Amerikan Senatosu, Petrolün Efendilerini Sorguya çekti   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 05-23-2008 (18:08)   Son Mesaj: 05-23-2008 (18:08)    Cevap: 0    Gösterim: 637  

    05-23-2008

    Amerikan Senatosu, Petrolün Efendilerini Sorguya çekti

    Amerikan Petrol Endüstrisinin Dev İsimleri, Senato'da Hızla Yükselen Fiyatlar ve Elde Ettikleri Yüksek Karlar Konusunda İfade Verdi. Exxon Mobil'in Patronu Stephen Simon, Conocophillips'in Patronu John Lowe, Chevron'dan Peter Robertson, Bp America Adına Robert Malone ve Shell'in Patronu John Hofmeister, Benzin Fiyatlarındaki Artışın Sorumlusunun Kendileri Olmadığını Savunarak, Asıl Suçlunun Kon...



    Amerikan petrol endüstrisinin dev isimleri, Senato'da hızla yükselen fiyatlar ve elde ettikleri yüksek karlar konusunda ifade verdi. Exxon Mobil'in patronu Stephen Simon, ConocoPhillips'in patronu John Lowe, Chevron'dan Peter Robertson, BP America adına Robert Malone ve Shell'in patronu John Hofmeister, benzin fiyatlarındaki artışın sorumlusunun kendileri olmadığını savunarak, asıl suçlunun Kongre olduğunu iddia ettiler.
    New York Ticaret Borsasında ham petrolün varil fiyatının 133 doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdığı gün Senato Adalet Komitesi'nin karşısına çıkan petrolün 5 devinin temsilcileri, her iki partiden senatörlerin sert eleştirileri ve sorularıyla yüzleştiler. Beş şirketin 2008'in ilk çeyreğindeki toplam karları 36 milyar doları geçti. Petrol patronları, benzin fiyatlarındaki artışın kendi elde ettikleri karlarla ilgili olmadığını, küresel arzdaki azalma ve artan talepten kaynaklandığını iddia ettiler.

    Vermont Senatörü Patrick Leahy ise, küresel arz ve talep ile ABD'de benzin fiyatlarının artışı arasında bağlantı tespit edemediklerini söyledi. Senatör Leahy, Exxon Mobil CEO'Su Stephen Simon'a yılda kişisel maaşının ne kadar olduğunu sordu. Son bir yılda 40 milyar dolardan fazla kar eden şirketin yöneticisi, yıllık maaşının 12,5 milyon dolar olduğunu belirtti.

    Pennsylvania Senatörü Arlen Specter ise, Exxon Mobil'in yıllık karının, son beş yılda 11,5 milyar dolardan 40,6 milyar dolara yükseldiğine işaret ederek, bu keskin artışı izah eden bir sebep bulunmadığnı vurguladı. Petrol şirketlerinin yöneticileri, Kongre'ye, sektöre yönelik vergi artırımı girişimlerini durdurma çağrısı yaptılar. Patronlar, benzin artışında "günah keçisi" yapıldıklarını ileri sürdüler.

    Bu yaklaşıma tepki gösteren California Senatörü Dianne Feinstein, "Ufacık bir eleştiri karşısında bile hemen mağduru oynuyorsunuz. Ama karını her çeyrekte biraz daha katlanıyor" diye konuştu. Illinois Senatörü Dick Durbin ise patronlara, "Yüksek enerji fiyatları yüzünden ekonomik durgunluk tehdidi altında yaşıyoruz. Bize ne yaptığınızı görmekten hiç rahatsız olmuyor musunuz?" diye sordu. Senatörlerin patronlara sert tavırlarını ise Senatör Leahy açıkladı; "Mesele çok basit. Bizim temsil ettiğimiz insanlar fiyatlar altında eziliyor. Sizin temsil ettikleriniz karlarına kar katıyor".

    BENZİN FİYATLARI 16 GÜNDÜR REKOR KIRIYOR

    Amerikan Petrol endüstrisinin, Senato Adalet Komitesinde sorgulandığı saatlerde de benzin fiyatları artmaya devam etti. Benzin fiyatları 16'ncı gününde 16'ncı kez rekor kırdı. Amerikan Otomobilciler Birliği(AAA) verilerine göre ülkede normal benzinin ortalama galon fiyatı Perşembe sabahı bir önceki güne göre 24 cent daha yükselerek 3,831 dolar oldu. New York Ticaret Borsasında ham petrolün varil fiyatı da 4 dolarlık bir sıçramayla Perşembe sabahı 135 dolara dayandı. Böylece ham petrolün varil fiyatı son bir yılda iki katına ulaşmış oldu. Normal benzinin ortalama galon fiyatının en yüksek olduğu eyalet 4,133 dolar ile Alaska olurken, Connecticut 4,083 dolar ile ikinci sırda yer aldı. Normal benzinin en ucuz olduğu eyalet ise 3,649 dolar ile Arizona oldu.

    FİYATLARI DAHA DA ŞİŞİREBİLECEK TEHDİT; KASIRGALAR

    Kara yoluyla seyahatin yaygınlaştığı yaz sezonu bu hafta sonu başlıyor. Memorial Day haftasonuna girilmesiyle benzin fiyatlarındaki artışın hızı daha da arttı. Normal benzinin ülkedeki ortalama galon fiyatının 4 doları geçeceği artık ekonomistlerin çoğunun inandığı bir ihtimal. Ancak, yaz aylarının gelmesiyle normal benzinin ortalama galon fiyatını 6 dolara çıkarabilecek bir başka ihtimalin endişesi de yaygınlaşıyor. Bu yeni tehdidin adı; kasırga. 1 Haziran günü kasırga sezonu başlıyor.

    Uzmanlar, "katastrofik bir kasırga sezonunun", benzin fiyatlarına roket etkisi yapacağı uyarısında bulunuyor. 2005 yılında art arda gelen Katrina ve Rita kasırgaları, ülkede benzin fiyatlarını iki hafta içinde yaklaşık iki kat yükselmesine sebep olmuştu. Kasırgaların etkili olduğu Meksika körfezi sahilinde çok sayıda petrol kuyusu ve rafineri bulunuyor. Petrol endüstrisi uzmanı Peter Beutel, Temmuz ayında Katrina şiddetinde bir kasırganın, fiyatları 6 dolara çıkaracağını iddia ederek, "Bu zor zamanda en az ihtiyacımız olan, bir kasırga" diye konuşuyor.




    Amerikan Senatosu, Petrolün Efendilerini Sorguya çekti Yorumları