Sosyal Güvenlik Reformunda 'Yasadışı Eylem'le Gelen Geri Adım   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 03-16-2008 (00:46)   Son Mesaj: 03-16-2008 (00:46)    Cevap: 0    Gösterim: 663  

    03-16-2008

    Sosyal Güvenlik Reformunda 'Yasadışı Eylem'le Gelen Geri Adım

    Emek Platformu Öncülüğünde Dün Yüzbinlerce Çalışan, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na Karşı Türkiye Genelinde 2 Saatlik İş Bırakma Eylemi Gerçekleştirdi. 17 Yıl Önceki Genel Grevden Bu Yana 'En Etkili Eylem' Olarak Nitelenen Bu Eylem, Pekçok Şehirde Etkisini Hissettirdi. Tüm Bu Gelişmelerin Ardından AKP de Sosyal Güvenlik Düzenlemesinde Geri Adım Atma Kararı Aldı.


    Emek Platformu öncülüğünde dün yüzbinlerce çalışan, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı Türkiye genelinde 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. 17 yıl önceki genel grevden bu yana ’en etkili eylem’ olarak nitelenen bu eylem, pekçok şehirde etkisini hissettirdi. Tüm bu gelişmelerin ardından AKP de sosyal güvenlik düzenlemesinde geri adım atma kararı aldı.



    TÜRK-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, BASK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği’nin de bulunduğu 17 konfederasyon, sendika ve sivil toplum örgütünden oluşan Emek Platformu’nun çağrısı üzerine dün yapılan iş bırakma eylemi, ulaşım, temizlik işleri, eğitim, sağlık alanlarında etkisini gösterdi. Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı Türkiye genelinde 2 saatlik iş bırakma eylemi sonunda AKP’nin geri adım atmasını sağladı. Çalışanların bu eyleminin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AKP MKYK’da sosyal güvenlik düzenlemesinin "yeniden değerlendirilmesi" kararı alındı.

    ÖVMELERİNİ HAZMEDEMİYORUZ: Platform üyesi kuruluşların temsilcilerinin Ankara’daki Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. önündeki yürüyüşünde bir konuşma yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, yasa tasarısına ilişkin itirazlarını hatırlattı. Bu eylemle 2 saatliğine "çalışmama haklarını" kullandıklarını vurgulayan Kumlu, talepleri dikkate alınmazsa tasarının, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacağı gün Ankara’da olacaklarını söylediklerini hatırlattı. "Dün 7 bin prim gün ve 58-60 yaşa karşı verdiğimiz mücadelede bizimle omuz omuza olanların, bugün iktidar oldukları için 9 bin prim gün ve 65 yaşı öve öve bitirememelerini hazmedemiyoruz" diyen Kumlu, sosyal güvenliğe bakış açısının oturulan kolduğu göre değişmemesi gerektiğini vurguladı.

    İTİRAZLAR KONUŞULDU: Çalışanların bu eyleminin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AKP MKYK’da sosyal güvenlik düzenlemesinin "yeniden değerlendirilmesi" kararı alındı. Erdoğan, grup toplantısında dile getirdiği "Kazanılmış haklarda hiçbir geriye gidiş yok. Hak kaybı var diyen yalan söylüyor" sözlerine sendikalardan gelen itirazları değerlendirmeye aldı.

    YENİDEN ELE ALINACAK: Sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı "hak kaybı" raporları MKYK’da görüşüldü. Bunun üzerine Erdoğan, tasarının Genel Merkez’de yeniden ele alınmasını istedi. Bu sırada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Genel Merkez’e çağrıldı. Tasarıyla ilgili ilk toplantıya da Erdoğan başkanlık etti. MKYK toplantısının ardından Erdoğan’ın başkanlığında Faruk Çelik, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ile Genel Başkan Yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat ve Haluk İpek’in katılımıyla uzun bir toplantı gerçekleştirildi. AKP, tasarıyı gelecek hafta Genel Kurul’da görüştürme eğiliminden vazgeçti.

    MEMNUN OLDUK: Gelişmeler Türk-İş tarafından da olumlu karşılandı. Mustafa Kumlu, "Henüz resmen bildirilen bir şey yok. Eğer doğru ise memnunluk verici bir karar. Bizim talebimiz belli. İsteğimiz, tasarının yeniden gözden geçirilip, taleplerimizin dikkate alınmasıydı. Dilerim bu gerçekleşir" dedi.

