Hırsızlık Yapmayan Çocuklara Falaka ve İşkence   Konuyu açan: safinaz   İlk Mesaj: 04-19-2008 (12:14)   Son Mesaj: 04-19-2008 (12:14)    Cevap: 0    Gösterim: 3131  

    04-19-2008

    Hırsızlık Yapmayan Çocuklara Falaka ve İşkence

    522 Hırsızlık Olayına Karıştığı Belirlenen Roman Hırsızlık Çetesinin, Ailelerinden Kiralayarak Kullandığı Çocukları Hırsızlık Yapması için Falakaya Yatırdığı Ortaya Çıktı.



    Bursa'da 522 hırsızlık olayına karıştığı belirlenen Roman hırsızlık çetesinin, ailelerinden kiralayarak kullandığı çocukları hırsızlık yapması için falakayla tehdit ettiği, başarılı olamayanların ellerine kızgın naylon damlattığı ortaya çıktı.

    Cumhuriyet savcılığının 'Uzun eller' isimli 6 ay süren soruşturması sonucunda 71 şüpheli hakkında, her hırsızlık olayı için 7'şer yıla kadar olmak üzere toplam 26 bin yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

    Çocuklara hırsızlık yaptıran çetenin teknik takipten kurtulması ve yakalandıklarında birbirleriyle anlaşabilmesi için 90 kelimelik şifreli dil kullandığı ortaya çıktı. Savcılığın deşifre ettiği sözlüğe göre, kaftilemek (çalmak), bırvamak (kaçmak) basetlemek (güzel iş yapmak) gurbet (hırsızlığa çıkmak) anlamına geliyor. Savcılık 521 sayfalık iddianamesini İstanbul'da çete konularında ihtisas sahibi ağır ceza mahkemesine gönderdi. Devlet koruması altına alınan yuvalardaki 30 çocuk hakkında ise Bursa Çocuk Mahkemesi ayrı bir dosya hazırladı. Yakalanan çocuklarının her birinin en az 60-70 suç kaydı bulunuyor. Hırsızlık şebekesinin hiç bir meslek sahibi olmadıkları ve çalışmadıkları halde; gizli kasalar, banka hesapları ve tapu kayıtlarındaki trilyonluk altın, gayrimenkul ve nakitlerine el konulmuştu.

    SUÇLARIN ANALİZİYLE BAŞLADI Bursa'da mala karşı işlenen suçları mercek altına alan polis, yaptığı analiz sonucunda hırsızlık suçlarının yaşları 12'den küçük Roman çocuklar tarafından işlendiğini belirledi. Küçük yaşta olmalarına rağmen 60-70 ayrı suçtan kaydı bulunan çocukların ceza ehliyetinin olmadığı için serbest bırakıldığı görüldü. Bunun üzerine asayiş ve organize polisi, Roman vatandaşlara yönelik takip başlattı. 6 aylık planlı incelemenin ardından D.A. H.A. F.K. ve A.K.'nın liderliğindeki örgütün koordineli olarak ve son derece profesyonel bir şekilde 'gurbet' dedikleri Eskişehir, İzmir, Yalova, Sakarya, Kocaeli, Ankara ve Manisa'ya hırsızlık yapmak için gittikleri belirlendi. Son derece hızlı otomobil kullanan şoförlere günlük 100 YTL para vererek kiralayan 4 liderin, Çöni dedikleri yaşı küçük çocukların ailelerine ödeme yaparak kiraladıkları ve hırsızlıktan elde edilen hasılatı ailelerle birlikte paylaştıkları tespit edildi. Ayrıca hırsızlık işinde başarılı olan küçük çocukları, 'şampiyon' gibi lakaplarla motive eden şebekenin, hırsızlık yapamayan çocukların ellerine ise naylon poşet damlatarak işkence yaptırdığı belirlendi.

    HIRSIZLIĞA İTİLEN ÇOCUKLAR KILIKTAN KILIĞA GİRİYOR Hırsızlık yaptırıldığı için yakalanan 30 çocuğun, mahkeme kararıyla yurda yerleştirildiği, ancak yurtlardan kaçırılarak yeniden Roman Mahallesi'ne götürüldüğü belirlendi. Çetenin hırsızlık öncesinde, hastane, cami, okul, alışveriş merkezi, turizm merkezleri, otopark gibi muhtemel hırsızlık yapılacak yerlerde gözlem yaptığı, çalınacak eşyanın belirlenmesinin ardından yaşı küçük çocukların devreye girdiği, güvenlik kameralarıyla da tespit edildi. 12 yaşından küçük çocukların dikkat çekmemek için düğüne giderken saçlarını yaptırıp, yeni kıyafetler giydikleri, okula giderken de okul kıyafeti giydiği, hastane de ise hasta rolü yaptığı belirlendi. Olayla alakalı olarak Cumhuriyet savcılığı soruşturmasını tamamladı.

