuşacak. 6 yeni proje için 7 bin bina yıkılıyor.


    14 milyarlık 6 proje için 7 bine yakın bina yıkılıyor. Üç yıldır devam eden çalışmalardan Ömer Tepesi projesi çerçevesinde tepe, iş makineleriyle düzleştiriliyor. Bu alana 30'ar katlı 60 gökdelen inşa edilecek. 230 bin metrekarelik alanda oteller, yerleşim birimleri, alışveriş merkezleri ve sosyal tesisler yer alacak. Burada en az 100 bin kişinin ikamet etmesi bekleniyor. Proje tamamlandığında 100 bin kişi aynı anda havalandırmalı özel alanlarda namaz kılabilecek.

    Diğer bir proje çerçevesinde inşa edilecek 40'ar katlı ikiz gökdelenlerden sonra ise şu anda hizmet veren Hilton otelinin taşınarak, binasının yıkılacağı belirtiliyor. Suudi Öger grubu ve Bin Ladin inşaat tarafından yürütülen projenin en geç 5 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

    Başka bir proje kapsamında ise Cidde havaalanı ile Mekke arasında ulaşımı sağlayacak hızlı tren hattı yapılacak. En kısa zamanda yapımına başlanması beklenen trenin, Ömer Tepesine kadar gelmesi planlanıyor. Suudi yönetiminin verdiği bilgiye göre, yap işlet devret prensibiyle uygulanması beklenen ve ihalesi tamamlanan proje bittiğinde, saatte 300 kilometreye kadar hız yapabilen trenler Cidde havaalanı ile Mekke arasındaki mesafeyi 30 dakikada, Cidde ile Medine arasındaki mesafeyi ise yaklaşık 2 saatte alacak.

    -12 ŞERİTLİ YOL-

    Projeler kapsamında Mekke'nin girişinden Ömer Tepesine kadar uzanacak, 4 kilometrelik, 80 metre genişliğinde 12 şeritlik Kral Abdülaziz Yolu da inşa edilecek. Bu yol sayesinde özellikle hac döneminde Cidde ile Mekke arasında yaşanan trafik sıkışıklığının azaltılması hedefleniyor. Yol inşaatı için Mekke'nin girişinden itibaren yüzlerce bina yıkılıyor.

    Ayrıca Ömer Tepesinin önünde bulunan Intercontinental ve Hilton otellerinin yıkılarak, Kabe'nin rahatlıkla görülmesi sağlanacak.

    Bu şekilde Kabe'nin yanında bulunan iki büyük bina yıkılırken, buranın hemen arkasında gökdelenler yükselecek.

    -ŞEYTAN TAŞLAMA ALANI İKİ KATINA ÇIKACAK-

    Bu arada Kabe alanının genişletilmesi çalışmaları büyük hızla sürüyor. Şeytan Taşlama alanındaki çalışmalar neredeyse tamamlandı.

    Şu anda bir gidiş ve bir geliş koridoruyla 3 katlı olarak hizmet veren alanın hemen yanına aynı ebatlarda ancak 4 katlı yeni bir alan inşa edildi. Burası hizmete girdiğinde kapasite ikiye katlanmış olacak.

    -ŞAMİYE BÖLGESİ-

    Öte yandan genişletme çalışmaları için Kabe'nin kuzeyindeki Şamiye bölgesinde bulunan çarşı ve otellerden oluşan binden fazla binanın, Kral tarafından sağlanan 2 milyar dolarlık kaynakla satın alınıp yıkıldığı öğrenildi. Yıkım çalışmalarının devam ettiği, Kabe'nin bu yöne doğru genişletileceği belirtildi. Ayrıca bu bölgeye yine çok katlı oteller, alışveriş merkezleri ve hacıların ulaşımı için otobüs terminalleri yapılacak.

    Kabe çevresinde yürütülen ve tamamı 10 yıl içinde tamamlanması öngörülen bu altı proje bittiğinde bölgenin görüntüsü tamamen değişmiş olacak.

    Bu projelerin dışında Kindama Tepesi çalışmaları kapsamında Kabe'nin yanındaki Kraliyet Sarayı Kompleksinin hemen arkasındaki tepede, gökdelen şeklinde otel binaları, alışveriş merkezleri kurulacak.

    Ayrıca Kabe'nin hemen yanındaki Ecyad hastanesinin de yer aldığı kompleksin yıkılacağı, buraya çok katlı binalar kurulacağı, hastanenin bu binalardan birinde hizmet vereceği ifade ediliyor.

    Kabe'nin güneyinde yer alan Hicrah bölgesinde ise şu anda 1170 metrekare olan ibadet alanının, 30 bin metrekareye çıkarılacağı belirtiliyor. Yeni projelerle Kabe'de ibadet alanının kapasitesinin 100 bin artırılacağı kaydediliyor. Kabe ve çevresinde hac zamanı ve Cuma günleri kılınan namazlar esnasında aynı anda 1,5 milyondan fazla insan ibadet edebiliyor.




    Kabe Nin Etrafına Yepyeni Bir çehre Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  06-20-2008, 06:40

    kabe


    Nihayet akılları başlarına geldi. O muazzam Kabeyi koca koca gökdelenlerle sıkmışlar.Hem de ta dibinde.Şimdi kurtarmak istiyorlar ama ne kadar,iş işten geçmiş.
    Kralın çıkar dünyası işte.Geçen sene gittiğimde gördüğüm manzara karşısında kahroldum.
    binalar adeta Kabeyi yutmuş.Başınızı ağrıttm,affedin lütfen.
    Allahın selamı üzerinizde olsun....
    Fani 06 bunu beğendi.

      Permalink - Mesaj no 2  06-20-2008, 14:25


    tuncaali´isimli üyeden Alıntı
    Nihayet akılları başlarına geldi. O muazzam Kabeyi koca koca gökdelenlerle sıkmışlar.Hem de ta dibinde.Şimdi kurtarmak istiyorlar ama ne kadar,iş işten geçmiş.
    Kralın çıkar dünyası işte.Geçen sene gittiğimde gördüğüm manzara karşısında kahroldum.
    binalar adeta Kabeyi yutmuş.Başınızı ağrıttm,affedin lütfen.
    Allahın selamı üzerinizde olsun....


    est. kardeş ne demek güzel anılar her zaman güzel kalır.. yorum için tskler
    Fani 06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Fani 06