    Parlamento muhabirleri eyleme destek verdi

    İŞ bırakma eylemine parlamento muhabirleri de destek verdi. Meclis’te, saat 11.30’da yapılacağı duyurulan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay’ın basın toplantısı, iş bırakma eylemine muhabirlerinin de destek vermesi nedeniyle saat 12.00’de yapıldı. Okay, çalışanların 2 saatlik iş bırakma eylemine CHP olarak destek verdiklerini kaydetti. Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü çalışanları da çalışmama hakkını saat 10.15’te kullandı. 1977 yılındaki grevden bu yana ilk kez, AA çalışanları, eylem amacıyla yarım saat yayın akışını durdurdu.

    Sanatçılar tasarıyı protesto etti

    EMEK Emek Platformu’nun 2 saatlik iş bırakma eylemine destek veren Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatroları sanatçıları Büyük Tiyatro’nun önünde tasarıyı protesto etti. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu’na (BASK) bağlı sanatçıların gerçekleştirdiği protesto eylemine, Ankara Radyosu ve TRT çalışanları da destek verdi. BASK Genel Başkanı Resul Akay hükümetin çalışanların yıpranma hakkını ellerinden almasına izin vermeyeceklerini söyleyerek, "Hükümete inat bu yasayı hükümetin başına çalacağız" dedi.

    Bayramı unuttuk eylem yaptık

    TÜRK Sağlık-Sen Başkanı Önder Kahveci: "14 Mart Tıp Bayramı ama sağlık çalışanlarının bugünü bir bayram gibi kutlamaları mümkün değildi. Çalışanların mutlu olmak için siyasetçiler tarafından söylenen güzel sözlere değil, yapılacak olan olumlu icraatlara ihtiyaçları vardır. Bayramı unuttuk, yarınlarımız için eylem yapıyoruz. Hükümeti uyarıyor ve bu yasayı derhal geri çekin diyoruz."

    Bize bu söylenen’ahlaksız teklif’tir

    KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul: "Bize ’kendinizi düşünün, çocuklarınızı düşünmeyin’ demek, ahlaksız tekliftir. Geleceğimizi sattırmayacağız. Biz sadece kendimizi için değil, toplum için çocuklarımız için mücadele ediyoruz. Bu ahlaksız teklife uyumayacağız. Sesimize kulak vermezlerse yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu’na geldiği gün sendika temsilcileri Meclis önünde toplanacaklar.

    Hükümet bu uyarılara kulak ver

    TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: "Uyarı niteliğindeki eylemlere hükümetin kulak vermesi gerekli. Aksi takdirde eylemlerin şiddetinin artarak sürecek. Sosyal refah seviyesi ve yaşam kalitesi oldukça düşük olan ülkemizde, hükümetin bu haliyle Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nı TBMM’den geçirmesi daha büyük sorunlara neden olacaktır. Bu eylemler hükümete ders olsun."

    Torunlarımızdan elini çekin

    EĞİTİM-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli: "Başbakan yapılan eyleme kulak vermeli ve uyarıları dikkate almalı. Başbakanın çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceğinden elini çekmesi gerekiyor. Başbakan Erdoğan tekrar gözden geçirmeli, Anayasaya ve kanunlara uygun bir tasarı hazırlamalı. Bu eylemi dikkate almazsa, bunun sonucu genel grev olacaktır."

    17 yıl aradan sonra hayat durdu


    SOSYAL Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’na karşı Emek Platformu’nun aldığı karar doğrultusunda, "uyarı amaçlı çalışmama hakkı"nı kullanarak 2 saat eylem yapan çalışanlar, dün saat 10 itibariyle işi bıraktı. Saat 12’ye kadar süren iş bırakma eyleminin 3 Ocak 1991’de Türk-İş tarafından düzenlenen bir günlük işe gitmeme eylemi, 17 yıl aradan sonra yapılan "en etkili eylem" olarak nitelendirildi. Türkiye çapında 2 saatliğine işi bırakan çalışanlar, alanlarda ve iş yerlerinde yaptığı açıklamalarla yasanın geri çekilmesini istedi. Hastanelerden belediyelere, demiryollarından havaalanına, temizlik işlerinden okullara kadar 2 saat boyunca hayat durdu.




    Sosyal Güvenlik Reformunda 'Yasadışı Eylem'le Gelen Geri Adım Yorumları