    ŞİFRELİ DİLLERİ DE ÇÖZÜLDÜ 24'ü tutuklu toplam 71 kişi hakkında bugüne kadar Bursa'da ilk defa bu kadar kapsamlı 521 sayfalık hırsızlık iddianamesi düzenlendi. 522 müştekisi bulunan iddianamede Roman vatandaşların karşı tedbir olarak kendi aralarında yeni bir lisanla konuştukları belirtildi. Buna bağlı olarak da zanlıların kullandığı kelimelerden bazıları yargılama esnasında anlaşılabilmesi için liste halinde getirildi. Çete üyelerinin kendi aralarındaki yüzlerce iletişim tespit tutanağı da bu sözlükler kullanılarak deşifre edildi. Şifreli konuşmalarla özel olarak anlaşıp, hiyerarşik bir yapılanma içerisinde oldukları ileri sürülen zanlıların kendi aralarında kullandığı kelimeler şunlar:

    'Celi: Mağdur Zarbo-mendek: Polis Bigirilmek: Yakalanmak Cavlamak: Takip etmek Kaftilemek: Çalmak Bırvamak: Kaçmak Mazın:Para Ahan: Telefon Atolmak: Gelmek-gitmek Gendelik: Çalınan eşya Basetlemek: Güzel iş yapmak Zeli: Avukat Vetemek: Bölüşmek-paylaşmak Berdemek: Serbest kalmak Döngülemek: Kilitlemek Çirik: Neresi Nım: Kimlik Gurbet: Hırsızlığa çıkmak Keniyi Veşetle: Parayı sakla Küngü: Cezaevi Mazın Komiser: İyi Komiser Gende Komiser: Kötü Komiser Şoftik: Şoför Gülari: Arap Turist Piyazlamak: Görevlilere yağ çekmek Zer: Altın Zen: Kadın Pazın: Bilezik Kaftilik Masası: Hırsızlık Masası'.

    KENDİ TORUNLARINI BİLE KULLANDILAR Örgüt üyelerinin suç işlemeden önce organize bir şekilde hareket ederek çok ince ayrıntılarına kadar planlama yaparak, suç işlemeye başladıkları belirtilirken, çetenin lideri konumundaki Hayat A., Dilek A., Fatma K., Ahizer K. ve Dudu A.'nın kendi yaşı küçük torunlarına bile Bursa ve çevresinde hırsızlık yaptırdıkları ve bu yolla haksız kazanç temin ettikleri, hırsızlık yapmayan yaşı küçüklere baskı ve şiddet uyguladıkları, hırsAdzlı otomobil kullanan şoförlere günlük 100 YTL ızlık suçlarından elde edilen kıymetli eşyaları sürekli olarak örgüt üyelerinin güvenini kazanmış şahıslara satarak haksız kazanç temin ettikleri tespit edildi.

    Hayatı boyunca hiç bir yerde çalışmamış olan çete liderlerinin hesaplarında 500 bin YTL nakit, 100 bin YTL altın, 50 ayrı arsa, arazi ve daireye ait tapu ile son model 6 otomobille de el koyulurken, çetenin özel bankalardan kiralanmış 3 kasası ise soruşturmanın mali boyutunun derinleştirilmesi sonucu ortaya çıktı. Savcılığın talimatıyla açılan kasalardan 7.8 kilogram altın ziynet eşyası çıktı. Kasaların 7 kişiye ait olduğu belirlenirken, altınların maddi değerinin 273 bin YTL olduğu ifade edildi.

    Cezaevinde olan şüpheliler, 'O altın ve paralar bizim alın terimiz. Hırsızlık sonucu elde edilmedi. Geri iade edin' diyerek savcılığı dilekçe yağmuruna tutmuşlardı.

    ÖRGÜT YASAL TAKİPTEN KURTULMAK İÇİN NELER YAPIYOR İddianamede; hırsızlık çetesinin yasal takipten kurtulmak için neler yaptığına da yer verildi. İddianamede, herhangi bir polis takibinde yaşı küçük çocuğun çalınan eşya ile birlikte otomobilden indirildiği, çalıntı eşyanın atıldığı, yakalanmaya karşı çalınan eşyaların hemen paraya çevrildiği, polis tarafından bilinen otoların yerine başka otoların kullanıldığı, araçların arka plakalarının söküldüğü, hırsızlık dönüşü Kızyakup Mahallesine girmeden önce mahallede bulunan örgüt üyelerine polis olup olmadığının sorulduğu, hırsız çocukların yanlarında kimlik bulundurmadığı, telefon görüşmelerinde telefon disiplini uygulamak gibi organize suç örgütleri tarafından uygulanan birçok profesyonel karşı tedbirler uyguladıkları tespit edildi. Çetenin İzmir, Akhisar ve Gemlik'te bağlantılı olduğu kişilere çalınan elektronik eşyaları hemen kargoyla gönderip nakite çevirdiği de teknik takiple belirlendi.

    BUGÜNE KADAR EN KAPSAMLI HIRSIZLIK SORUŞTURMASI Bursa Cumhuriyet Savcılığı'nın örnek çalışmasıyla son 6 ayda kentte hırsızlık olaylarının yüzde 90 oranında azaldıı da kaydedildi. Savcılığın 521 sayfalık titiz ve örnek çalışmasının Hukuk Fakülteleri'nde ders olarak işlenebilecek nitelikte olduğu bildirildi. Bursa'daki mahkemelerin görevsizlik kararı vermesi üzerine 24'ü tutuklu 71 kişi hakkındaki dava dosyasının önümüzdeki günlerde DGM'lerin yerine kurulan ihtisas Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceği de ifade edildi.

    Öte yandan, çocuk suçları savcılığı tarafından da, ailelerinin zoruyla hırsızlık yaptırılan ve işkenceye maruz kalan 20'si 12 yaşından küçük olmak üzere toplam 30 çocuk hakkında da Bursa 2. Çocuk Mahkemesi'nde dava açıldı. Nüfusa geç kayıt yaptırılan bazı çocukların da gerçek yaşlarının belirlenmesi amacıyla kemik testine de gönderileceği öğrenildi.

    (OSM-İHS-ÖK-Y) (İhlas Haber Ajansı) 18.04.2008 10:33 [131018




    Hırsızlık Yapmayan Çocuklara Falaka ve İşkence Yorumları